PrzepisDania mięsneZapomnij o schabie i drobiu. Kotlety z tego mięsa są o niebo lepsze

Zapomnij o schabie i drobiu. Kotlety z tego mięsa są o niebo lepsze

Soczysty kotlet z karkówki
Soczysty kotlet z karkówki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Bilal

03.08.2024 09:13, aktual.: 03.08.2024 10:15

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kotlety ze schabu królują na naszych stołach, a tuż za nimi plasują się te w wersji drobiowej. To oczywiście nie są jedyne opcje, ponieważ kotlety przygotować można również z innych kawałków mięsa. Jeden z nich polecamy szczególnie.

Karkówka ma więcej tłuszczu niż schab, przez co kotlety z niej przyrządzone charakteryzują się soczystością i kruchością. Oczywiście mięso musi zostać wcześniej dobrze doprawione oraz potraktowane marynatą, by finalnie mogło rozpływać się pod widelcem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić soczyste i chrupiące kotlety z krakówki?

Nie każdy przepada za karkówką, bo nie każdy miał okazję zjeść soczyste i dobrze przygotowane mięso. Karkówka wbrew powszechnej opinii to naprawdę smaczny kąsek, ale nieco wymagający. Przede wszystkim chcąc uzyskać soczyste i chrupiące kotlety z karkówki, mięso należy wcześniej wrzucić do marynaty.

Schab najczęściej moczy się mleku, również karkówkę można nim potraktować, jednak podobnie celnym wyborem będzie np. kefir czy maślanka. Fermentowane produkty mleczne, a także inne składniki zawierające kwas, powodują rozpad mięsnej tkanki, przez co wchłania ona więcej wody i przypraw. Dzięki temu zwiększa się intensywność smaku, a samo mięso staje się bardziej miękkie.

Niech kotlety z krakówki zawładną twoją kuchnia
Niech kotlety z krakówki zawładną twoją kuchnia© Canva | AndreySt

Kotlety z karkówki. Przepis

Składniki:

  • 4 kotlety z karkówki,
  • 500 ml mleka,
  • łyżeczka musztardy,
  • czosnek granulowany, papryka mielona słodka, tymianek,
  • sól, pieprz,
  • 2 jajka,
  • mąka pszenna + bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Kotlety z karkówki lekko rozbij.
  2. Następnie natrzyj je dokładnie czosnkiem, papryką i tymiankiem i zalej mlekiem. Odstaw całość na 60 minut.
  3. Po tym czasie wyjmij kotlety z marynaty, posmaruj z obu stron musztardą cienką warstwą, oprósz solą i pieprzem.
  4. Kotlety najpierw obtocz w mące, następnie w rozkłóconym jajku i na końcu w bułce tartej.
  5. Kotlety z karkówki smaż od razu po panierowaniu na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
  6. Podawaj z ziemniakami i surówką.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także