Zupa krem z pomidorków koktajlowych

Zupa krem z pomidorów koktajlowych sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, jak i kolacja. Czego chcieć więcej?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Do kulek

  1. 15 szt. mini mozzarella
  2. 1/2 szkl. mąka pszenna
  3. 1 szt. jajko
  4. 1/2 szkl. bułka tarta

Podstawowe składniki

  1. 800 g pomidorki koktajlowe
  2. 2 szt. główki czosnku
  3. 1/2 łyżeczki pieprz
  4. 1 szt. czerwona cebula
  5. 3-4 szt. gałązki tymianku
  6. 1 łyżka przecier pomidorowy
  7. 2-3 łyżki oliwa z oliwek
  8. 2 łyżki sos balsamiczny
  9. 1/2 szkl. śmietanka 30%
  10. 500 ml bulion warzywny
  11. 1/2 łyżeczki sól morska

Sposób przygotowania:

1. Umieść pomidorki koktajlowe w formie do pieczenia. Dodaj tymianek, cebulę, czosnek...

Obrazek

2. ...oliwę z oliwek i sos balsamiczny. Wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

3. Usuń gałązki z pomidorków i łupiny z czosnku. Zawartość formy do pieczenia przenieś do garnka. Dodaj przecier pomidorowy, pieprz, sól, śmietankę 30% i bulion warzywny. Zblenduj.

Obrazek

4. Czas na kuleczki z mozzarellą. Obtocz każdą kuleczkę w mące, jajkach i bułce tartej. Następnie smaż w rozgrzanym oleju.

Obrazek

5. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇