Czy cukinię można jeść na surowo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę

Cukinię można kupić w sklepach przez cały rok. Jednak wiele osób decyduje się na samodzielną uprawę tych warzyw w ogródku, aby mieć pewność co do bezpieczeństwa zastosowanych środków ochrony roślin. Niedługo w Polsce będziemy mogli cieszyć się pięknymi okazami w zielonym lub żółtym kolorze. Czy taką cukinię możemy jeść na surowo?

Plasterki cukinii – na patelnię czy do sałatki?Plasterki cukinii – na patelnię czy do sałatki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Raczej niewiele osób decyduje się na spożywanie surowej cukinii. Najczęściej kroimy ją w plasterki i wrzucamy na patelnię, do piekarnika lub na grilla. Wystarczy tylko chwilka na ruszcie, aby warzywo zrobiło się miękkie i rumiane. Jednak nie ma przeciwwskazań do spożywania surowej cukinii – pod warunkiem, że uważamy na zawartość jednej substancji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cukinia à la ananas to hit ze słoika. Idealnie sprawdzi się do sałatek i deserów

Jesz surową cukinię? Uważaj na jedną rzecz

Cukinia, podobnie jak ogórek czy dynia, zawiera goryczkę, która pochodzi od związków chemicznych, które są określane jako kukurbitacyny. W niewielkiej ilości nie są one szkodliwe, ale w nadmiarze mogą powodować problemu ze strony układu pokarmowego. W warzywach dostępnych w sklepach ilość tych substancji znajduje się pod ścisłą kontrolą. Jednak cukinia z własnej uprawy nie musi spełniać żadnych wymagań. Dlatego, gdy tylko wyczujesz w niej gorzki smak, zaprzestań jedzenia jej na surowo.

Jak jeść surową cukinię?

Aby ograniczyć ilość szkodliwych substancji, warto wybierać młode, niewielkie cukinie – są one delikatniejsze, mniej gorzkie i mają cieńszą skórkę. Starsze, przerośnięte okazy mogą zawierać więcej niepożądanych związków. W małych ilościach kukurbitacyna może działać pozytywnie na organizm – pomaga zwalczyć pasożyty i redukuje stany zapalne. Warzywa z niewielką zawartością tej substancji mogą być również uzupełnieniem profilaktyki antynowotworowej.

Surowa cukinia świetnie sprawdza się w lekkich daniach, sałatkach i przekąskach. Można ją kroić w cienkie plasterki, ścierać na tarce lub spiralizować, tworząc warzywne "makarony". Doskonale smakuje z oliwą, cytryną, świeżymi ziołami i orzechami. To także dobry składnik do smoothie lub zdrowych przekąsek, również dla dzieci – o ile nie mają przeciwwskazań.

Wartości odżywcze

Cukinia to niskokaloryczne warzywo bogate w witaminę C, potas, magnez, kwas foliowy oraz błonnik. Spożywana na surowo zachowuje o wiele więcej cennych składników niż po ugotowaniu, usmażeniu czy upieczeniu. Nie spożywasz jej wtedy z żadnym dodatkowym tłuszczem.

W postaci surowej warzywo dostarcza do organizmu także wartościowy beta-karoten i luteinę, które wspierają wzrok i chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Dzięki wysokiej zawartości wody i błonnika, sprzyja prawidłowemu trawieniu i pomaga utrzymać uczucie sytości na dłużej. Włączenie surowej cukinii do diety to prosty sposób na wzbogacenie codziennego jadłospisu o witaminy i minerały, bez zbędnych kalorii.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀