Dodaj łyżeczkę do gotowania szparagów. Cała gorycz zniknie

Szparagi często goszczą na naszych stołach, ale bywają trochę "niewdzięczne" ze względu na ich dość gorzki smak. W wielu przypadkach pierwsze spróbowanie jest tym ostatnim, a to duży błąd, bo szparagi mogą być przepyszne. Wystarczy, że do wody dodasz jeden składnik.

SzparagiSzparagi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Nie znam osoby, która lubiłaby gorzki smak (nie licząc oczywiście kawy lub klasycznej gorzkiej czekolady). Jeśli danie, które jemy sprawia, że mamy takie odczucia, nie mamy zbyt dużej ochoty na kolejny kęs. Tak jest ze szparagami. Choć są one zdrowe i pełne witamin, to nie zawsze wychodzą udane. Na szczęście gorzkiego posmaku da się uniknąć i nie jest to wcale trudne. Wystarczy kilka prostych trików.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szparagi zapiekane z pomidorkami i jajkiem. W sam raz na majówkę

Co zrobić, gdy szparagi są gorzkie?

Gorzki smak szparagów wynika z obecności naturalnych składników chemicznych, takich jak związki siarkowe i asparagina. Te substancje niezbyt pozytywnie wpływają na smak warzywa, chociaż są one korzystne dla zdrowia. Związki siarkowe są odpowiedzialne za gorzki posmak, który odpowiada niewielu osobom. Na szczęście są metody, dzięki którym można się z tym uporać. Są one wręcz banalne.

Jednym z najprostszych sposobów na pozbycie się gorzkiego smaku szparagów jest dodanie do wody, w której się gotują, łyżeczki cukru. Cukier działa jako naturalny neutralizator, który łagodzi intensywność gorzkiego smaku. Inną skuteczną metodą jest wlanie odrobiny mleka, które dzięki zawartości laktozy również pomaga w usunięciu nieprzyjemnego posmaku. Wystarczą dwie łyżeczki, by szparagi miały bardziej subtelny smak.

Co jeszcze sprawi, że szparagi przestaną być gorzkie?

Ciekawym pomysłem jest też dodanie do wody... soku z cytryny lub pomarańczy. Brzmi dziwnie, prawda? Ale ma to bardzo dużo sensu. Kwaśny aromat zneutralizuje gorzki posmak i sprawi, że szparagi będą orzeźwiające. Najważniejszy jest jednak sposób gotowania. Szparagi (szczególnie te białe) niezbyt lubią się z solą, dlatego lepiej jej nie dodawać. Cukier będzie o wiele lepszym wyborem. Zielonej odmianie wystarczy 6-8 minut gotowania, białe potrzebują około 12 minut. Kiedy warzywa będą już miękkie, warto przełożyć je do miski z lodowatą wodą. Dzięki temu staną się one delikatne i pełne smaku.

Szparagi możesz także zapiekać, grillować i smażyć. Każdy sposób jest dobry na ich przyrządzenie. Warto je włączyć do codziennej diety, bo są pełne witamin i minerałów. Zawierają na przykład potas i cynk, które wpływają na naczynia krwionośne. Szparagi są też źródłem kwasu foliowego, witaminy C, E i B6, dlatego też mogą (a nawet powinny!) je jeść kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej