Czy jedzenie odgrzewanych ziemniaków jest bezpieczne? Wielu nie ma świadomości

Ziemniaki to jeden z najczęściej pojawiających się produktów na naszych talerzach. Wiele osób zastanawia się jednak, czy można je jeść także po podgrzaniu, np. następnego dnia. Niektórzy mówią, że "odgrzewane ziemniaki są trujące". Brzmi groźnie? Spokojnie – przyjrzyjmy się temu z bliska.

Czy jedzenie odgrzewanych ziemniaków jest bezpieczne?Czy jedzenie odgrzewanych ziemniaków jest bezpieczne?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Aleksandra Szymczycha
SKOMENTUJ

Najczęstszy powód niepokoju związany z ziemniakami to solanina, naturalny związek chemiczny obecny w zielonych częściach tego warzywa. Ale nie ma się czego bać w tym przypadku, ponieważ solanina nie powstaje w momencie odgrzewania kartofelków. Jeśli ziemniaki są zdrowe, niezielone i prawidłowo ugotowane, to ponowne odgrzanie ich nie sprawia, że stają się niebezpieczne. Problemem mogą być raczej złe warunki przechowywania – np. zostawienie ich w cieple przez wiele godzin, co sprzyja rozwojowi bakterii, zwłaszcza Clostridium botulinum.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Jak bezpiecznie podgrzać ziemniaki?

Jeśli chcesz, żeby ziemniaki były bezpieczne do zjedzenia następnego dnia, musisz je przechowywać w lodówce, w zamkniętym pojemniku. Nie zostawiaj ich na kuchennym blacie na noc! Najlepiej, byś podgrzewał je tylko jeden raz – w piekarniku, na patelni lub w mikrofalówce, do momentu aż będą gorące w środku. Kilkukrotne powtarzanie tego procesu sprzyja namnażaniu się niebezpiecznych bakterii.

Czy odgrzewane ziemniaki są zdrowsze?

Niewiele osób ma świadomość, że po schłodzeniu ugotowanych ziemniaków, część skrobi ulega przekształceniu w tzw. skrobię oporną. Jest ona trudniej trawiona, ale za to działa korzystnie na jelita – jak błonnik, wspierając zdrową florę bakteryjną. Więc zimne lub ponownie podgrzane ziemniaki mogą być nawet lepsze dla naszego układu pokarmowego.

Śmiało jedz odgrzewane ziemniaki, ale rób to z głową

Właśnie dlatego zdecydowanie można jeść odgrzewane ziemniaki, o ile są przechowywane i podgrzewane prawidłowo. Nie są ani trujące, ani niebezpieczne – to po prostu kulinarna legenda, która nie ma wiele wspólnego z nauką. Więc jeśli zostało Ci wczorajsze purée albo pieczone ziemniaczki – podgrzej je, dorzuć jajko sadzone, trochę koperku… i ciesz się pysznym, szybkim obiadem bez wyrzutów sumienia.

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie