Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na dynię do słoiczków. Numer jeden wśród przetworów

Choć ostatnio wszyscy marynują grzyby, Ewa Wachowicz poszła pod prąd. W octowej marynacie można umieścić właśnie grzyby, owoce, a także sezonowe warzywa. Gwiazda postawiła na dynię i podzieliła się pysznym przepisem.

Marynowana dynia Ewy WachowiczEwa Wachowicz ma niezawodny przepis na marynowaną dynię.
Źródło zdjęć: © AKPA, Adobe Stock
Dorota Gepert

Sezonu na dynię nie da się przeoczyć, bo dorodne okazy zalewają stragany i sklepowe półki. Są nie tylko składnikiem wielu jesiennych dań, ale często również elementem dekoracji. Chociaż dyniowy sezon jest intensywny, to wcale nie taki długi. Warto więc jak najszybciej zapolować na te jesienne warzywa i zrobić zapasy na zimę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na stole pojawia się Piękna Monika, wszyscy zabierają się za jedzenie. To najlepsze ciasto na każdą okazję

Mistrzowski przepis

Dlatego przygotowanie marynowanej dyni warto zaplanować jak najszybciej. Zimą z przyjemnością sięgniesz po taki słoiczek. Słodko-kwaśny smak i piękny kolor marynowanej dyni sprawiają, że pasuje do wielu dań. Doskonale komponuje się z pieczeniami, gulaszami, a także z dziczyzną. Może być świetnym dodatkiem do kurczaka, kaczki czy indyka. Urozmaici również deskę z serami i wędlinami, kanapki czy też sałatki.

Pikle z charakterem

Dynia ma neutralny smak. Dlatego łatwo ją doprawić czy połączyć z różnorodnymi dodatkami i przygotować z niej przetwory o wyrazistym smaku. Ewa Wachowicz stawia na musztardę, a do tego przyprawy, które dodajemy także do marynowanych grzybów, czyli liście laurowe czy ziele angielskie. Dzięki temu marynowana dynia ma zdecydowany charakter i nie da się powiedzieć, że to mdłe warzywo.

Dynia marynowana według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1½ kg dyni,
  • 6 szklanek wody,
  • 1 szklanka octu 10 proc.,
  • 1 szklanka musztardy francuskiej,
  • 4 liście laurowe,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 9 łyżek cukru,
  • 2 łyżki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do wody wlej ocet. Dodaj cukier i sól, dodaj przyprawy oraz musztardę.
  2. Wymieszaj całość i zagotuj.
  3. Dynię obrać ze skórki, oczyścić i pokroić w średniej wielkości kostkę.
  4. Ciasno ułożyć w wyparzonym słoiku i zalać marynatą.
  5. Zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.

..

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟