Żółtko w naszej kuchni wpadło w chrupiącą panierkę. Czegoś tak dobrego jeszcze nie jadłeś

Chrupiące żółtko to prosty patent, aby zaskoczyć swoich bliskich. Świetnie pasuje do wielu dań, a przygotowanie zajmie zaledwie kilka chwil. Idealny dodatek do tatara.

Żółtko w panierce- PysznościŻółtko w panierce- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Żółtko to nieodzowny składniki dobrego tatara. Lubię trochę eksperymentować w kuchni i wprowadzać drobne modyfikacje, które podkręcają całe danie. Jajka w panierce kojarzy wiele osób, przede wszystkim tych, które miały okazję mieszkać lub być w Anglii oraz Szkocji. Tym razem jednak w panierce wylądowało nie całe jajko, a jedynie żółtko. Idealnie pasuje do tatara i wprowadza dodatkowy efekt "wow". Przepis jest prosty, ale potrzeba trochę delikatności i precyzji. Na filmiku dokładnie pokażę, jak to zrobić.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przystawka z chrupiącym żółtkiem. Wypróbuj rewelacyjny przepis

Żółtko w panierce

Składniki:

  • 4 żółtka,
  • 3/4 szklanki bułki tartej.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Bułkę tartą przesypuję na talerzyk i przy pomocy wypukłej części łyżki robię wgłębienia. Wbijam do nich żółtka. Najpierw oddzielam je od białek w osobnej miseczce. Robię to delikatnie i ostrożnie.

Żółtka w panierce- Pyszności
Żółtka w panierce- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Zasypuję żółtka bułką tartą i wstawiam do zamrażarki na minimum 6 godzin.

Krok 3: W garnku rozgrzewam olej roślinny. Gdy będzie już gorący, wkładam przygotowane zamrożone żółtko. Smażę przez niecałą minutę.

Smażone żółtko w panierce- Pyszności
Smażone żółtko w panierce- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Usmażone żółtko serwuję na ulubionej przystawce. Ja najchętniej sięgam po klasyk, czyli tatar. Po przekrojeniu chrupiącej panierki żółtko apetycznie rozpływa się na talerzu. Prosty i efektowny dodatek sprawdzi się również na kanapkach np. z kremowym serkiem i wędzonym łososiem lub w sałatkach. Smacznego!

Smażone żółtko w panierce- Pyszności
Smażone żółtko w panierce- Pyszności © Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟