Czy jedzenie odgrzewanych ziemniaków jest bezpieczne? Wielu nie ma świadomości

Ziemniaki to jeden z najczęściej pojawiających się produktów na naszych talerzach. Wiele osób zastanawia się jednak, czy można je jeść także po podgrzaniu, np. następnego dnia. Niektórzy mówią, że "odgrzewane ziemniaki są trujące". Brzmi groźnie? Spokojnie – przyjrzyjmy się temu z bliska.

Czy jedzenie odgrzewanych ziemniaków jest bezpieczne?Czy jedzenie odgrzewanych ziemniaków jest bezpieczne?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Aleksandra Szymczycha

Najczęstszy powód niepokoju związany z ziemniakami to solanina, naturalny związek chemiczny obecny w zielonych częściach tego warzywa. Ale nie ma się czego bać w tym przypadku, ponieważ solanina nie powstaje w momencie odgrzewania kartofelków. Jeśli ziemniaki są zdrowe, niezielone i prawidłowo ugotowane, to ponowne odgrzanie ich nie sprawia, że stają się niebezpieczne. Problemem mogą być raczej złe warunki przechowywania – np. zostawienie ich w cieple przez wiele godzin, co sprzyja rozwojowi bakterii, zwłaszcza Clostridium botulinum.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w sosie porowym

Jak bezpiecznie podgrzać ziemniaki?

Jeśli chcesz, żeby ziemniaki były bezpieczne do zjedzenia następnego dnia, musisz je przechowywać w lodówce, w zamkniętym pojemniku. Nie zostawiaj ich na kuchennym blacie na noc! Najlepiej, byś podgrzewał je tylko jeden raz – w piekarniku, na patelni lub w mikrofalówce, do momentu aż będą gorące w środku. Kilkukrotne powtarzanie tego procesu sprzyja namnażaniu się niebezpiecznych bakterii.

Czy odgrzewane ziemniaki są zdrowsze?

Niewiele osób ma świadomość, że po schłodzeniu ugotowanych ziemniaków, część skrobi ulega przekształceniu w tzw. skrobię oporną. Jest ona trudniej trawiona, ale za to działa korzystnie na jelita – jak błonnik, wspierając zdrową florę bakteryjną. Więc zimne lub ponownie podgrzane ziemniaki mogą być nawet lepsze dla naszego układu pokarmowego.

Śmiało jedz odgrzewane ziemniaki, ale rób to z głową

Właśnie dlatego zdecydowanie można jeść odgrzewane ziemniaki, o ile są przechowywane i podgrzewane prawidłowo. Nie są ani trujące, ani niebezpieczne – to po prostu kulinarna legenda, która nie ma wiele wspólnego z nauką. Więc jeśli zostało Ci wczorajsze purée albo pieczone ziemniaczki – podgrzej je, dorzuć jajko sadzone, trochę koperku… i ciesz się pysznym, szybkim obiadem bez wyrzutów sumienia.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej