Doda szczerze o Wigilii. Zwłaszcza jednego bardzo nie lubi

Przygotowania do Świąt ruszyły pełną parą, również w domach gwiazd. Na wigilijnym stole Doroty Rabczewskiej nie może zabraknąć tradycyjnych potraw. Gwiazda ma jednak odmienne podejście do przedświątecznej gorączki.

Doda opowiada o świątecznych przygotowaniachDoda opowiada o świątecznych przygotowaniach
Źródło zdjęć: © Instagram
Ewa MalinowskaKarolina Motylewska

Dody nikomu nie trzeba przedstawiać - piosenkarka od lat plasuje się na liście najpopularniejszych gwiazd w Polsce, bezkompromisowo i szczerze podchodząc do wywiadów. Do klasyki przeszedł już jej mały monolog w programie "Bar", gdzie bezpośrednio wyraziła swoje zdanie na temat przygotowań do Wielkanocy. Zadeklarowała wtedy, że żurek zrobi z torebki i głośno wyraziła niechęć do gotowania.

Reporterka Karolina Motylewska podpytała Dody, jak wyglądają jej Święta Bożego Narodzenia. Lepienie pierogów i objadanie się przysmakami zdecydowanie nie wchodzi w grę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Doda o tradycjach świątecznych i przygotowywaniu wigilijnego jedzenia.

Doda szczerze o Świętach Bożego Narodzenia

Lata mijają, a niechęć Dody to świątecznych przygotowań wciąż pozostaje. Gwiazda podkreśla, że na co dzień jada regularnie co 4 godziny i dba o odpowiednio zbilansowane posiłki. Są one dla niej źródłem energii oraz lekiem. Dzięki temu utrzymuje nienaganną sylwetkę oraz świetną formę, która pozwala jej na koncertowanie. Do świątecznych dań sentymentu nie ma.

- Nie lubię pierogów, nie lubię w ogóle takiego tradycyjnego biesiadowania, siedzenia i obżerania się. To jest dla mnie strasznie męczące - zaznacza Dorota Rabczewska.

Gwiazda podkreśla, że świąteczne obżarstwo zdecydowanie nie leży w jej naturze.

- Nagle jak ja mam usiąść i nawpiep**ać się wszystkiego jak tylko leci? Na siłę rozpychać ten bęc (brzuch - przyp.red.)? To jest wbrew mojej logice, mojej przyjemności i mojemu komfortowi psychicznemu.

Wigilia w domu Dody

Niechęć do zwyczajów żywieniowych nie sprawia jednak, że na stole goszczą dania dietetyczne. Doda samych świąt nie unika, spędza je wraz z rodziną - ukochaną mamą Wandą i tatą Pawłem. Na stole pojawiają się tradycyjne dania, które znaleźć można również w innych domach.

- Oczywiście jest ciśnienie, że "każdą z 12 potraw trzeba spróbować, dziecko". Wezmę po jednej łyżce, ale jeżeli masz ochotę usłyszeć ode mnie, że ja siedzę, lepię smażę, gotuję i później jem, to nie jestem ja.

Doda podkreśla jednak, że szanuje to, że ludzie lubią wspólnie spędzać czas w kuchni, łącząc pokolenia i przekazując dalej wiedzę i przepisy. Nie jest to jednak jej świat ani przestrzeń, w której realizuje się na co dzień.

- Czasy się zmieniły, ale ja szanuję, że ludzie tak lubią siedzieć. To scala wszystkie pokolenia, dzieci się uczą od matek i babć, że takie wspólne chwile w kuchni są super. Ja to wszystko rozumiem, tylko ja jestem takim samotnym wilkiem - zaznacza Doda.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem