Była moim koszmarem z dzieciństwa. Dzięki zmianie w przepisie stała się moją ulubioną zupą

Pojawiała się często na stołówce szkolnej, a i moja mama często gotowała wielki gar tej zupy. Do niedawna była moim koszmarem, ale prosty trik z patelnią sprawił, że dziś jawi się już jako prawdziwy rarytas.

Ta zupa to klasyk polskiej kuchniTa zupa to klasyk polskiej kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Krupnik to prosta i pożywna zupa, która w wielu domach gości od pokoleń. Często powstaje na rosole lub wywarze z kości, wzbogaconym obowiązkowo o kaszę jęczmienną oraz ziemniaki. Dzięki temu jest sycąca, pożywna i przyjemnie rozgrzewa po powrocie do domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szparagowa rozkosz z kurczakiem, boczkiem i aksamitnym beszamelem

Krupnik z prażoną kaszą

Kiedyś informacja, że na obiad będzie krupnik, była dla mnie jak koszmar. Wszystkiemu winna była rozgotowana kasza jęczmienna, która w zupie często zamieniała się w rozgotowaną, niesmaczną breję. Przez lata jej unikałam, ale dzięki prostej zmianie odkryłam smak na nowo.

Taki krupnik zachwyca smakiem na nowo
Taki krupnik zachwyca smakiem na nowo © Adobe Stock | MYCHKO

Postanowiłam dać krupnikowi drugą szansę, ale pod jednym warunkiem – zmodyfikuję przepis tak, aby odpowiadał moim dorosłym kubkom smakowym. Wpadłam na pomysł prażenia kaszy na patelni, zamiast płukać ją pod bieżącą wodą. Okazało się, że to strzał w dziesiątkę. Prażenie wydobyło orzechowy aromat kaszy, który podczas zwykłego płukania i gotowania często zanika. Zniknęła mdłość, pojawiła się wyrazistość i głębia smaku, o której wcześniej mogłam tylko pomarzyć.

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych,
  • 4 skrzydełka,
  • 6 ziemniaków,
  • 3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • cebula,
  • kawałek selera,
  • zielona część pora,
  • 100 g kaszy jęczmiennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 liście laurowe,
  • 3-4 kulki ziela angielskiego,
  • 1 solidna łyżka masła do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Żeberka podziel na mniejsze kawałki i przełóż do garnka.
  2. Dodaj skrzydełka i zalej zimną wodą tak, aby przykryła całkowicie mięso.
  3. Zagotuj, zbierz szumowiny.
  4. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, sól oraz pieprz. Gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut.
  5. Warzywa obierz, pokrój w mniejsze kawałki.
  6. Kaszę podsmaż przez około 2 minuty na rozgrzanym maśle. Często mieszaj, aby nic się nie przypaliło.
  7. Dodaj do kaszy łyżkę bulionu i lekko podgotuj.
  8. Do gotującego się wywaru z mięsem dodaj warzywa i gotuj przez 30 minut.
  9. Następnie dodaj podsmażoną kaszę i gotuj jeszcze przez 15 minut, aż stanie się miękka, a krupnik zgęstnieje.

Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Nalej do głębokich talerzy, dorzucając kawałki mięsa, jeśli lubisz. Możesz całość dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi