Dietetyczka przestrzega. Pod żadnym pozorem nie jedz tych produktów w czasie upału
Uff, jak gorąco! Ciężko oprzeć się pokusie wypicia zimnego napoju gazowanego i zjedzenia trzech gałek lodów, prawda? Zanim to zrobisz, posłuchaj słów dietetyczki — prawdopodobnie zmienisz plany. Jedzenie niektórych produktów w upały również może skończyć się fatalnie, dlatego przeanalizuj swoje aktualne menu.
16.08.2023 09:18
Polskie stacje synoptyczne biją na alarm: te temperatury to nie przelewki. Upalne, zwrotnikowe powietrze sprawiło, że niejednej osobie po wyjściu za próg domu zakręciło się w głowie. W całym kraju odnotowano powyżej 30 stopni Celsjusza, a rekord należy do Ostrołęki, gdzie odczyty wskazały niemal 36 stopni.
W takich temperaturach nie jest łatwo pracować. Ba, nawet cieszenie się urlopem jest uwarunkowane stałym dostępem do wody, w której można się schładzać. Najchętniej całe dnie spędziłoby się nad jeziorem, wcinając lody i karkówkę, i popijając zimne napoje. Zanim zdecydujesz się na taki krok, posłuchaj słów specjalistki. Monika Maćków, dietetyczka z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, opowiedziała o tym, jakich produktów należy unikać podczas upałów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak się odżywiać podczas upałów?
Najbardziej narażone na zdrowotne konsekwencje wysokich temperatur są dwie grupy: najmłodsi i najstarsi. Ci pierwsi często zapominają o piciu (a przy okazji, nie zważając na upał, dużo się ruszają), a drudzy, ze względu na mniej intensywny tryb życia, nie odczuwają pragnienia. Prawidłowe nawodnienie to podstawa, ale ważne jest również to, co wtedy jemy.
Cytowana przez portal www.pap.pl dietetyczka Monika Maćków przypomina, że podczas upałów powinniśmy postawić na dietę lekkostrawną. Jest ona przy okazji sposobem na wsparcie poziomu nawodnienia organizmu.
Dodatkowo ekspertka poleca wtedy sięgać po warzywa: ogórka i sałatę, a także chude mięso, chude sery twarogowe, jaja, ryby lub nasiona roślin strączkowych. Warto również pamiętać o węglowodanach złożonych w postaci kaszy lub ciemnego makaronu.
Nie jedz tych produktów podczas upałów!
W swojej wypowiedzi dietetyczka wspomniała również o produktach, po które nie powinniśmy sięgać, gdy na zewnątrz królują wysokie temperatury. Należą do nich fast foody, produkty smażone, pikantne przyprawy i słodycze. Maćków wyraźnie zaznaczyła, że należy też przezwyciężyć ochotę na wysokokaloryczne, słodkie napoje gazowane i niegazowane oraz piwo, które ma właściwości odwadniające. Co ciekawe, ekspertka w rozmowie z Polską Agencją Prasową zahaczyła również o temat lodów.
O poradach ekspertki warto pamiętać nie tylko w ciągu najbliższych dni. To uniwersalne zasady, które — przestrzegane — mogą nas uchronić nie tylko przed gorszym samopoczuciem, ale również poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi i wizytami w szpitalu!