Zapomniane śniadanie z dzieciństwa. Nie każdy był jej fanem, inni jedzą do dziś

Zupa mleczna to jedno ze śniadań, które kojarzą nam się z dzieciństwem. Chociaż dzisiaj głównie są to różnego rodzaju płatki śniadaniowe, muesli i owsianki, to dawniej były to kluski lane czy też makaron z mlekiem. W PRL-u taka zupa to była obowiązkowa pozycja śniadaniowa!

Obrazek
Ewa

Zupa mleczna z PRL

Braki towarów na półkach były zdecydowanie motywacją do kreatywności w kuchni. W końcu stworzyć coś z niczego to prawdziwa sztuka! Chociaż młodszemu pokoleniu ciężko sobie wyobrazić sklepy bez całego asortymentu płatków śniadaniowych we wszystkich kolorach i smakach, to dzieciństwo osób urodzonych w PRL  i wychowanych w latach 90.

Dziś z sentymentem wracamy do tych czasów i wspominamy potrawy, które kojarzyły się nam z dzieciństwem.

Jak zrobić zupę mleczną z makaronem?

Kiedy po niedzielnym rosole zostawało trochę makaronu, to od razu było wiadomo, co będzie grane na śniadanie. Przygotowanie takiej zupy mlecznej było naprawdę proste i mogły ją zrobić samodzielnie nawet dzieci.

Potrzebne były zaledwie trzy składniki: mleko, makaron i cukier. Makaron wystarczy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (lub wykorzystać resztki, które zostały nam z poprzedniego obiadu). W garnuszku podgrzać mleko. Do głębokiego talerza lub miski włożyć makaron i zalać mlekiem. Na górę dodaj łyżeczkę cukru lub miodu dla smaku. Cukier możesz też dodać do mleka, podczas jego podgrzewania.

Takie śniadanie to prawdziwy powrót do dzieciństwa

Często makaron z mlekiem serwowany był nawet w przedszkolach. Dla jednych to prawdziwy rarytas, inni z niechęcią wspominają tę potrawę i nie chcą do niej wracać. Do której grupy należysz?

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości