Babcia tak przygotowywała prawdziwki. Wystarczy masło i świeże zioło

Najsmaczniejsze grzyby? Z reguły nikt nie ma wątpliwości, jak odpowiedzieć na to pytanie. To prawdziwki. Właśnie z myślą o nich często wyruszamy do lasu. Są świetne do suszenia, ale w sezonie warto choć kilka razy zjeść danie ze świeżych grzybów. Moja babcia przygotowywała je w kilka minut.

Prawdziwki wprost z patelni smakują wyśmienicie. Prawdziwki wprost z patelni smakują wyśmienicie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Valerio Pardi - PHOTO
Dorota Gepert

Mamy właśnie pełnię sezonu na borowiki. Są one najbardziej pożądane przez grzybiarzy. Uchodzą nie tylko za najpyszniejsze, ale i najbardziej szlachetne grzyby. W końcu prawdziwki botanicznie nazywane są borowikami szlachetnymi. Są pyszne w sosach, zupach, ale najlepsze po prostu wprost z patelni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Jak przygotować prawdziwki, aby były naprawdę smaczne?

Teraz często podkreślają to kucharze, a moja babcia robiła tak już wiele lat temu. Chodzi o to, że borowiki są tak aromatyczne i pyszne, że wcale nie potrzeba wielu przypraw. Lepiej żeby nic nie zakłócało ich smaku. Wcześniej trzeba grzyby oczyścić. Jeśli się da, najlepiej ich nie moczyć, jedynie krótko przepłukać. Dzięki temu będą bardziej jędrne. Co do krojenia, tu jest kilka sposobów. Moja babcia po prostu mniejsze egzemplarze kroiła wzdłuż razem z trzonkiem na połówki. Można je jednak pokroić znacznie drobniej, na przykład na cienkie paski. Prawdziwki z patelni będą jeszcze bardziej eleganckie, gdy w ten sposób przygotowujemy tylko ich kapelusze. Taka opcja jest do wypróbowania tylko wtedy, gdy od razu mamy pomysł na wykorzystanie trzonków, na przykład do zupy.

Babcia do grzybów dodawała tylko sól i pieprz. Nie zakłócała niczym ich smaku. Do jej przepisu dodałam rozmaryn, który według mnie świetnie komponuje się z grzybami. Wielu kucharzy poleca też szałwię lub tymianek. Kontrowersję budzi też czosnek, dla wielu jest zbyt mocny do delikatnego smaku prawdziwków. Ta prosta potrawa, jaką są borowiki z patelni, daje sporo możliwości i łatwo zrobić ją dokładnie tak, by utrafić w swój smak.

Prawdziwki z patelni

Składniki:

  • 350 g świeżych prawdziwków,
  • 2 ząbki czosnku, opcjonalnie,
  • 70 g masła,
  • świeże zioła: rozmaryn, szałwia, tymianek do wyboru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • sok z cytryny do smaku, opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby dokładnie oczyść, możesz je przepłukać pod zimną, bieżącą wodą. Potem dobrze je osusz. I pokrój na połówki lub w plastry.
  2. Masło rozpuść na patelni, dodaj grzyby. Dodaj zgnieciony czosnek w łupince oraz zioła. Smaż na średnim ogniu, tak by nie przypalić masła.
  3. Grzyby lekko posól i popieprz. Po po około 2 minutach przykryj patelnię przykrywką i smaż przez kolejną minutę.
  4. Zdejmij pokrywkę, odwróć grzyby. Powinny być od spodu rumiane. Smaż jeszcze chwilę.
  5. Przełóż grzyby na talerz i polej je masłem. Możesz skropić je sokiem z cytryny.

Wybrane dla Ciebie

W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się