Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na dynię do słoiczków. Numer jeden wśród przetworów

Choć ostatnio wszyscy marynują grzyby, Ewa Wachowicz poszła pod prąd. W octowej marynacie można umieścić właśnie grzyby, owoce, a także sezonowe warzywa. Gwiazda postawiła na dynię i podzieliła się pysznym przepisem.

Marynowana dynia Ewy WachowiczEwa Wachowicz ma niezawodny przepis na marynowaną dynię.
Źródło zdjęć: © AKPA, Adobe Stock
Dorota Gepert

Sezonu na dynię nie da się przeoczyć, bo dorodne okazy zalewają stragany i sklepowe półki. Są nie tylko składnikiem wielu jesiennych dań, ale często również elementem dekoracji. Chociaż dyniowy sezon jest intensywny, to wcale nie taki długi. Warto więc jak najszybciej zapolować na te jesienne warzywa i zrobić zapasy na zimę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na stole pojawia się Piękna Monika, wszyscy zabierają się za jedzenie. To najlepsze ciasto na każdą okazję

Mistrzowski przepis

Dlatego przygotowanie marynowanej dyni warto zaplanować jak najszybciej. Zimą z przyjemnością sięgniesz po taki słoiczek. Słodko-kwaśny smak i piękny kolor marynowanej dyni sprawiają, że pasuje do wielu dań. Doskonale komponuje się z pieczeniami, gulaszami, a także z dziczyzną. Może być świetnym dodatkiem do kurczaka, kaczki czy indyka. Urozmaici również deskę z serami i wędlinami, kanapki czy też sałatki.

Pikle z charakterem

Dynia ma neutralny smak. Dlatego łatwo ją doprawić czy połączyć z różnorodnymi dodatkami i przygotować z niej przetwory o wyrazistym smaku. Ewa Wachowicz stawia na musztardę, a do tego przyprawy, które dodajemy także do marynowanych grzybów, czyli liście laurowe czy ziele angielskie. Dzięki temu marynowana dynia ma zdecydowany charakter i nie da się powiedzieć, że to mdłe warzywo.

Dynia marynowana według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1½ kg dyni,
  • 6 szklanek wody,
  • 1 szklanka octu 10 proc.,
  • 1 szklanka musztardy francuskiej,
  • 4 liście laurowe,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 9 łyżek cukru,
  • 2 łyżki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do wody wlej ocet. Dodaj cukier i sól, dodaj przyprawy oraz musztardę.
  2. Wymieszaj całość i zagotuj.
  3. Dynię obrać ze skórki, oczyścić i pokroić w średniej wielkości kostkę.
  4. Ciasno ułożyć w wyparzonym słoiku i zalać marynatą.
  5. Zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.

..

Wybrane dla Ciebie

Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody