Dietetyczka przestrzega. Pod żadnym pozorem nie jedz tych produktów w czasie upału

Uff, jak gorąco! Ciężko oprzeć się pokusie wypicia zimnego napoju gazowanego i zjedzenia trzech gałek lodów, prawda? Zanim to zrobisz, posłuchaj słów dietetyczki — prawdopodobnie zmienisz plany. Jedzenie niektórych produktów w upały również może skończyć się fatalnie, dlatego przeanalizuj swoje aktualne menu.

Co jeść, a czego nie jeść podczas upałów? Dietetyczka wyjaśniaCo jeść, a czego nie jeść podczas upałów? Dietetyczka wyjaśnia
Źródło zdjęć: © canva.com

Polskie stacje synoptyczne biją na alarm: te temperatury to nie przelewki. Upalne, zwrotnikowe powietrze sprawiło, że niejednej osobie po wyjściu za próg domu zakręciło się w głowie. W całym kraju odnotowano powyżej 30 stopni Celsjusza, a rekord należy do Ostrołęki, gdzie odczyty wskazały niemal 36 stopni.

W takich temperaturach nie jest łatwo pracować. Ba, nawet cieszenie się urlopem jest uwarunkowane stałym dostępem do wody, w której można się schładzać. Najchętniej całe dnie spędziłoby się nad jeziorem, wcinając lody i karkówkę, i popijając zimne napoje. Zanim zdecydujesz się na taki krok, posłuchaj słów specjalistki. Monika Maćków, dietetyczka z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, opowiedziała o tym, jakich produktów należy unikać podczas upałów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa krem z pieczonych marchewek z chrupiąca ciecierzycą. Lekka, pożywna i smaczna

Jak się odżywiać podczas upałów?

Najbardziej narażone na zdrowotne konsekwencje wysokich temperatur są dwie grupy: najmłodsi i najstarsi. Ci pierwsi często zapominają o piciu (a przy okazji, nie zważając na upał, dużo się ruszają), a drudzy, ze względu na mniej intensywny tryb życia, nie odczuwają pragnienia. Prawidłowe nawodnienie to podstawa, ale ważne jest również to, co wtedy jemy.

Cytowana przez portal www.pap.pl dietetyczka Monika Maćków przypomina, że podczas upałów powinniśmy postawić na dietę lekkostrawną. Jest ona przy okazji sposobem na wsparcie poziomu nawodnienia organizmu.

Na śniadanie dobrym rozwiązaniem są np. owocowe lub warzywno-owocowe smoothies i koktajle na bazie jogurtu lub kefiru z owocami, szczególnie tymi zawierającymi duże ilości wody, jak arbuz czy owoce jagodowe. Można je wzbogacić płatkami owsianymi, orkiszowymi lub orzechami.

Monika Maćków

Dodatkowo ekspertka poleca wtedy sięgać po warzywa: ogórka i sałatę, a także chude mięso, chude sery twarogowe, jaja, ryby lub nasiona roślin strączkowych. Warto również pamiętać o węglowodanach złożonych w postaci kaszy lub ciemnego makaronu.

Odpowiednie nawodnienie i dieta lekkostrawna = must have upałów
Odpowiednie nawodnienie i dieta lekkostrawna = must have upałów © canva.com

Nie jedz tych produktów podczas upałów!

W swojej wypowiedzi dietetyczka wspomniała również o produktach, po które nie powinniśmy sięgać, gdy na zewnątrz królują wysokie temperatury. Należą do nich fast foody, produkty smażone, pikantne przyprawy i słodycze. Maćków wyraźnie zaznaczyła, że należy też przezwyciężyć ochotę na wysokokaloryczne, słodkie napoje gazowane i niegazowane oraz piwo, które ma właściwości odwadniające. Co ciekawe, ekspertka w rozmowie z Polską Agencją Prasową zahaczyła również o temat lodów.

Podobnie sprawa wygląda z lodami, z którymi kojarzy nam się lato. Te kupione w sklepie mają dużo cukru i wysoką wartość energetyczną. Dlatego spośród lodów w lodziarniach najlepiej wybierać sorbety, które mogą dodatkowo nawadniać i mają niższą wartość energetyczną.

Monika Maćków

O poradach ekspertki warto pamiętać nie tylko w ciągu najbliższych dni. To uniwersalne zasady, które — przestrzegane — mogą nas uchronić nie tylko przed gorszym samopoczuciem, ale również poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi i wizytami w szpitalu!

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze