Żółtko w naszej kuchni wpadło w chrupiącą panierkę. Czegoś tak dobrego jeszcze nie jadłeś
Chrupiące żółtko to prosty patent, aby zaskoczyć swoich bliskich. Świetnie pasuje do wielu dań, a przygotowanie zajmie zaledwie kilka chwil. Idealny dodatek do tatara.
05.09.2023 15:57
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Żółtko to nieodzowny składniki dobrego tatara. Lubię trochę eksperymentować w kuchni i wprowadzać drobne modyfikacje, które podkręcają całe danie. Jajka w panierce kojarzy wiele osób, przede wszystkim tych, które miały okazję mieszkać lub być w Anglii oraz Szkocji. Tym razem jednak w panierce wylądowało nie całe jajko, a jedynie żółtko. Idealnie pasuje do tatara i wprowadza dodatkowy efekt "wow". Przepis jest prosty, ale potrzeba trochę delikatności i precyzji. Na filmiku dokładnie pokażę, jak to zrobić.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Żółtko w panierce
Składniki:
- 4 żółtka,
- 3/4 szklanki bułki tartej.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Bułkę tartą przesypuję na talerzyk i przy pomocy wypukłej części łyżki robię wgłębienia. Wbijam do nich żółtka. Najpierw oddzielam je od białek w osobnej miseczce. Robię to delikatnie i ostrożnie.
Krok 2: Zasypuję żółtka bułką tartą i wstawiam do zamrażarki na minimum 6 godzin.
Krok 3: W garnku rozgrzewam olej roślinny. Gdy będzie już gorący, wkładam przygotowane zamrożone żółtko. Smażę przez niecałą minutę.
Krok 4: Usmażone żółtko serwuję na ulubionej przystawce. Ja najchętniej sięgam po klasyk, czyli tatar. Po przekrojeniu chrupiącej panierki żółtko apetycznie rozpływa się na talerzu. Prosty i efektowny dodatek sprawdzi się również na kanapkach np. z kremowym serkiem i wędzonym łososiem lub w sałatkach. Smacznego!