Dodaj łyżeczkę do gotowania szparagów. Cała gorycz zniknie
Szparagi często goszczą na naszych stołach, ale bywają trochę "niewdzięczne" ze względu na ich dość gorzki smak. W wielu przypadkach pierwsze spróbowanie jest tym ostatnim, a to duży błąd, bo szparagi mogą być przepyszne. Wystarczy, że do wody dodasz jeden składnik.
Nie znam osoby, która lubiłaby gorzki smak (nie licząc oczywiście kawy lub klasycznej gorzkiej czekolady). Jeśli danie, które jemy sprawia, że mamy takie odczucia, nie mamy zbyt dużej ochoty na kolejny kęs. Tak jest ze szparagami. Choć są one zdrowe i pełne witamin, to nie zawsze wychodzą udane. Na szczęście gorzkiego posmaku da się uniknąć i nie jest to wcale trudne. Wystarczy kilka prostych trików.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szparagi zapiekane z pomidorkami i jajkiem. W sam raz na majówkę
Co zrobić, gdy szparagi są gorzkie?
Gorzki smak szparagów wynika z obecności naturalnych składników chemicznych, takich jak związki siarkowe i asparagina. Te substancje niezbyt pozytywnie wpływają na smak warzywa, chociaż są one korzystne dla zdrowia. Związki siarkowe są odpowiedzialne za gorzki posmak, który odpowiada niewielu osobom. Na szczęście są metody, dzięki którym można się z tym uporać. Są one wręcz banalne.
Jednym z najprostszych sposobów na pozbycie się gorzkiego smaku szparagów jest dodanie do wody, w której się gotują, łyżeczki cukru. Cukier działa jako naturalny neutralizator, który łagodzi intensywność gorzkiego smaku. Inną skuteczną metodą jest wlanie odrobiny mleka, które dzięki zawartości laktozy również pomaga w usunięciu nieprzyjemnego posmaku. Wystarczą dwie łyżeczki, by szparagi miały bardziej subtelny smak.
Co jeszcze sprawi, że szparagi przestaną być gorzkie?
Ciekawym pomysłem jest też dodanie do wody... soku z cytryny lub pomarańczy. Brzmi dziwnie, prawda? Ale ma to bardzo dużo sensu. Kwaśny aromat zneutralizuje gorzki posmak i sprawi, że szparagi będą orzeźwiające. Najważniejszy jest jednak sposób gotowania. Szparagi (szczególnie te białe) niezbyt lubią się z solą, dlatego lepiej jej nie dodawać. Cukier będzie o wiele lepszym wyborem. Zielonej odmianie wystarczy 6-8 minut gotowania, białe potrzebują około 12 minut. Kiedy warzywa będą już miękkie, warto przełożyć je do miski z lodowatą wodą. Dzięki temu staną się one delikatne i pełne smaku.
Szparagi możesz także zapiekać, grillować i smażyć. Każdy sposób jest dobry na ich przyrządzenie. Warto je włączyć do codziennej diety, bo są pełne witamin i minerałów. Zawierają na przykład potas i cynk, które wpływają na naczynia krwionośne. Szparagi są też źródłem kwasu foliowego, witaminy C, E i B6, dlatego też mogą (a nawet powinny!) je jeść kobiety w ciąży i karmiące piersią.