Zapomniane śniadanie z dzieciństwa. Nie każdy był jej fanem, inni jedzą do dziś

Zupa mleczna to jedno ze śniadań, które kojarzą nam się z dzieciństwem. Chociaż dzisiaj głównie są to różnego rodzaju płatki śniadaniowe, muesli i owsianki, to dawniej były to kluski lane czy też makaron z mlekiem. W PRL-u taka zupa to była obowiązkowa pozycja śniadaniowa!

Obrazek
Ewa

Zupa mleczna z PRL

Braki towarów na półkach były zdecydowanie motywacją do kreatywności w kuchni. W końcu stworzyć coś z niczego to prawdziwa sztuka! Chociaż młodszemu pokoleniu ciężko sobie wyobrazić sklepy bez całego asortymentu płatków śniadaniowych we wszystkich kolorach i smakach, to dzieciństwo osób urodzonych w PRL  i wychowanych w latach 90.

Dziś z sentymentem wracamy do tych czasów i wspominamy potrawy, które kojarzyły się nam z dzieciństwem.

Jak zrobić zupę mleczną z makaronem?

Kiedy po niedzielnym rosole zostawało trochę makaronu, to od razu było wiadomo, co będzie grane na śniadanie. Przygotowanie takiej zupy mlecznej było naprawdę proste i mogły ją zrobić samodzielnie nawet dzieci.

Potrzebne były zaledwie trzy składniki: mleko, makaron i cukier. Makaron wystarczy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (lub wykorzystać resztki, które zostały nam z poprzedniego obiadu). W garnuszku podgrzać mleko. Do głębokiego talerza lub miski włożyć makaron i zalać mlekiem. Na górę dodaj łyżeczkę cukru lub miodu dla smaku. Cukier możesz też dodać do mleka, podczas jego podgrzewania.

Takie śniadanie to prawdziwy powrót do dzieciństwa

Często makaron z mlekiem serwowany był nawet w przedszkolach. Dla jednych to prawdziwy rarytas, inni z niechęcią wspominają tę potrawę i nie chcą do niej wracać. Do której grupy należysz?

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯