12 fast foodów naszego dzieciństwa (fast foody z lat 80. i 90.). Każdy z nas jadł je chociaż raz w życiu

Najpopularniejsze fast foody z lat 80. i 90. Pizza, hamburgery i hot dogi – to znają wszyscy. Nie od zawsze były jednak popularne w Polsce. Zobacz, co kiedyś było dla nas fast foodem. Jakie są nasze przysmaki z dzieciństwa? Zdjęcia i przykłady.

Obrazek
Ewa

#1 Przysmak świętokrzyski

Fast food z dzieciństwa, który zna znają go chyba wszyscy! Smażone w głębokim oleju prażynki zjednały sobie serca wielu dzieciaków (i nie tylko). Smakowały lepiej niż chipsy, prawda?

Obrazek

#2 Placki z ciasta na pierogi

Smak mojego dzieciństwa! Kiedy moja prababcia robiła pierogi, to skrawki ciasta rzucała na rozgrzaną kuchnię. Po kilku chwilach były gotowe: gorące i chrupiące.

#3 Kanapka z kotletem

Żaden tam hamburger! Pajdy chleba przełożone kotletem schabowym, który został z obiadu. Albo kotletem mielonym: co kto woli.

Obrazek

#4 Kradzione jabłka

Kto z nas nigdy na "szaber" nie poszedł, niech pierwszy rzuci kamieniem :) Szybko zrywane z działek jabłka i gruszki były naprawdę szybką przekąską.

Obrazek

#5 Chleb z cukrem

Kromka chleba namoczona wodą, lub w wersji na bogato ze śmietaną, posypana cukrem. Odpowiedź każdej mamy na "mam ochotę na coś słodkiego".

Obrazek

#6 Oranżada w woreczku

Ultra słodka, gazowana i pita szybko pod osiedlowym sklepem. Nie było czasu na bzdury :)

Obrazek

#7 Chleb ze smalcem

Szybka przekąska, chociaż do najzdrowszych zdecydowanie nie należała. Do tego ogórek w rękę i gotowe.

#8 Gotowana kukurydza

Królowała na wszystkich festynach, wyciągana z gigantycznego kotła i posypywana solą. Do dzisiaj możesz ją kupić :)

Obrazek

#9 Kurczak z rożna

Wolno obracający się nad źródłem ciepła, z mocno zarumienioną skórką. Można było kupić go w całości lub na połówki. Znacie miejsca, gdzie możesz jeszcze go znaleźć?

Obrazek
instagram.com/sielce_mokotow

#10 Pasztecik szczeciński

Znają go wszyscy mieszkańcu Szczecina! Chrupiące, drożdżowe ciasto wypełnione mięsem z kapustą i grzybami, pieczarkami i serem. Lubiliście ten fast food z dzieciństwa?

Obrazek

#11 Zapiekanka

Polska zapiekankami stoi! Zapieczona z serem i pieczarkami bułka to klasyk polskich fast foodów. I najlepszy sposób na niemarnowanie jedzenia.

Obrazek

#12 Kiełbasa z grilla

Albo z ogniska! Do tego musztarda, ketchup, chleb...mniam!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę