PoradyZawsze tak robię gdy obtaczam schabowe w bułce tartej. Dlatego panierka nigdy nie odpada

Zawsze tak robię gdy obtaczam schabowe w bułce tartej. Dlatego panierka nigdy nie odpada

Idealna panierka - Pyszności; Foto Canva.com
Idealna panierka - Pyszności; Foto Canva.com
19.10.2022 11:31

Kotlety schabowe to jedna z najczęściej przygotowywanych potraw w wielu polskich domach. Pewnego rodzaju wyzwanie stanowi usmażenie kotletów w ten sposób, aby nie odpadała od nich panierka. Poznajcie porady, jak przygotować idealną panierkę do schabowych.

Idealna panierka do schabowych - o czym należy pamiętać?

Przygotowując nasze ulubione kotlety schabowe, dokładamy wszelkich starań, aby przede wszystkim były chrupiące i smaczne. Dużą rolę w tym wszystkim odgrywa przede wszystkim panierka. Przed smażeniem, schab najczęściej obtaczamy w jajku, mące i bułce tartej. Niestety bardzo często się zdarza, że nasza panierka odkleja się podczas smażenia. Pomimo naszych starań i przestrzegania zaleceń zawartych w przepisie, nie jesteśmy w stanie nic z tym zrobić. Okazuje się, że istnieją pewne rozwiązania, dzięki którym idealna panierka do kotletów schabowych wyjdzie idealnie.

Kotlety schabowe - Pyszności
Kotlety schabowe - Pyszności

Co musisz zrobić? Istnieje kilka praktycznych rozwiązań. Przede wszystkim dobrze jest powrócić do starych przepisów naszych babć - z nimi wszystkie kotlety wyjdą idealnie. Dobrze jest również zwrócić uwagę na kolejność obtaczania schabu - najpierw rozbite jajko i później bułka tarta. Mięso obtaczamy tuż przed wrzuceniem na patelnię. Jeśli będą leżeć dłużej, to panierka przesiąknie jajkiem, przez co opadnie i będzie duże prawdopodobieństwo, że panierka odpadnie podczas samego smażenia.

Jakie składniki dodać, aby panierka do kotletów schabowych była idealna?

Są również pewne rozwiązania, dzięki którym będziemy mogli wzbogacić naszą idealną panierkę do schabowych. Pewne jest to, że nie odpadnie podczas smażenia, a z drugiej strony nada kotletom wyjątkowego smaku. Pierwsza opcja to wymieszanie rozbitych jajek z łyżką kwaśnej śmietany. W tym przypadku panierujemy kotlety w masie śmietanowo-jajecznej, następnie w mące i na koniec w bułce tartej. Pamiętaj, by po każdym panierowanym kotlecie umyć ręce. Oblepione palce ściągają panierkę z każdych kolejnych kotletów.

Panierowanie- Pyszności
Panierowanie- Pyszności

Drugi patent to jajka wymieszane z czterema łyżkami piwa jasnego i łyżeczką mąki ziemniaczanej. Zamiast bułki tartej, używamy tu płatków kukurydzianych. W tym przypadku również otrzymamy idealną panierkę do kotletów schabowych.

Wolisz schab w innym wydaniu? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na sakiewki schabowe z farszem pieczarkowym:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także