Chłodnik ogórkowy idealny na wakacyjne upały

Kiedy za oknem panują tropiki, w porze obiadowej doskonale sprawdzi się chłodnik ogórkowy. Smaczna zupa z pewnością ułatwi nam walkę z falą upałów.

Obrazek
Pyszności

Co więcej, jego przygotowanie jest bajecznie proste! Czego chcieć więcej?

Składniki:

  1. 1 kg ogórki gruntowe
  2. 1 pęczek rzodkiewka
  3. 1 pęczek szczypiorek
  4. 700 g kefir schłodzony
  5. 300 g jogurt naturalny schłodzony
  6. 100 g szpinak baby
  7. 2-3 szt. ząbki czosnku
  8. 1 łyżeczka pieprz biały
  9. 1 łyżeczka sól
  10. 1 szt. cytryna sok
  11. 1 pęczek koperek

Sposób przygotowania:

1. Obierz wszystkie ogórki. Połowę składników przekrój na pół i wydrąż miąższ oraz pestki. Na mniejsze elementy podziel również rzodkiewkę.

Obrazek

2. Resztę ogórków w całości włóż do blendera kielichowego. Dodaj do niego również: szpinak, jogurt naturalny, kefir, pieprz biały, sól, czosnek oraz sok z cytryny. Dokładnie połącz wszystkie składniki.

Obrazek

3. Powstałą mieszankę przelej do miski i dodaj do niej: ogórki, rzodkiewki, szczypiorek oraz koperek.

Obrazek

4. I możesz podawać pyszną zupę swoim bliskim!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca