Absolutnie nie dodawaj do grzybów leśnych. Najgorszy błąd

Kiedy wycieczka do lasu na grzyby kończy się przyniesieniem pełnych koszyczków, trzeba je odpowiednio potraktować w kuchni. Ich smak i aromat wydobędą odpowiednie przyprawy, ale nie tak trudno im również zaszkodzić. W szafce kuchennej wielu z nas ma produkt, który zniweczy cały trud poświęcony na grzybobranie i zabije smak, na którym najbardziej nam zależy.

Jak doprawiać grzyby?Jak doprawiać grzyby?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Grzyby w kuchni wykorzystać można na wiele różnych sposób. Jedni od razu zabierają się za przygotowanie sosu czy zupy grzybowej, inni stawiają na zapasy i odpowiednio je suszą. Maja charakterystyczny smak, który wielu osobom śni się po nocach, powodując od razu burczenie w brzuchu. Nawet najlepsze borowiki zniszczy jednak nieodpowiedni dobór przypraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy gulasz grzybowy na jesień. Zajadać się będzie nawet miłośnik kotletów

Tego nie dodawaj do grzybów

Przyprawianie to dla wielu osób prawdziwe wyzwanie, jednak zasada jest prosta - czasem mniej znaczy lepiej. Dobór odpowiednich przypraw do grzybów to sztuka, która pozwala wydobyć z nich to, co najlepsze. Zbyt intensywne lub nieodpowiednie przyprawy mogą niestety przytłumić delikatny smak grzybów. I chociaż warto czasem eksperymentować w kuchni, to niektóre przyprawy lepiej zostawić w spokoju.

Sos grzybowy
Sos grzybowy © Canva | Jan Mach

Kuchnia orientalna cieszy się coraz większym powodzeniem i niemal każdy w szafce ma chilli czy kurkumę. Niech cię jednak ręka boska broni przed dodaniem ich do grzybów. Ostre i wyraziste przyprawy szybko zdominują delikatne grzyby. Lepiej sobie je odpuścić, podobnie jak korzenny cynamon, kardamon, czy goździki. Takie eksperymenty zdecydowanie nie są wskazane.

Jak przyprawiać grzyby?

O wiele lepszym rozwiązaniem będzie pieprz, zarówno czarny, jak i biały. Do grzybów sprawdzi się również natka pietruszki, tymianek czy rozmaryn, podkreślający leśny charakter dania. Do smażących się grzybów dorzucić można również cebulę czy trochę przeciśniętego przez praskę czosnku. Z nieco bardziej ekstrawaganckich przypraw skusić się można na małą szczyptę gałki muszkatołowej lub czosnek niedźwiedzi.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat