Do sernika dodaje zielone warzywo zamiast masła. Dzięki temu nie opada i łatwo się kroi
21.08.2023 16:31, aktual.: 26.09.2023 11:38
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Lubisz domowe wypieki? A czy wiesz, że czasami warto dodać do nich warzywo? Nie wierzysz? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne.
Uwielbiam pracować nad domowymi ciastami, babeczkami oraz ciasteczkami. To dla mnie ogromna przygoda i jednocześnie czysta przyjemność, bo sama uwielbiam słodkości. Dlatego też praktycznie w każdy weekend piekę coś dla moich bliskich.
I choć przy wypiekach nigdy się nie nudzę, to jednocześnie nie przestaje się uczyć nowych rzeczy. Co chwilę wyszukuje ciekawe rozwiązania, które mogą okazać się przydatne w mojej kuchni. I w ten oto sposób natrafiłam na prawdziwą perełkę, którą oczywiście muszę podzielić się również z tobą!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Do sernika warto dodać warzywo
Bardzo często na moim stole gości domowy sernik. I nie ma w tym nic dziwnego, bo na pewno zgodzisz się ze mną, że jest to jedno z najbardziej popularnych wypieków w naszym kraju. Po prostu kochamy sernik i często się nim zajadamy.
I jak się okazuje, to genialne ciasto można przygotować z bardzo ciekawym dodatkiem. Jest to zielone warzywo, na które trwa obecnie sezon. Istnieje więc duże prawdopodobieństwo, że masz je w swoim domu. Dodatkowe zakupy więc ci nie grożą.
Dlaczego cukinia?
Bohaterką dzisiejszego przepisu jest cukinia. I tak wiem, początkowo może wydawać ci się to czystym szaleństwem, bo co wspólnego może mieć to warzywo z wypiekami? Okazuje się jednak, że bardzo dużo.
Otóż dzięki temu dodatkowi nie musisz używać ani grama masła. Masz też pewność, że sernik z zielonym warzywem na pewno nie opadnie. Co więcej, mieszanka serowa będzie idealnie kremowa, dlatego podzielenie ciasta na mniejsze kawałki będzie proste jak bułka z masłem.
Jest to naprawdę świetne rozwiązanie, które mało kto zna. Na pewno dużo bardziej znana jest sztuczka z dodaniem do sernika trochę purée ziemniaczanego. Dzięki czemu ciasto po wizycie w piekarniku jest mega puszyste. Znałeś ten patent?
Jak zrobić sernik z dodatkiem cukinii?
Od razu chciałabym wyjaśnić jeszcze jedną rzecz. Przepis na sernik z dodatkiem cukinii naprawdę nie jest trudny, dlatego na pewno sobie z nim poradzisz!
Składniki:
- 5 jajek,
- 800 g zmielonego twarogu na serniki,
- 60 g mąki ziemniaczanej,
- 160 g cukru pudru,
- 2 cukinie,
- ¼ szkl. wody.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od zrobienia purée z cukinii.
- Na początek obierz cukinie. Następnie usuń z nich gniazda nasienne.
- Dopiero teraz możesz zetrzeć warzywa na tarce.
- Kiedy już to zrobisz, przerzuć je do garnka i dolej wody. Warzywa gotuj do chwili, aż staną się miękkie.
- Następnie zblenduj je na gładką masę. W razie potrzeby, gdyby mieszanka wyszła zbyt wodnista, gotują ją jeszcze przez chwilę na palniku, aby pozbyć się nadmiaru wody.
- Do suchej i czystej miski przerzuć ser. Następnie zacznij łączyć go z przestudzonym purée cukiniowym. Użyj tu ok. 3/4 szklanki domowej mieszanki.
- Jako kolejne składniki dodaj: mąkę, jajka oraz cukier.
- Pamiętaj, aby produkty dodawać powoli i stopniowo.
- Na koniec przelej mieszankę do formy do pieczenia, po czym wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Sernik powinien spędzić w piekarniku ok. 50 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
- Przed podaniem gotowe ciasto możesz udekorować według uznania. Świetnie sprawdzi się tutaj zarówno polewa czekoladowa, lukier królewski, jak i zwykły cukier puder. Smacznego!
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy słyszałeś wcześniej o opisanym wyżej patencie. A może znasz inne przydatne sztuczki, które świetnie by się tutaj sprawdziły? Jeśli tak, napisz mi o tym jak najszybciej. Na pewno wykorzystam je w swojej kuchni przy najbliższej okazji!