Dodaj łyżeczkę do gotowania szparagów. Cała gorycz zniknie

Szparagi często goszczą na naszych stołach, ale bywają trochę "niewdzięczne" ze względu na ich dość gorzki smak. W wielu przypadkach pierwsze spróbowanie jest tym ostatnim, a to duży błąd, bo szparagi mogą być przepyszne. Wystarczy, że do wody dodasz jeden składnik.

SzparagiSzparagi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Nie znam osoby, która lubiłaby gorzki smak (nie licząc oczywiście kawy lub klasycznej gorzkiej czekolady). Jeśli danie, które jemy sprawia, że mamy takie odczucia, nie mamy zbyt dużej ochoty na kolejny kęs. Tak jest ze szparagami. Choć są one zdrowe i pełne witamin, to nie zawsze wychodzą udane. Na szczęście gorzkiego posmaku da się uniknąć i nie jest to wcale trudne. Wystarczy kilka prostych trików.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szparagi zapiekane z pomidorkami i jajkiem. W sam raz na majówkę

Co zrobić, gdy szparagi są gorzkie?

Gorzki smak szparagów wynika z obecności naturalnych składników chemicznych, takich jak związki siarkowe i asparagina. Te substancje niezbyt pozytywnie wpływają na smak warzywa, chociaż są one korzystne dla zdrowia. Związki siarkowe są odpowiedzialne za gorzki posmak, który odpowiada niewielu osobom. Na szczęście są metody, dzięki którym można się z tym uporać. Są one wręcz banalne.

Jednym z najprostszych sposobów na pozbycie się gorzkiego smaku szparagów jest dodanie do wody, w której się gotują, łyżeczki cukru. Cukier działa jako naturalny neutralizator, który łagodzi intensywność gorzkiego smaku. Inną skuteczną metodą jest wlanie odrobiny mleka, które dzięki zawartości laktozy również pomaga w usunięciu nieprzyjemnego posmaku. Wystarczą dwie łyżeczki, by szparagi miały bardziej subtelny smak.

Co jeszcze sprawi, że szparagi przestaną być gorzkie?

Ciekawym pomysłem jest też dodanie do wody... soku z cytryny lub pomarańczy. Brzmi dziwnie, prawda? Ale ma to bardzo dużo sensu. Kwaśny aromat zneutralizuje gorzki posmak i sprawi, że szparagi będą orzeźwiające. Najważniejszy jest jednak sposób gotowania. Szparagi (szczególnie te białe) niezbyt lubią się z solą, dlatego lepiej jej nie dodawać. Cukier będzie o wiele lepszym wyborem. Zielonej odmianie wystarczy 6-8 minut gotowania, białe potrzebują około 12 minut. Kiedy warzywa będą już miękkie, warto przełożyć je do miski z lodowatą wodą. Dzięki temu staną się one delikatne i pełne smaku.

Szparagi możesz także zapiekać, grillować i smażyć. Każdy sposób jest dobry na ich przyrządzenie. Warto je włączyć do codziennej diety, bo są pełne witamin i minerałów. Zawierają na przykład potas i cynk, które wpływają na naczynia krwionośne. Szparagi są też źródłem kwasu foliowego, witaminy C, E i B6, dlatego też mogą (a nawet powinny!) je jeść kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀