Do ogórków małosolnych dodaj kilka plasterków. Nabiorą jeszcze więcej charakteru
Ogórków gruntowe doskonale nadają się do przygotowania pysznych kiszonek. Choć klasyczny przepis z czosnkiem, chrzanem i koprem jest znany i chętnie stosowany, warto spróbować niecodziennego dodatku, który nada ogórkom wyjątkowego smaku i aromatu, a nawet i charakteru. Mowa tu o imbirze!
14.05.2024 | aktual.: 14.05.2024 11:13
Jeśli szukasz sposobu na urozmaicenie swoich ogórków małosolnych, imbir może być sekretnym składnikiem, który podkręci ich smak i nada im niepowtarzalnego aromatu. Przygotowanie tego przepysznego dodatku do twoich ogórków jest proste i gwarantuje wyjątkowy smak. Koniecznie poznaj tę kombinację smaków!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego imbir w ogórkach małosolnych?
Imbir to aromatyczna przyprawa, która słynie z wielu cennych właściwości. Posiada charakterystyczny, lekko pikantny smak, który idealnie komponuje się z ogórkami. Dodanie kilku plasterków imbiru do słoja z małosolnymi nada im głębi i wyraźnego aromatu. Imbir podkreśli również słony smak ogórków i sprawi, że będą one jeszcze bardziej apetyczne.
Jak zrobić ogórki małosolne z imbirem?
Przygotowanie ogórków małosolnych z imbirem jest proste i szybkie. Wystarczy kilka podstawowych składników i odrobina cierpliwości, aby cieszyć się pysznym smakiem domowych małosolnych.
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 1,5 l wody
- 1,5 łyżki soli
- 3-4 ząbki czosnku
- Kilka plasterków imbiru
- 1 pęczek kopru
- Kilka ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
Przygotowanie:
- Ogórki dokładnie umyj i mocz w zimnej wodzie kilka godzin.
- Do czystego słoja lub naczynia z kamionki włóż ogórki, dodaj obrany i lekko rozgnieciony czosnek, plasterki imbiru, pęczek kopru, pieprz ziarnisty i gorczycę.
- Wymieszaj wodę z solą i zalej nią ogórki.
- Słoik przykryj talerzem lub gazą i dociśnij czymś ciężkim.
- Odstaw słoik w ciepłe miejsce na 3-4 dni.
- Po tym czasie ogórki małosolne z imbirem będą gotowe do jedzenia.
Dodatkowe wskazówki:
- Do ogórków małosolnych z imbirem możesz dodać również inne przyprawy, np. liść laurowy, ziele angielskie czy papryczki chili.
- Ogórki małosolne z imbirem najlepiej przechowywać w lodówce.
- Gotowe ogórki małosolne z imbirem możesz podawać jako samodzielną przekąskę lub dodatek do obiadu, kanapek czy sałatek.
Imbir to tajemniczy dodatek, który doskonale komponuje się z ogórkami małosolnymi, nadając im intensywnego smaku i aromatu. Wystarczy kilka plasterków tego korzenia, aby twoje ogórki stały się niezapomnianym dodatkiem do każdego posiłku. Wypróbuj ten prosty przepis i pozwól sobie na chwilę smakowego uniesienia w towarzystwie tych aromatycznych ogórków!