Zupa krem z pomidorów koktajlowych sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, jak i kolacja. Czego chcieć więcej?
Pyszności
Składniki:
Do kulek
15 szt. mini mozzarella
1/2 szkl. mąka pszenna
1 szt. jajko
1/2 szkl. bułka tarta
Podstawowe składniki
800 g pomidorki koktajlowe
2 szt. główki czosnku
1/2 łyżeczki pieprz
1 szt. czerwona cebula
3-4 szt. gałązki tymianku
1 łyżka przecier pomidorowy
2-3 łyżki oliwa z oliwek
2 łyżki sos balsamiczny
1/2 szkl. śmietanka 30%
500 ml bulion warzywny
1/2 łyżeczki sól morska
Sposób przygotowania:
1. Umieść pomidorki koktajlowe w formie do pieczenia. Dodaj tymianek, cebulę, czosnek...
2. ...oliwę z oliwek i sos balsamiczny. Wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
3. Usuń gałązki z pomidorków i łupiny z czosnku. Zawartość formy do pieczenia przenieś do garnka. Dodaj przecier pomidorowy, pieprz, sól, śmietankę 30% i bulion warzywny. Zblenduj.
4. Czas na kuleczki z mozzarellą. Obtocz każdą kuleczkę w mące, jajkach i bułce tartej. Następnie smaż w rozgrzanym oleju.