Przed wojną królowała na każdej wigilii. Prawie nie ma ości, a jej mięso jest chude i smaczne

Na wigilijnych stołach ryby odgrywają kluczową rolę, symbolizując post, skromność i tradycję. Karp od lat wiedzie prym w większości domów, jednak przed wojną nie był jedynym królem wieczerzy. Jesiotr, ryba o delikatnym i chudym mięsie, był obowiązkowym punktem świątecznego menu w wielu polskich domach. Warto przypomnieć sobie tę rybę, która swoim smakiem potrafi oczarować każdego.

Kiedyś jesiotr królował na wigilijnym stoleKiedyś jesiotr królował na wigilijnym stole
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | lukinigor

Jesiotr to ryba, która nie tylko urzeka smakiem, ale także jest łatwa w przygotowaniu. Brak drobnych ości sprawia, że doskonale nadaje się zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Dawniej była ceniona za swoje wyjątkowe walory smakowe i symbolizowała elegancję na wigilijnym stole. Dlaczego więc nie przywrócić jej blasku i nie podać w tym roku na święta?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podlasie na Wigilię: kutia i kisiel na pewno zaskoczą smakiem

Dlaczego warto sięgnąć po jesiotra?

Jesiotr to ryba idealna na święta z kilku powodów. Jego mięso jest chude, delikatne i pełne smaku. Jest również bogate w białko, kwasy omega-3 oraz witaminy z grupy B, co czyni go zdrowszym wyborem w porównaniu do niektórych innych ryb. Dodatkowo brak drobnych ości ułatwia jego jedzenie, co sprawia, że jest świetnym wyborem dla rodzin z dziećmi.

Jak podać jesiotra na Wigilię?

Tradycyjne przepisy polecają pieczenie jesiotra w aromatycznych przyprawach, gotowanie go w delikatnym wywarze warzywnym lub podawanie w galarecie. Aby podkreślić jego smak, warto użyć ziół takich jak koperek, natka pietruszki czy tymianek. Świetnie komponuje się także z cytryną i masłem. Jesiotr może być serwowany jako danie główne lub w formie przystawki – wszystko zależy od naszej kreatywności.

Przepis na jesiotra

Jesiotr to ryba, która ma długą i bogatą historię na polskich stołach wigilijnych. Smak, wartości odżywcze i brak ości sprawiają, że warto przywrócić go do łask.

Składniki:

  • 1 średni jesiotr (około 1,5-2 kg),
  • 4 łyżki masła,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 pęczek świeżego koperku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula, sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • kilka plasterków cytryny do dekoracji,
  • oliwa do posmarowania blachy.

Przygotowanie:

  1. Oczyść i osusz jesiotra, posól i popieprz wewnątrz i na zewnątrz, wymieszaj masło z przeciśniętym czosnkiem, sokiem z cytryny i tymiankiem, natrzyj rybę masą.
  2. Do wnętrza ryby włóż posiekaną cebulę i koperek, blachę posmaruj oliwą,
  3. Ułóż jesiotra, udekoruj plasterkami cytryny.
  4. Piecz w 180°C przez 40-50 minut, w połowie pieczenia skrop powstałym sosem, podawaj udekorowanego koperkiem i cytryną.
  5. Najlepiej z puree ziemniaczanym lub kapustą z grzybami.

Porada:

Jeśli chcesz podać jesiotra w galarecie, po upieczeniu ostudź mięso i delikatnie oddziel od skóry. Zalej rybę aromatycznym wywarem żelującym z dodatkiem warzyw i odstaw do stężenia.

Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟