Dietetyk wskazał 5 niskokalorycznych zamienników. Wszyscy zachwyceni jego wskazówką

Dietetyk Michał Wrzosek to jeden z najpopularniejszych dietetyków w mediach społecznościowych. Z jego rad korzysta wielu Polaków. Tym razem postanowił podzielić się zamiennikami popularnych produktów, które są warte uwagi. Na co powinniśmy zwrócić uwagę na zakupach? Podpowiadamy.

Dietetyk Michał Wrzosek. Fot. Pixabay, Instagram/michal_wrzosekDietetyk Michał Wrzosek. Fot. Pixabay, Instagram/michal_wrzosek

Żyjemy w ciągłym biegu, przez co nie zawsze zwracamy uwagę na to, co jemy. Na szczęście ta świadomość stale wzrasta. Popularne produkty możemy zamienić na równie popularne zamienniki. Dzięki temu zadbamy o nasze zdrowie, a być może uda nam się też zrzucić w ten sposób kilka zbędnych kilogramów. Co warto mieć w swojej lodówce? Sprawdźmy.

Dietetyk Michał Wrzosek wskazuje 5 niskokalorycznych zamienników. Warto mieć je w domu

Niektóre produkty potrafią być świetną alternatywą. Dietetyk Michał Wrzosek przychodzi z pomocą tym, którzy chcą postawić na mniej kaloryczne i zdrowsze produkty w swojej codziennej diecie. Jego pierwszą propozycją jest zamiana niezdrowych energetyków na kawę, która ma wiele pozytywnych właściwości. Tłusty ser żółty można zamienić na mozzarellę, a piwo alkoholowe na bezalkoholowe, które ma dużo mniej kalorii i ze względu na to, że jest pozbawione alkoholu, nie jest szkodliwe dla zdrowia.

Michał Wrzosek zwrócił również uwagę, że doskonałym zamiennikiem masła może być roślinny hummus, a twaróg na przykład do sernika, możemy zastąpić jogurtem naturalnym. To doskonałe propozycje dietetyka, jednak głos zabrali również internauci. Oni również mieli sporo ciekawych pomysłów.

"Zamiast jogurtu greckiego do sernika wolę skyr" - pojawiła się w komentarzach pod postem kolejna propozycja zamiennika.
"O z tym piwem bezalkoholowym trzeba uważać, bo nie raz ma więcej kcal" - zwraca uwagę jeden z internautów.
"Ja zrezygnowałam z masła na rzecz serka śmietankowego. A ser żółty w plasterkach zamieniłam na żółty mierzwiony. Mleko 3.2 na 2.0 %, śmietany na jogurt naturalny itd." - czytamy.

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis