Zapomnij o schabie i drobiu. Kotlety z tego mięsa są o niebo lepsze

Kotlety ze schabu królują na naszych stołach, a tuż za nimi plasują się te w wersji drobiowej. To oczywiście nie są jedyne opcje, ponieważ kotlety przygotować można również z innych kawałków mięsa. Jeden z nich polecamy szczególnie.

Soczysty kotlet z karkówkiSoczysty kotlet z karkówki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Bilal

Karkówka ma więcej tłuszczu niż schab, przez co kotlety z niej przyrządzone charakteryzują się soczystością i kruchością. Oczywiście mięso musi zostać wcześniej dobrze doprawione oraz potraktowane marynatą, by finalnie mogło rozpływać się pod widelcem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hawajskie szaszłyki zrobią furorę na grillu. Znikają szybciej niż kiełbasa

Jak zrobić soczyste i chrupiące kotlety z krakówki?

Nie każdy przepada za karkówką, bo nie każdy miał okazję zjeść soczyste i dobrze przygotowane mięso. Karkówka wbrew powszechnej opinii to naprawdę smaczny kąsek, ale nieco wymagający. Przede wszystkim chcąc uzyskać soczyste i chrupiące kotlety z karkówki, mięso należy wcześniej wrzucić do marynaty.

Schab najczęściej moczy się mleku, również karkówkę można nim potraktować, jednak podobnie celnym wyborem będzie np. kefir czy maślanka. Fermentowane produkty mleczne, a także inne składniki zawierające kwas, powodują rozpad mięsnej tkanki, przez co wchłania ona więcej wody i przypraw. Dzięki temu zwiększa się intensywność smaku, a samo mięso staje się bardziej miękkie.

Niech kotlety z krakówki zawładną twoją kuchnia
Niech kotlety z krakówki zawładną twoją kuchnia © Canva | AndreySt

Kotlety z karkówki. Przepis

Składniki:

  • 4 kotlety z karkówki,
  • 500 ml mleka,
  • łyżeczka musztardy,
  • czosnek granulowany, papryka mielona słodka, tymianek,
  • sól, pieprz,
  • 2 jajka,
  • mąka pszenna + bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Kotlety z karkówki lekko rozbij.
  2. Następnie natrzyj je dokładnie czosnkiem, papryką i tymiankiem i zalej mlekiem. Odstaw całość na 60 minut.
  3. Po tym czasie wyjmij kotlety z marynaty, posmaruj z obu stron musztardą cienką warstwą, oprósz solą i pieprzem.
  4. Kotlety najpierw obtocz w mące, następnie w rozkłóconym jajku i na końcu w bułce tartej.
  5. Kotlety z karkówki smaż od razu po panierowaniu na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
  6. Podawaj z ziemniakami i surówką.

Wybrane dla Ciebie

Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi