Zupa ogórkowa w lekkim wydaniu. Idealna na wiosenną ucztę
Szukasz pomysłu na smaczny i ciekawy obiad w lżejszym wydaniu? Postaw na kultową zupę ogórkową z małym twistem. Pożywna, pełna kolorowych warzyw i bez tłustych dodatków. W sam raz na wiosenny obiad.
We wiosennym menu nie może zabraknąć kolorowych i fitowych dań na bazie warzyw. W tej roli świetnie spisze się kultowa zupa ogórkowa z małymi modyfikacjami. Zrobisz ją bez dodatku tłustej śmietany, na bazie chudego mięsa. Jest to więc idealna kombinacja, jeśli stawiasz na posiłek w lżejszym wydaniu.
Taką zupę w szybki i prosty sposób można przygotować w ciekawym, wielofunkcyjnym urządzeniu Cook4me Touch Pro marki Tefal. Dzięki funkcji podciśnienia, w jaką jest wyposażone, przygotowanie zupy zajmie ci znacznie mniej czasu. W dodatku w odmierzeniu potrzebnej gramatury pomoże wbudowana waga. Multicooker można połączyć również ze smartfonem.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa ogórkowa w lekkim, wiosennym wydaniu — przepis
Tej wiosny postaw na zupę bez tłustych dodatków. Będzie smacznie, kolorowo, lekko i zdrowo!
Składniki:
- 2 filety z piersi z kurczaka,
- 1 mały seler,
- 2 korzenie pietruszki,
- 4 ziemniaki,
- 1 por,
- 1 cebula,
- 3 marchewki,
- 400 g ogórków kiszonych,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 4 szt. ziela angielskie,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1,2 l wody,
- 300 g jogurtu naturalnego.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania warzyw. W tym celu najpierw je obieram, po czym dzielę na mniejsze części. Ziemniaki kroję w drobną kostkę, zaś marchewki i ogórki kiszone ścieram na tarce na dużych oczkach.
Krok 2. Następnie zabieram się za przygotowanie mięsa. Filety z kurczaka dokładnie oczyszczam, po czym wkładam je do multicookera. Wcześniej na panelu urządzenia wybieram opcję ugotowania zupy ogórkowej.
Krok 3. Jako kolejne składniki do urządzenia trafiają: seler, kawałek pora, korzenie pietruszki, cebula oraz ząbki czosnku. Następnie wrzucam przyprawy, czyli liście laurowe i ziele angielskie.
Krok 4. Do urządzenia dodaję również wcześniej przygotowane marchewki, ogórki kiszone oraz ziemniaki. Całość doprawiam przy pomocy pieprzu i soli, po czym wlewam do środka wodę.
Po dokładnym wymieszaniu składników zamykam pokrywę Cook4me Touch Pro i czekam, aż zupa się ugotuje.
Krok 5. Na koniec przy pomocy chochli nabieram część wywaru i łączę go z jogurtem naturalnym w osobnej miseczce (dzięki temu zupa się nie zwarzy). Dopiero po dokładanym połączeniu tych składników, zabielam zupę i gotuję całość jeszcze przez kilka minut.
Krok 6. Zupę ogórkową dekoruję świeżym koperkiem. I to wszystko, smacznego!