3 sprawdzone sposoby, dzięki którym przypalona patelnia i garnek odzyskają dawny blask

Tym razem przychodzę z 3 trikami, dzięki którym skutecznie usuniesz nawet najgorsze zabrudzenia z powierzchni garnków i patelni.

Obrazek
Frania

Jeśli przygotowujesz posiłki w swojej kuchni, ta wiedza z pewnością Ci się przyda ?

#1 Sól i płyn do mycia naczyń

Jak się okazuje, w pozbyciu się uciążliwych zabrudzeń pomocna może okazać się sól kuchenna.

Zalej przypaloną patelnię osoloną wodą i odstaw na 10 godzin. Następnie zagotuj wodę i utrzymuj ją w tym stanie przez 8 minut. Na samym końcu dodaj odrobinę płynu do mycia naczyń i dokładnie wyczyść przy pomocy myjki.

Obrazek

#2 Płyn do mycia naczyń i woda

Możesz również uprościć cały proces i wykorzystać do czyszczenia jedynie płyn do mycia naczyń.

W tym celu napełnij zabrudzoną patelnię ciepłą wodą i płynem do mycia naczyń. Odstaw na kilka godzin. Po czym dokładnie umyj i osusz gadżet kuchenny.

Obrazek

#3 Soda oczyszczona i ocet

I na koniec kombinacja dwóch środków, które na pewno znajdziesz w swojej kuchni.

Na początek zasyp sodą oczyszczoną zabrudzone miejsce. Potem dodaj ocet i gorącą wodę. Odstaw na kilka minut. W tym czasie w naczyniu powinna pojawić się piana, którą usuwamy i czyścimy dokładnie przy pomocy mydła oraz ciepłej wody.

Obrazek
Daj znać, która z metod najbardziej Ci się spodobała ?

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia