PoradyAbsolutnie nie dodawaj do grzybów leśnych. Najgorszy błąd

Absolutnie nie dodawaj do grzybów leśnych. Najgorszy błąd

Jak doprawiać grzyby?
Jak doprawiać grzyby?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

06.10.2024 12:31, aktual.: 06.10.2024 13:21

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiedy wycieczka do lasu na grzyby kończy się przyniesieniem pełnych koszyczków, trzeba je odpowiednio potraktować w kuchni. Ich smak i aromat wydobędą odpowiednie przyprawy, ale nie tak trudno im również zaszkodzić. W szafce kuchennej wielu z nas ma produkt, który zniweczy cały trud poświęcony na grzybobranie i zabije smak, na którym najbardziej nam zależy.

Grzyby w kuchni wykorzystać można na wiele różnych sposób. Jedni od razu zabierają się za przygotowanie sosu czy zupy grzybowej, inni stawiają na zapasy i odpowiednio je suszą. Maja charakterystyczny smak, który wielu osobom śni się po nocach, powodując od razu burczenie w brzuchu. Nawet najlepsze borowiki zniszczy jednak nieodpowiedni dobór przypraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tego nie dodawaj do grzybów

Przyprawianie to dla wielu osób prawdziwe wyzwanie, jednak zasada jest prosta - czasem mniej znaczy lepiej. Dobór odpowiednich przypraw do grzybów to sztuka, która pozwala wydobyć z nich to, co najlepsze. Zbyt intensywne lub nieodpowiednie przyprawy mogą niestety przytłumić delikatny smak grzybów. I chociaż warto czasem eksperymentować w kuchni, to niektóre przyprawy lepiej zostawić w spokoju.

Sos grzybowy
Sos grzybowy © Canva | Jan Mach

Kuchnia orientalna cieszy się coraz większym powodzeniem i niemal każdy w szafce ma chilli czy kurkumę. Niech cię jednak ręka boska broni przed dodaniem ich do grzybów. Ostre i wyraziste przyprawy szybko zdominują delikatne grzyby. Lepiej sobie je odpuścić, podobnie jak korzenny cynamon, kardamon, czy goździki. Takie eksperymenty zdecydowanie nie są wskazane.

Jak przyprawiać grzyby?

O wiele lepszym rozwiązaniem będzie pieprz, zarówno czarny, jak i biały. Do grzybów sprawdzi się również natka pietruszki, tymianek czy rozmaryn, podkreślający leśny charakter dania. Do smażących się grzybów dorzucić można również cebulę czy trochę przeciśniętego przez praskę czosnku. Z nieco bardziej ekstrawaganckich przypraw skusić się można na małą szczyptę gałki muszkatołowej lub czosnek niedźwiedzi.