Ewa Wachowicz ostrzega przed tymi owocami zimą. Są naszpikowane chemią
Dostępność do świeżych owoców zimą jest znacznie ograniczona. Alternatywną są owoce importowane. Niestety są one często naszpikowane substancjami chemicznymi. Ewa Wachowicz podpowiada jakich owoców unikać w tym okresie.
30.12.2023 13:32
Czy spotkałeś się kiedykolwiek ze stwierdzeniem, że zarówno owoce, jak i warzywa powinno spożywać się przede wszystkim w cieplejszych porach roku? Choć jest to dość powszechne przekonanie, nie jest do końca prawdziwe.
Również zimą można znaleźć wartościowe produkty spożywcze. I nie inaczej jest w przypadku owoców oraz warzyw. Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest odpowiednia wiedza, która pozwoli nam dokonać najlepszego wyboru. Z pomocą w tym temacie przychodzi sama Ewa Wachowicz, udzielając cennych wskazówek. Jakie owoce i warzywa kupować zimą, a których lepiej unikać? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wachowicz ostrzega
Wiele osób może żyć w błędnym przekonaniu, że zima to najlepszy moment, aby zajadać się rodzimymi owocami jak: czereśnie, śliwki oraz gruszki. Jak jednak podkreśla Ewa Wachowicz, owoce te są często importowane z innych państw. Aby wydłużyć ich trwałość, takie produkty są poddawane obróbce chemicznej.
Lepiej postawić na cytrusy
A skoro o spożywaniu owoców i warzyw w zimie już mowa, to warto podkreślić, że w tym okresie dobrze postawić głównie na owoce cytrusowe. Można znaleźć w nich cenną witaminę C, która przecież wspomaga naszą odporność. A jak wiadomo, zimą nietrudno o przeziębienia i różnego rodzaju choroby. Dlatego też do zakupowego koszyka warto włożyć grejpfruty, mandarynki oraz pomarańcze.
To jednak nie koniec dobrych wiadomości na dziś. Zima to odpowiedni moment, aby wzbogacić swoją dietę o owoce egzotyczne. I tutaj można wspomnieć, chociażby o kaki oraz pomelo.
Zobacz także
A co z warzywami?
W tym przypadku warto skupić się głównie na warzywach korzennych, które mają wydłużony termin przydatności. W kuchni powinny zatem pojawić się przede wszystkim buraki ćwikłowe, seler czy marchewka. Warzywa te to prawdziwa skarbnica cennych wartości odżywczych, które mogą wpływać korzystnie na stan zdrowia. To również idealne narzędzia do pracy w kuchni, dzięki którym można w szybki i prosty sposób wyczarować pyszny obiad dla całej rodziny.
Surówka z selera wg przepisu Ewy Wachowicz
Składniki:
- 1 winne jabłko,
- 1 duży seler,
- 2 łyżki śmietany,
- 2 łyżki suszonej żurawiny,
- sok z cytryny,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania selera. W tym celu obierz i zetrzyj warzywo na tarce.
- Następnie dodaj do selera sok z cytryny. Nie zapomnij też o soli.
- Teraz zetrzyj jabłko i dodaj je do miski z selerem.
- Następnie wrzuć żurawinę. Tylko pamiętaj, wcześniej należy ją namoczyć i dokładnie odsączyć.
- Jako ostatni składnik do miski ma trafić śmietana. Całość dokładnie wymieszaj i gotowe!
Zobacz także