Żółtko w naszej kuchni wpadło w chrupiącą panierkę. Czegoś tak dobrego jeszcze nie jadłeś

Chrupiące żółtko to prosty patent, aby zaskoczyć swoich bliskich. Świetnie pasuje do wielu dań, a przygotowanie zajmie zaledwie kilka chwil. Idealny dodatek do tatara.

Żółtko w panierce- PysznościŻółtko w panierce- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Żółtko to nieodzowny składniki dobrego tatara. Lubię trochę eksperymentować w kuchni i wprowadzać drobne modyfikacje, które podkręcają całe danie. Jajka w panierce kojarzy wiele osób, przede wszystkim tych, które miały okazję mieszkać lub być w Anglii oraz Szkocji. Tym razem jednak w panierce wylądowało nie całe jajko, a jedynie żółtko. Idealnie pasuje do tatara i wprowadza dodatkowy efekt "wow". Przepis jest prosty, ale potrzeba trochę delikatności i precyzji. Na filmiku dokładnie pokażę, jak to zrobić.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przystawka z chrupiącym żółtkiem. Wypróbuj rewelacyjny przepis

Żółtko w panierce

Składniki:

  • 4 żółtka,
  • 3/4 szklanki bułki tartej.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Bułkę tartą przesypuję na talerzyk i przy pomocy wypukłej części łyżki robię wgłębienia. Wbijam do nich żółtka. Najpierw oddzielam je od białek w osobnej miseczce. Robię to delikatnie i ostrożnie.

Żółtka w panierce- Pyszności
Żółtka w panierce- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Zasypuję żółtka bułką tartą i wstawiam do zamrażarki na minimum 6 godzin.

Krok 3: W garnku rozgrzewam olej roślinny. Gdy będzie już gorący, wkładam przygotowane zamrożone żółtko. Smażę przez niecałą minutę.

Smażone żółtko w panierce- Pyszności
Smażone żółtko w panierce- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Usmażone żółtko serwuję na ulubionej przystawce. Ja najchętniej sięgam po klasyk, czyli tatar. Po przekrojeniu chrupiącej panierki żółtko apetycznie rozpływa się na talerzu. Prosty i efektowny dodatek sprawdzi się również na kanapkach np. z kremowym serkiem i wędzonym łososiem lub w sałatkach. Smacznego!

Smażone żółtko w panierce- Pyszności
Smażone żółtko w panierce- Pyszności © Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki