Do ciasta ziemniaczanego dodaję szybki farsz i wkładam do piekarnika. Cała rodzina zajada ze smakiem
Jeśli lubisz kopytka i kluski śląskie, przepis na Kakory z Łobaczewa Małego na pewno skradnie twoje serce. Farsz na bazie marchewki i cebuli otulony ziemniaczaną pierzynką w zapieczonej formie to gotowy pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Lista składników potrzebna do zrobienia regionalnego dania czeka poniżej. Dokładną instrukcję przygotowania znajdziesz w naszym wideo.
Zanim przejdziemy do listy składników, warto wspomnieć kilka słów o regionalnym daniu. Kakory z Łobaczewa Małego, jak czytamy na oficjalnej stronie gov.pl, zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych w 2019 roku w kategorii "Gotowe dania i potrawy w województwie lubelskim".
Nazwa dania nawiązuje bezpośrednio do miejscowości Łobaczew Mały w gminie Terespol. Mieszkańcy tych ziem przygotowywali posiłki z własnych upraw. Stąd też duża popularność kakorów, które łączą w sobie smak ziemniaków, marchewki i cebuli.
Składniki na farsz:
- 200 g słoniny,
- 3-4 marchewki,
- 1 cebula,
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- 1/2 łyżeczki soli.
Ciasto ziemniaczane:
- 200-250 g mąki pszennej, typ 500,
- sól do smaku,
- 800 g ziemniaków przed ugotowaniem.
O czym warto pamiętać:
- W pierwszej kolejności ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, po czym odstaw je do całkowitego ostudzenia. W ten sposób unikniesz klejenia się ziemniaków do rąk, dzięki czemu dodasz do nich mniej mąki. Tym samym powstałe ciasto nie wyjdzie zbite i twarde. Wręcz przeciwnie będzie delikatne i miękkie. Do przepisu najlepiej sprawdzą się ziemniaki mączyste typu C.
- W międzyczasie, kiedy ziemniaki będą się gotować, przygotuj farsz. Zacznij od wytopienia słoniny. Gdy będzie już gotowa, przełóż połowę zawartości patelni do miski i odstaw na bok. Wykorzystasz ją potem do okrasy. Pozostałą zawartość patelni połącz z cebulą i marchewką. Nie zapomnij też o przyprawach.
- Wróć do pracy z ostudzonymi ziemniakami. Przeciśnij je przez praskę i połącz z mąką. Zagnieć mieszankę na gładkie i zwarte ciasto, po czym uformuj z niego wałek. Podziel go na 8 części.
- Każdy taki element delikatnie rozpłaszcz na ręce i umieść na środku farsz z patelni. Na koniec otul farsz ciastem ziemniaczanym dookoła i ułóż w formie do pieczenia.
- Kakory wstaw do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 20-25 minut.
- Po upieczeniu serwuj gotowe danie z okrasą ze słoniny.
- Z wyżej wymienionych proporcji przygotowaliśmy 8 kakorów.