Chcesz zaskoczyć bliskich ciekawym deserem? Przygotuj truskawkowe tiramisu

Tiramisu to twój ulubiony rodzaj deseru na zimno? Koniecznie wypróbuj kombinacji z dodatkiem soczystych truskawek. To połączenie jest wręcz nieziemskie!

Wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierniWygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Beza Pavlova, tiramisu czy crème brûlée to chyba najbardziej popularne desery znane praktycznie w każdym zakątku świata. I na pewno kosztowałeś ich nie raz. Nie oznacza to jednak, że od czasu do czasu nie można trochę zaszaleć i podać kultowe słodkości w zupełnie nowym wydaniu

Dziś na tapet weźmiemy sobie włoskie tiramisu. Delikatny jak chmurka deser możesz przygotować z dodatkiem ciekawychsmacznych owoców. Oczywiście w tym przypadku mowa o soczystych truskawkach, które sprawią, że domowe słodkości nie tylko nabiorą nowych walorów smakowych, ale też sprawią, że efekt końcowy będzie pięknie się prezentował. A, że sezon na truskawki ruszy niebawem, warto pamiętać o ciekawym deserze w ciągu najbliższych tygodni. Każdy, kto go skosztuje, nie będzie chciał jeść nic innego. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz zaskoczyć bliskich ciekawym deserem? Przygotuj truskawkowe tiramisu

Przygotuj tiramisu z owocowym akcentem, a na pewno nie pożałujesz. Znika z talerzy w mgnieniu oka

Składniki:

  • 500 g truskawek,
  • 200 g biszkoptów,
  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 250 g mascarpone,
  • mleko do namoczenia biszkoptów. 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad smacznym deserem rozpoczynam od przygotowania truskawek. Najpierw pozbywam się zielonych szypułek, po czym kroję owoce w cienkie plastry

W pierwszej kolejności przygotowuję truskawki
W pierwszej kolejności przygotowuję truskawki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie przechodzę do przygotowania kremu na bazie śmietanki. Schłodzony produkt ubijam z dodatkiem cukru pudru. Do miski nie zapominam dodać też mascarpone

Krem składa się dosłownie z 3 składników
Krem składa się dosłownie z 3 składników © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Na blacie kuchennym układam papier do pieczenia. Następnie umieszczam na nim plasterki truskawek, tworząc pierwszą warstwę deseru. 

Budowę konstrukcji rozpoczynam od owoców
Budowę konstrukcji rozpoczynam od owoców © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Kolejną warstwę robię z namoczonych w mleku biszkoptów

Czas na biszkopty
Czas na biszkopty © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Bezpośrednio na biszkoptach rozprowadzam wcześniej przygotowany krem śmietankowy. Kremową mieszankę rozprowadzam przy pomocy kuchennej szpatułki. Z takim gadżetem będzie to prawdziwa bułka z masłem. 

Ostatni element to śmietankowy miks
Ostatni element to śmietankowy miks © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Na koniec zwijam deser w ciasny rulon i wkładam go na całą noc do lodówki. Następnego dnia dzielę go na mniejsze kawałki i serwuję ze świeżymi truskawkamizieloną miętą. I to wszystko, smacznego!

Na jednym kawałku na pewno się nie skończy
Na jednym kawałku na pewno się nie skończy © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Też robisz carbonarę na boczku? Włochom włosy jeżą się na głowie
Też robisz carbonarę na boczku? Włochom włosy jeżą się na głowie
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację