Absolutnie nie dodawaj do grzybów leśnych. Najgorszy błąd

Kiedy wycieczka do lasu na grzyby kończy się przyniesieniem pełnych koszyczków, trzeba je odpowiednio potraktować w kuchni. Ich smak i aromat wydobędą odpowiednie przyprawy, ale nie tak trudno im również zaszkodzić. W szafce kuchennej wielu z nas ma produkt, który zniweczy cały trud poświęcony na grzybobranie i zabije smak, na którym najbardziej nam zależy.

Jak doprawiać grzyby?Jak doprawiać grzyby?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Grzyby w kuchni wykorzystać można na wiele różnych sposób. Jedni od razu zabierają się za przygotowanie sosu czy zupy grzybowej, inni stawiają na zapasy i odpowiednio je suszą. Maja charakterystyczny smak, który wielu osobom śni się po nocach, powodując od razu burczenie w brzuchu. Nawet najlepsze borowiki zniszczy jednak nieodpowiedni dobór przypraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy gulasz grzybowy na jesień. Zajadać się będzie nawet miłośnik kotletów

Tego nie dodawaj do grzybów

Przyprawianie to dla wielu osób prawdziwe wyzwanie, jednak zasada jest prosta - czasem mniej znaczy lepiej. Dobór odpowiednich przypraw do grzybów to sztuka, która pozwala wydobyć z nich to, co najlepsze. Zbyt intensywne lub nieodpowiednie przyprawy mogą niestety przytłumić delikatny smak grzybów. I chociaż warto czasem eksperymentować w kuchni, to niektóre przyprawy lepiej zostawić w spokoju.

Sos grzybowy
Sos grzybowy © Canva | Jan Mach

Kuchnia orientalna cieszy się coraz większym powodzeniem i niemal każdy w szafce ma chilli czy kurkumę. Niech cię jednak ręka boska broni przed dodaniem ich do grzybów. Ostre i wyraziste przyprawy szybko zdominują delikatne grzyby. Lepiej sobie je odpuścić, podobnie jak korzenny cynamon, kardamon, czy goździki. Takie eksperymenty zdecydowanie nie są wskazane.

Jak przyprawiać grzyby?

O wiele lepszym rozwiązaniem będzie pieprz, zarówno czarny, jak i biały. Do grzybów sprawdzi się również natka pietruszki, tymianek czy rozmaryn, podkreślający leśny charakter dania. Do smażących się grzybów dorzucić można również cebulę czy trochę przeciśniętego przez praskę czosnku. Z nieco bardziej ekstrawaganckich przypraw skusić się można na małą szczyptę gałki muszkatołowej lub czosnek niedźwiedzi.

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀