Zapomnij o schabie i drobiu. Kotlety z tego mięsa są o niebo lepsze
Kotlety ze schabu królują na naszych stołach, a tuż za nimi plasują się te w wersji drobiowej. To oczywiście nie są jedyne opcje, ponieważ kotlety przygotować można również z innych kawałków mięsa. Jeden z nich polecamy szczególnie.
Karkówka ma więcej tłuszczu niż schab, przez co kotlety z niej przyrządzone charakteryzują się soczystością i kruchością. Oczywiście mięso musi zostać wcześniej dobrze doprawione oraz potraktowane marynatą, by finalnie mogło rozpływać się pod widelcem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hawajskie szaszłyki zrobią furorę na grillu. Znikają szybciej niż kiełbasa
Jak zrobić soczyste i chrupiące kotlety z krakówki?
Nie każdy przepada za karkówką, bo nie każdy miał okazję zjeść soczyste i dobrze przygotowane mięso. Karkówka wbrew powszechnej opinii to naprawdę smaczny kąsek, ale nieco wymagający. Przede wszystkim chcąc uzyskać soczyste i chrupiące kotlety z karkówki, mięso należy wcześniej wrzucić do marynaty.
Schab najczęściej moczy się mleku, również karkówkę można nim potraktować, jednak podobnie celnym wyborem będzie np. kefir czy maślanka. Fermentowane produkty mleczne, a także inne składniki zawierające kwas, powodują rozpad mięsnej tkanki, przez co wchłania ona więcej wody i przypraw. Dzięki temu zwiększa się intensywność smaku, a samo mięso staje się bardziej miękkie.
Kotlety z karkówki. Przepis
Składniki:
- 4 kotlety z karkówki,
- 500 ml mleka,
- łyżeczka musztardy,
- czosnek granulowany, papryka mielona słodka, tymianek,
- sól, pieprz,
- 2 jajka,
- mąka pszenna + bułka tarta do panierowania,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Kotlety z karkówki lekko rozbij.
- Następnie natrzyj je dokładnie czosnkiem, papryką i tymiankiem i zalej mlekiem. Odstaw całość na 60 minut.
- Po tym czasie wyjmij kotlety z marynaty, posmaruj z obu stron musztardą cienką warstwą, oprósz solą i pieprzem.
- Kotlety najpierw obtocz w mące, następnie w rozkłóconym jajku i na końcu w bułce tartej.
- Kotlety z karkówki smaż od razu po panierowaniu na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
- Podawaj z ziemniakami i surówką.