Wirtualna Polska

5 przepisów na pyszne domowe sosy do sałatek. Już nigdy nie będziesz musiała kupować ich w sklepie!

5 przepisów na pyszne domowe sosy do sałatek. Już nigdy nie będziesz musiała kupować ich w sklepie!

Jak wiadomo sałatki są pyszne, lekkie i zdrowe. Idealnie smakują jako przekąska, czy też po prostu jako dodatek do dania głównego. Ale zastanówmy się teraz czym byłaby sałatka bez sosu? To przecież on wspaniale łączy jej różne składniki oraz eksponuje i podkreśla ich najlepsze walory. Krótko mówiąc sos nadaje sałatce smaku, przez co jest tak zwaną kropką nad „i”. Większość z nas kupuje gotowe sosy do sałatek w sklepie. Nie jest to jednak najlepsza opcja, ponieważ jak wiadomo, kupny sos nie będzie tak smaczny i zdrowy, jak ten przyrządzony samodzielnie w domu. W tym artykule znajdziesz 5 przepisów na aromatyczne sosy sałatkowe. Dzięki nim zaoszczędzisz pieniądze oraz trochę swojego zdrowia!

Wirtualna Polska

 

#1  Sos Winegret

sos-1

Składniki:

  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki octu balsamicznego
  • sólo i pieprz

Sposób przygotowania:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Wymieszaj oliwę z oliwek z octem balsamicznym. Następnie dodaj szczyptę soli i pieprzu. Dokładanie wymieszaj.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

#2  Sos Cezar

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

sos-2

Składniki:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki wyciśniętego soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Sposób przygotowania:

1. Przełóż majonez, musztardę, czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz do blendera. Dokładnie zmiksuj.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

2. Następnie do zmiksowanych wcześniej składników dodaj oliwę z oliwek i ponownie zmiksuj.

3. Dodaj do uzyskanej masy starty parmezan i delikatnie zmiksuj.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

#3  Sos włoski

sos-3

Składniki:

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 1 łyżka przyprawy do kuchni włoskiej
  • 1/2 łyżki czosnku granulowanego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

Przełóż wszystkie składniki do naczynia, w którym będziesz przechowywać sos i dokładnie wymieszaj.

#4  Sos tysiąca wysp

sos-4

Składniki:

  • 1/2 szklanki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżeczki pokrojonej w kostkę cebuli
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka octu
  • 1/8 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Przełóż wszystkie składniki do miseczki i dokładnie wymieszaj.

#5  Sos z niebieskiego sera pleśniowego

sos-5

Składniki:

  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/3 szklanki maślanki
  • 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 100 g pokruszonego niebieskiego sera pleśniowego

Sposób przygotowania:

Przełóż wszystkie składniki do blendera i zmiksuj.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×