Co zrobić, żeby mielone nie piły tłuszczu podczas smażenia? Nasze babcie dodawały konkretny składnik

Na kotlety mielone mamy różne sposoby. U każdego smakują one nieco inaczej. Największym problemem podczas ich smażenia jest spora ilość tłuszczu, który czuć w każdym kęsie. Co zrobić, żeby mielone nie piły tłuszczu podczas smażenia? Nasze mamy i babcie dodawały niepozorny, a zarazem skuteczny składnik!

Obrazek
Paulina

Co zrobić, żeby mielone nie piły tłuszczu podczas smażenia?

Jeden nieduży ziemniak to sekretny składnik, którego używały nasze babcie. Należy dokładnie go obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki. On sprawi, że mielone nie wciągną tyle tłuszczu!  Tylko jeden ziemniak, a dzięki niemu cała potrawa będzie smakować jeszcze lepiej. Już nie będziemy się martwić, że nasze kotlety będą nie smaczne i tłuste w smaku.

Obrazek
Smażenie kotletów - Pyszności; Foto: Canva.com

Przepis krok po kroku na kotlety mielone z ziemniakiem

  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 ziemniak
  • 4 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 kajzerka
  • sól
  • pieprz
  • 1 szczypta suszonego oregano
  • 1 szczypta suszonego tymianku
  • 1 szczypta suszonej pietruszki
  • olej do smażenia
Obrazek
Kotlety mielone - Pyszności; Foto: Canva.com

Sposób przygotowania kotletów mielonych:

Namocz bułkę w mleku i odstaw na 10-15 minut, tak by zmiękła. Posiekaj cebulę na drobną kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek. W misce umieść mięso mielone, dodaj podsmażoną cebulę, jajko, startego na tarce ziemniaka i odciśniętą bułkę. Wszystko dokładnie wymieszaj i dodaj przyprawy: sól, pieprz, tymianek, oregano i pietruszkę. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj odrobinę bułki tartej.

Uformuj kotlety dłonią na małe kulki i obtaczaj w bułce tartej. Rozgrzej tłuszcz na patelni do smażenia. Olej musi być mocno nagrzany, by kotlety skwierczały na patelni. Szybka i mocna denaturacja białka sprawi, że z mięsa nie wycieknie dużo wody. Dlatego pierwsze kilka sekund na patelni kotlety powinny mocno się podpiec. Zarumienione z wierzchu smaż jeszcze ok. 2-3 minuty na średnim ogniu.

Jeśli masz ochotę na kotlety mielone w nieco innej odsłonie – Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować mielone z indyka z jajkiem w formie gniazda krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka