Zapomnij o schabie i drobiu. Kotlety z tego mięsa są o niebo lepsze
Kotlety ze schabu królują na naszych stołach, a tuż za nimi plasują się te w wersji drobiowej. To oczywiście nie są jedyne opcje, ponieważ kotlety przygotować można również z innych kawałków mięsa. Jeden z nich polecamy szczególnie.
03.08.2024 | aktual.: 03.08.2024 10:15
Karkówka ma więcej tłuszczu niż schab, przez co kotlety z niej przyrządzone charakteryzują się soczystością i kruchością. Oczywiście mięso musi zostać wcześniej dobrze doprawione oraz potraktowane marynatą, by finalnie mogło rozpływać się pod widelcem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić soczyste i chrupiące kotlety z krakówki?
Nie każdy przepada za karkówką, bo nie każdy miał okazję zjeść soczyste i dobrze przygotowane mięso. Karkówka wbrew powszechnej opinii to naprawdę smaczny kąsek, ale nieco wymagający. Przede wszystkim chcąc uzyskać soczyste i chrupiące kotlety z karkówki, mięso należy wcześniej wrzucić do marynaty.
Schab najczęściej moczy się mleku, również karkówkę można nim potraktować, jednak podobnie celnym wyborem będzie np. kefir czy maślanka. Fermentowane produkty mleczne, a także inne składniki zawierające kwas, powodują rozpad mięsnej tkanki, przez co wchłania ona więcej wody i przypraw. Dzięki temu zwiększa się intensywność smaku, a samo mięso staje się bardziej miękkie.
Kotlety z karkówki. Przepis
Składniki:
- 4 kotlety z karkówki,
- 500 ml mleka,
- łyżeczka musztardy,
- czosnek granulowany, papryka mielona słodka, tymianek,
- sól, pieprz,
- 2 jajka,
- mąka pszenna + bułka tarta do panierowania,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Kotlety z karkówki lekko rozbij.
- Następnie natrzyj je dokładnie czosnkiem, papryką i tymiankiem i zalej mlekiem. Odstaw całość na 60 minut.
- Po tym czasie wyjmij kotlety z marynaty, posmaruj z obu stron musztardą cienką warstwą, oprósz solą i pieprzem.
- Kotlety najpierw obtocz w mące, następnie w rozkłóconym jajku i na końcu w bułce tartej.
- Kotlety z karkówki smaż od razu po panierowaniu na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
- Podawaj z ziemniakami i surówką.