Co zrobić, żeby mielone nie piły tłuszczu podczas smażenia? Nasze babcie dodawały konkretny składnik

Na kotlety mielone mamy różne sposoby. U każdego smakują one nieco inaczej. Największym problemem podczas ich smażenia jest spora ilość tłuszczu, który czuć w każdym kęsie. Co zrobić, żeby mielone nie piły tłuszczu podczas smażenia? Nasze mamy i babcie dodawały niepozorny, a zarazem skuteczny składnik!

Obrazek
Paulina

Co zrobić, żeby mielone nie piły tłuszczu podczas smażenia?

Jeden nieduży ziemniak to sekretny składnik, którego używały nasze babcie. Należy dokładnie go obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki. On sprawi, że mielone nie wciągną tyle tłuszczu!  Tylko jeden ziemniak, a dzięki niemu cała potrawa będzie smakować jeszcze lepiej. Już nie będziemy się martwić, że nasze kotlety będą nie smaczne i tłuste w smaku.

Obrazek
Smażenie kotletów - Pyszności; Foto: Canva.com

Przepis krok po kroku na kotlety mielone z ziemniakiem

  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 ziemniak
  • 4 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 kajzerka
  • sól
  • pieprz
  • 1 szczypta suszonego oregano
  • 1 szczypta suszonego tymianku
  • 1 szczypta suszonej pietruszki
  • olej do smażenia
Obrazek
Kotlety mielone - Pyszności; Foto: Canva.com

Sposób przygotowania kotletów mielonych:

Namocz bułkę w mleku i odstaw na 10-15 minut, tak by zmiękła. Posiekaj cebulę na drobną kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek. W misce umieść mięso mielone, dodaj podsmażoną cebulę, jajko, startego na tarce ziemniaka i odciśniętą bułkę. Wszystko dokładnie wymieszaj i dodaj przyprawy: sól, pieprz, tymianek, oregano i pietruszkę. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj odrobinę bułki tartej.

Uformuj kotlety dłonią na małe kulki i obtaczaj w bułce tartej. Rozgrzej tłuszcz na patelni do smażenia. Olej musi być mocno nagrzany, by kotlety skwierczały na patelni. Szybka i mocna denaturacja białka sprawi, że z mięsa nie wycieknie dużo wody. Dlatego pierwsze kilka sekund na patelni kotlety powinny mocno się podpiec. Zarumienione z wierzchu smaż jeszcze ok. 2-3 minuty na średnim ogniu.

Jeśli masz ochotę na kotlety mielone w nieco innej odsłonie – Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować mielone z indyka z jajkiem w formie gniazda krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥