Zawsze rób w sklepie te cztery rzeczy przed zakupem mandarynek. Niezawodny trik
Jeśli chcesz, żeby w twoim domu mandarynki zawsze były słodkie i pełne smaku, postępuj zgodnie z tą instrukcją. Wystarczy kilka prostych kroków, by nauczyć się wybierać w sklepie najlepsze mandarynki. Na pewno nie pożałujesz tych kilku chwil na przeczytanie tego poradnika!
19.12.2023 11:09
Święta Bożego Narodzenia kojarzą nam się z wieloma różnymi rzeczami. Na ten czas szczególnie mocno reagują nasze... nosy. Tak, według naukowców to właśnie zapachy są mocniejszym bodźcem przywołującym wspomnienia, niż chociażby widoki czy dźwięki. Nic więc dziwnego, że aromat pieczonego piernika, zapach świeżych igieł na choince czy w końcu woń biegnąca od rozstawionych w koszykach mandarynek tak mocno na nas działają.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dzisiaj chcemy porozmawiać właśnie o tym ostatnim przypadku, czyli o mandarynkach. Na pewno każdemu z nas zdarzyło się kiedyś spróbować tego owocu, który okazał się jałowy w smaku, nieprzyjemnie miękki i niespecjalnie dobrze pachnący. Już wkrótce takie sytuacje będą należały do skrajnej rzadkości, ponieważ już dzisiaj nauczysz się wybierać tylko najlepsze mandarynki w sklepie.
Tylko najlepsze mandarynki
Wybierając się do sklepu po mandarynki, warto im się dokładnie przyjrzeć, zanim postanowimy wsadzić je do koszyka. Z tej racji domyślasz się już na pewno, że kupowanie mandarynek w szczelnych opakowaniach, siatkach czy woreczkach to nie najlepszy pomysł. Nie dlatego, że na pewno są to złej jakości owoce, ale dlatego, że MOGĄ takie być.
Kiedy już zdecydujesz się na słuszne kupienie mandarynek luzem, możesz rozpocząć swoje śledztwo. Polega ono na sprawdzeniu kilku detali owoców, które świadczą o tym, że są one albo bardzo dobre w smaku, albo bardzo złe. A więc, do dzieła — oto lista rzeczy, na które musisz zwrócić uwagę:
- Barwa. Powinna być wyraźna, jasnopomarańczowa. Na co uważać? Na bladość, zielonkawość, matowość, plamy, przebarwienia i zmarszczki. Wszystkie mogą świadczyć o tym, że mandarynki będą albo mdłe, albo zbyt kwaśne.
- Kształt. Chociaż wydaje się to mało istotne, mandarynki powinny być estetycznie okrągłe. Spłaszczenia to zły znak, a wyraźne wgniecenia — wręcz fatalny.
- Ciężar. Nie napiszemy tu dokładnego przelicznika, ponieważ on nie istnieje. Musisz po prostu chwycić mandarynkę w dłoń i ją ocenić. Powinna sprawiać wrażenie wyraźnie ciężkiej w relacji do swojego rozmiaru.
- Zapach. Od tego się zaczęło i na tym się kończy. Świeże, słodkie i soczyste mandarynki wydzielają wyraźny aromat i nie jest to tylko placebo wywołane przez nasz mózg. Powąchaj owoce, zanim je kupisz. Jeśli nie pachną, pozostaw je na półce i szukaj dalej!