Przed wojną królowała na każdej wigilii. Prawie nie ma ości, a jej mięso jest chude i smaczne

Na wigilijnych stołach ryby odgrywają kluczową rolę, symbolizując post, skromność i tradycję. Karp od lat wiedzie prym w większości domów, jednak przed wojną nie był jedynym królem wieczerzy. Jesiotr, ryba o delikatnym i chudym mięsie, był obowiązkowym punktem świątecznego menu w wielu polskich domach. Warto przypomnieć sobie tę rybę, która swoim smakiem potrafi oczarować każdego.

Kiedyś jesiotr królował na wigilijnym stoleKiedyś jesiotr królował na wigilijnym stole
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | lukinigor

Jesiotr to ryba, która nie tylko urzeka smakiem, ale także jest łatwa w przygotowaniu. Brak drobnych ości sprawia, że doskonale nadaje się zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Dawniej była ceniona za swoje wyjątkowe walory smakowe i symbolizowała elegancję na wigilijnym stole. Dlaczego więc nie przywrócić jej blasku i nie podać w tym roku na święta?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podlasie na Wigilię: kutia i kisiel na pewno zaskoczą smakiem

Dlaczego warto sięgnąć po jesiotra?

Jesiotr to ryba idealna na święta z kilku powodów. Jego mięso jest chude, delikatne i pełne smaku. Jest również bogate w białko, kwasy omega-3 oraz witaminy z grupy B, co czyni go zdrowszym wyborem w porównaniu do niektórych innych ryb. Dodatkowo brak drobnych ości ułatwia jego jedzenie, co sprawia, że jest świetnym wyborem dla rodzin z dziećmi.

Jak podać jesiotra na Wigilię?

Tradycyjne przepisy polecają pieczenie jesiotra w aromatycznych przyprawach, gotowanie go w delikatnym wywarze warzywnym lub podawanie w galarecie. Aby podkreślić jego smak, warto użyć ziół takich jak koperek, natka pietruszki czy tymianek. Świetnie komponuje się także z cytryną i masłem. Jesiotr może być serwowany jako danie główne lub w formie przystawki – wszystko zależy od naszej kreatywności.

Przepis na jesiotra

Jesiotr to ryba, która ma długą i bogatą historię na polskich stołach wigilijnych. Smak, wartości odżywcze i brak ości sprawiają, że warto przywrócić go do łask.

Składniki:

  • 1 średni jesiotr (około 1,5-2 kg),
  • 4 łyżki masła,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 pęczek świeżego koperku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula, sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • kilka plasterków cytryny do dekoracji,
  • oliwa do posmarowania blachy.

Przygotowanie:

  1. Oczyść i osusz jesiotra, posól i popieprz wewnątrz i na zewnątrz, wymieszaj masło z przeciśniętym czosnkiem, sokiem z cytryny i tymiankiem, natrzyj rybę masą.
  2. Do wnętrza ryby włóż posiekaną cebulę i koperek, blachę posmaruj oliwą,
  3. Ułóż jesiotra, udekoruj plasterkami cytryny.
  4. Piecz w 180°C przez 40-50 minut, w połowie pieczenia skrop powstałym sosem, podawaj udekorowanego koperkiem i cytryną.
  5. Najlepiej z puree ziemniaczanym lub kapustą z grzybami.

Porada:

Jeśli chcesz podać jesiotra w galarecie, po upieczeniu ostudź mięso i delikatnie oddziel od skóry. Zalej rybę aromatycznym wywarem żelującym z dodatkiem warzyw i odstaw do stężenia.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar