WAŻNE
TERAZ

"Koniec 12-dniowej wojny". Prezydent Iranu ogłasza

Co zrobić, żeby mielone nie piły tłuszczu podczas smażenia? Nasze babcie dodawały konkretny składnik

Na kotlety mielone mamy różne sposoby. U każdego smakują one nieco inaczej. Największym problemem podczas ich smażenia jest spora ilość tłuszczu, który czuć w każdym kęsie. Co zrobić, żeby mielone nie piły tłuszczu podczas smażenia? Nasze mamy i babcie dodawały niepozorny, a zarazem skuteczny składnik!

Obrazek
Paulina
SKOMENTUJ

Co zrobić, żeby mielone nie piły tłuszczu podczas smażenia?

Jeden nieduży ziemniak to sekretny składnik, którego używały nasze babcie. Należy dokładnie go obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki. On sprawi, że mielone nie wciągną tyle tłuszczu!  Tylko jeden ziemniak, a dzięki niemu cała potrawa będzie smakować jeszcze lepiej. Już nie będziemy się martwić, że nasze kotlety będą nie smaczne i tłuste w smaku.

Obrazek
Smażenie kotletów - Pyszności; Foto: Canva.com

Przepis krok po kroku na kotlety mielone z ziemniakiem

  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 ziemniak
  • 4 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 kajzerka
  • sól
  • pieprz
  • 1 szczypta suszonego oregano
  • 1 szczypta suszonego tymianku
  • 1 szczypta suszonej pietruszki
  • olej do smażenia
Obrazek
Kotlety mielone - Pyszności; Foto: Canva.com

Sposób przygotowania kotletów mielonych:

Namocz bułkę w mleku i odstaw na 10-15 minut, tak by zmiękła. Posiekaj cebulę na drobną kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek. W misce umieść mięso mielone, dodaj podsmażoną cebulę, jajko, startego na tarce ziemniaka i odciśniętą bułkę. Wszystko dokładnie wymieszaj i dodaj przyprawy: sól, pieprz, tymianek, oregano i pietruszkę. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj odrobinę bułki tartej.

Uformuj kotlety dłonią na małe kulki i obtaczaj w bułce tartej. Rozgrzej tłuszcz na patelni do smażenia. Olej musi być mocno nagrzany, by kotlety skwierczały na patelni. Szybka i mocna denaturacja białka sprawi, że z mięsa nie wycieknie dużo wody. Dlatego pierwsze kilka sekund na patelni kotlety powinny mocno się podpiec. Zarumienione z wierzchu smaż jeszcze ok. 2-3 minuty na średnim ogniu.

Jeśli masz ochotę na kotlety mielone w nieco innej odsłonie – Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować mielone z indyka z jajkiem w formie gniazda krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze