Do zupy rybnej dorzucam ten gatunek. Nad morzem takiej nie znajdziesz
Lekka zupa rybna idealnie sprawdza się na domowy, rodzinny obiad. W letni dzień z powodzeniem może zastąpić nawet danie główne. Ciepły bulion przyjemnie nawadnia organizm, a warzywa i kawałki ryby dostarczają cały pakiet wartościowych składników. Z pstrągiem i słodką śmietanką zupa wychodzi delikatna i pełna smaku.
U wielu osób zupa rybna budzi wakacyjne skojarzenia. Również w mojej głowie od razu pojawia się obraz usteckiej zupy z różnymi gatunkami ryb, zabarwionej koncentratem pomidorowym. Za jedną porcję w sezonie przyszłoby mi słono zapłacić. Tymczasem w domu mogę zrobić równie pyszny bulion – nie tylko z ryb morskich, ale na przykład z pstrąga, który w porównaniu do dużych ryb morskich zawiera o wiele mniej rtęci.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Smażony dorsz w cieście z frytkami - przepis jak z nadmorskiej smażalni
Przepis na zupę rybną z pstrągiem
Rybę dokładnie umyj i oczyść z łusek. Do przygotowania zupy rybnej nie potrzebujesz gotowego bulionu – wystarczą wypatroszone pstrągi, warzywa, przyprawy i woda. Zupę możesz zabielić słodką śmietanką, aby była delikatniejsza i bardziej kremowa.
Składniki:
- 2 wypatroszone pstrągi,
- 1 cebula,
- 2 duże marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- 0,5 kg ziemniaków,
- 2 litry wody,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskie,
- pół łyżeczki mielonej kolendry,
- 300 ml śmietanki 30 proc.,
- sól i pieprz do smaku,
- pęczek koperku.
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku na odrobinie oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę, dodaj pokrojone w kostkę marchewki i pietruszkę.
- Gdy warzywa się zarumienią, dorzuć pokrojone w większą kostkę ziemniaki i całe wypatroszone pstrągi. Wszystko zalej 2 litrami wody i wstaw do zagotowania. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pół łyżeczki mielonej kolendry.
- Gdy ryba będzie już miękka, wyłów ją ostrożnie z bulionu. Obierz ze skóry, wyjmij ości i dodaj z powrotem do zupy.
- Sprawdź, czy ziemniaki są miękkie. Jeśli tak jest, dodaj śmietankę i dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Na koniec wrzuć posiekany koperek.