Do zupy rybnej dorzucam ten gatunek. Nad morzem takiej nie znajdziesz

Lekka zupa rybna idealnie sprawdza się na domowy, rodzinny obiad. W letni dzień z powodzeniem może zastąpić nawet danie główne. Ciepły bulion przyjemnie nawadnia organizm, a warzywa i kawałki ryby dostarczają cały pakiet wartościowych składników. Z pstrągiem i słodką śmietanką zupa wychodzi delikatna i pełna smaku.

Kremowa z zupa rybna z pstrągiemKremowa z zupa rybna z pstrągiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

U wielu osób zupa rybna budzi wakacyjne skojarzenia. Również w mojej głowie od razu pojawia się obraz usteckiej zupy z różnymi gatunkami ryb, zabarwionej koncentratem pomidorowym. Za jedną porcję w sezonie przyszłoby mi słono zapłacić. Tymczasem w domu mogę zrobić równie pyszny bulion – nie tylko z ryb morskich, ale na przykład z pstrąga, który w porównaniu do dużych ryb morskich zawiera o wiele mniej rtęci.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smażony dorsz w cieście z frytkami - przepis jak z nadmorskiej smażalni

Przepis na zupę rybną z pstrągiem

Rybę dokładnie umyj i oczyść z łusek. Do przygotowania zupy rybnej nie potrzebujesz gotowego bulionu – wystarczą wypatroszone pstrągi, warzywa, przyprawy i woda. Zupę możesz zabielić słodką śmietanką, aby była delikatniejsza i bardziej kremowa.

Składniki:

  • 2 wypatroszone pstrągi,
  • 1 cebula,
  • 2 duże marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 2 litry wody,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskie,
  • pół łyżeczki mielonej kolendry,
  • 300 ml śmietanki 30 proc.,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pęczek koperku.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku na odrobinie oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę, dodaj pokrojone w kostkę marchewki i pietruszkę.
  2. Gdy warzywa się zarumienią, dorzuć pokrojone w większą kostkę ziemniaki i całe wypatroszone pstrągi. Wszystko zalej 2 litrami wody i wstaw do zagotowania. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pół łyżeczki mielonej kolendry.
  3. Gdy ryba będzie już miękka, wyłów ją ostrożnie z bulionu. Obierz ze skóry, wyjmij ości i dodaj z powrotem do zupy.
  4. Sprawdź, czy ziemniaki są miękkie. Jeśli tak jest, dodaj śmietankę i dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Na koniec wrzuć posiekany koperek.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟