Znienawidzone warzywo. Nie musi cuchnąć i smętnie pływać w zupie

Rozgotowana brukselka pływająca w szarej zupie razem z szaro-burą fasolką szparagową – to koszmar ze szkolnej stołówki. Jednak te małe, zielone kapustki mogą wyglądać i smakować zupełnie inaczej. Odkryj, jak wydobyć z nich to, co najlepsze.

Brukselkę podsmażam z boczkiem i zapiekam z parmezanemBrukselkę podsmażam z boczkiem i zapiekam z parmezanem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Za złą sławę brukselki odpowiada głównie sposób jej przygotowania. Długie gotowanie sprawia, że warzywo wydziela intensywny i mało przyjemny zapach, a przy tym traci całą swoją chrupkość. To dlatego, że brukselka zawiera związki siarki, które uwalniają się podczas długiej obróbki termicznej. Jednak wystarczy zmienić sposób przygotowania i dodać kilka aromatycznych składników, a wszyscy będą się nią zachwycać.

Brukselka w takiej formie smakuje genialnie. Warto spróbować

Jak przygotować brukselkę, by była smaczna?

Jeśli zdecydujesz się na gotowaną brukselkę, wrzuć ją dosłownie na kilka minut do wrzątku, a potem przelej zimną wodą (blanszowanie) – w ten sposób zachowa chrupkość i ładny kolor. Możesz też ugotować ją parze i zblanszować albo podsmażyć na patelni z oliwą i drobno posiekanym czosnkiem. Świetnie smakuje jako przystawka lub w sałatce z prażonymi orzechami, boczkiem lub serem feta. Jej smak możesz podkręcić dodatkiem startej skórki cytryny.

Pomysły na dania z brukselką w roli głównej

Brukselkę możesz podsmażyć na patelni z łyżką oliwy lub masła i drobno posiekanym czosnkiem. W ten sposób ładnie się zarumieni i nabierze smaku. Dodatkowo możesz posypać ją parmezanem i zapiec w piekarniku.

Innym ciekawym pomysłem jest brukselka zapiekana w sosie śmietanowym ze skórką cytryny. Świetnie smakuje również w sałatce z orzechami i żurawiną – do tego zestawu możesz dodać świeże listki rukoli, smażony boczek, ser feta i miodowy winegret. Brukselka doskonale smakuje zrobiona w tempurze i w zupach kremach.

Przepis na zapiekane brukselki z boczkiem

Kupując brukselkę, postaraj się wybrać małe i jędrne główki o intensywnie zielonym kolorze. Unikaj warzyw, które mają żółte liście, przebarwienia lub inne oznaki więdnięcia. Jeśli nie zjesz jej od razu, włóż do lodówki, ale pamiętaj, aby wykorzystać w ciągu tygodnia. Przed gotowaniem warto odciąć końcówki i usunąć zewnętrzne liście.

Składniki:

  • 300 g brukselki,
  • 100 g boczku wędzonego,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g twardego sera, na przykład parmezanu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz brukselki z brzydkich zewnętrznych liści, opłucz pod bieżącą wodą, po czym osusz na ręczniku papierowym.
  2. Na patelni podsmaż boczek pokrojony w drobną kostkę. Po usmażeniu przełóż do miseczki.
  3. Na patelnię po boczku wrzuć brukselki i podsmaż z łyżką masła na rumiany kolor. Posyp solą i pieprzem, wymieszaj.
  4. Po chwili dodaj czosnek pokrojony w bardzo cienkie plasterki. Gdy zacznie ładnie pachnieć, dołóż podsmażony boczek i wymieszaj.
  5. Wszystko z patelni przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp startym serem.
  6. Zapiekaj przez 10 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce