Zupa krem z pomidorków koktajlowych

Zupa krem z pomidorów koktajlowych sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, jak i kolacja. Czego chcieć więcej?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Do kulek

  1. 15 szt. mini mozzarella
  2. 1/2 szkl. mąka pszenna
  3. 1 szt. jajko
  4. 1/2 szkl. bułka tarta

Podstawowe składniki

  1. 800 g pomidorki koktajlowe
  2. 2 szt. główki czosnku
  3. 1/2 łyżeczki pieprz
  4. 1 szt. czerwona cebula
  5. 3-4 szt. gałązki tymianku
  6. 1 łyżka przecier pomidorowy
  7. 2-3 łyżki oliwa z oliwek
  8. 2 łyżki sos balsamiczny
  9. 1/2 szkl. śmietanka 30%
  10. 500 ml bulion warzywny
  11. 1/2 łyżeczki sól morska

Sposób przygotowania:

1. Umieść pomidorki koktajlowe w formie do pieczenia. Dodaj tymianek, cebulę, czosnek...

Obrazek

2. ...oliwę z oliwek i sos balsamiczny. Wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

3. Usuń gałązki z pomidorków i łupiny z czosnku. Zawartość formy do pieczenia przenieś do garnka. Dodaj przecier pomidorowy, pieprz, sól, śmietankę 30% i bulion warzywny. Zblenduj.

Obrazek

4. Czas na kuleczki z mozzarellą. Obtocz każdą kuleczkę w mące, jajkach i bułce tartej. Następnie smaż w rozgrzanym oleju.

Obrazek

5. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione