Chcesz zaskoczyć bliskich ciekawym deserem? Przygotuj truskawkowe tiramisu
Tiramisu to twój ulubiony rodzaj deseru na zimno? Koniecznie wypróbuj kombinacji z dodatkiem soczystych truskawek. To połączenie jest wręcz nieziemskie!
12.04.2024 06:53
Beza Pavlova, tiramisu czy crème brûlée to chyba najbardziej popularne desery znane praktycznie w każdym zakątku świata. I na pewno kosztowałeś ich nie raz. Nie oznacza to jednak, że od czasu do czasu nie można trochę zaszaleć i podać kultowe słodkości w zupełnie nowym wydaniu.
Dziś na tapet weźmiemy sobie włoskie tiramisu. Delikatny jak chmurka deser możesz przygotować z dodatkiem ciekawych i smacznych owoców. Oczywiście w tym przypadku mowa o soczystych truskawkach, które sprawią, że domowe słodkości nie tylko nabiorą nowych walorów smakowych, ale też sprawią, że efekt końcowy będzie pięknie się prezentował. A, że sezon na truskawki ruszy niebawem, warto pamiętać o ciekawym deserze w ciągu najbliższych tygodni. Każdy, kto go skosztuje, nie będzie chciał jeść nic innego.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Przygotuj tiramisu z owocowym akcentem, a na pewno nie pożałujesz. Znika z talerzy w mgnieniu oka
Składniki:
- 500 g truskawek,
- 200 g biszkoptów,
- 500 ml śmietanki 30 proc.,
- 6 łyżek cukru pudru,
- 250 g mascarpone,
- mleko do namoczenia biszkoptów.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad smacznym deserem rozpoczynam od przygotowania truskawek. Najpierw pozbywam się zielonych szypułek, po czym kroję owoce w cienkie plastry.
Krok 2. Następnie przechodzę do przygotowania kremu na bazie śmietanki. Schłodzony produkt ubijam z dodatkiem cukru pudru. Do miski nie zapominam dodać też mascarpone.
Krok 3. Na blacie kuchennym układam papier do pieczenia. Następnie umieszczam na nim plasterki truskawek, tworząc pierwszą warstwę deseru.
Krok 4. Kolejną warstwę robię z namoczonych w mleku biszkoptów.
Krok 5. Bezpośrednio na biszkoptach rozprowadzam wcześniej przygotowany krem śmietankowy. Kremową mieszankę rozprowadzam przy pomocy kuchennej szpatułki. Z takim gadżetem będzie to prawdziwa bułka z masłem.
Krok 6. Na koniec zwijam deser w ciasny rulon i wkładam go na całą noc do lodówki. Następnego dnia dzielę go na mniejsze kawałki i serwuję ze świeżymi truskawkami i zieloną miętą. I to wszystko, smacznego!