Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na dynię do słoiczków. Numer jeden wśród przetworów
Choć ostatnio wszyscy marynują grzyby, Ewa Wachowicz poszła pod prąd. W octowej marynacie można umieścić właśnie grzyby, owoce, a także sezonowe warzywa. Gwiazda postawiła na dynię i podzieliła się pysznym przepisem.
Sezonu na dynię nie da się przeoczyć, bo dorodne okazy zalewają stragany i sklepowe półki. Są nie tylko składnikiem wielu jesiennych dań, ale często również elementem dekoracji. Chociaż dyniowy sezon jest intensywny, to wcale nie taki długi. Warto więc jak najszybciej zapolować na te jesienne warzywa i zrobić zapasy na zimę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiedy na stole pojawia się Piękna Monika, wszyscy zabierają się za jedzenie. To najlepsze ciasto na każdą okazję
Mistrzowski przepis
Dlatego przygotowanie marynowanej dyni warto zaplanować jak najszybciej. Zimą z przyjemnością sięgniesz po taki słoiczek. Słodko-kwaśny smak i piękny kolor marynowanej dyni sprawiają, że pasuje do wielu dań. Doskonale komponuje się z pieczeniami, gulaszami, a także z dziczyzną. Może być świetnym dodatkiem do kurczaka, kaczki czy indyka. Urozmaici również deskę z serami i wędlinami, kanapki czy też sałatki.
Pikle z charakterem
Dynia ma neutralny smak. Dlatego łatwo ją doprawić czy połączyć z różnorodnymi dodatkami i przygotować z niej przetwory o wyrazistym smaku. Ewa Wachowicz stawia na musztardę, a do tego przyprawy, które dodajemy także do marynowanych grzybów, czyli liście laurowe czy ziele angielskie. Dzięki temu marynowana dynia ma zdecydowany charakter i nie da się powiedzieć, że to mdłe warzywo.
Dynia marynowana według Ewy Wachowicz
Składniki:
- 1½ kg dyni,
- 6 szklanek wody,
- 1 szklanka octu 10 proc.,
- 1 szklanka musztardy francuskiej,
- 4 liście laurowe,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- 9 łyżek cukru,
- 2 łyżki soli.
Sposób przygotowania:
- Do wody wlej ocet. Dodaj cukier i sól, dodaj przyprawy oraz musztardę.
- Wymieszaj całość i zagotuj.
- Dynię obrać ze skórki, oczyścić i pokroić w średniej wielkości kostkę.
- Ciasno ułożyć w wyparzonym słoiku i zalać marynatą.
- Zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.
..