Francuska zupa zyskuje na popularności w Polsce. Bardzo nam posmakowała

Zupa cebulowa z grzankami to klasyczne francuskie danie, które od lat cieszy się dużą popularnością na całym świecie. W ostatnich latach zyskuje również na popularności w Polsce.

Zupa cebulowaZupa cebulowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Valdis Osins
Marcin Michałowski

Kiedy nadchodzi pora jesienna, a za oknem unosi się zapach wilgotnej ziemi, to nic nie rozgrzewa tak skutecznie jak pyszna zupa. W Polsce coraz bardziej popularna staje się francuska zupa cebulowa. Jej smak zawładnął sercami wielu smakoszy. Jest to danie pełne harmonii smaków i aromatów, które zdecydowanie warto wypróbować. Dlatego przybliżmy tajniki przygotowania tego francuskiego przysmaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Banalnie prosty przepis na cukinię. Chrupiąca przekąska w złocistej panierce

Zupa cebulowa z grzankami - przepis

Francuska zupa cebulowa, znana jako "soupe à l'oignon," ma długą historię, sięgającą XVIII wieku. Choć początki tego dania można odnaleźć w innych kuchniach europejskich, to właśnie Francja przyczyniła się do jej rozpowszechnienia na skalę światową. Dzięki bogatym składnikom odżywczym i głębokiemu aromatowi stała się ulubionym daniem wielu. Wciąż jest to doskonały wybór na chłodniejsze dni.

Składniki:

  • 6 dużych cebuli,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 litr bulionu wołowego,
  • 150 ml białego wina,
  • łyżeczka cukru,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • kilka kromek bagietki lub chleba,
  • 2 ząbki czosnku,
  • masło do smarowania.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku połącz masło i oliwę z oliwek, następnie podgrzej na średnim ogniu. Kiedy tłuszcz będzie odpowiednio rozgrzany, dodaj obrane i drobno posiekane cebule.
  2. Zmniejsz ogień i smaż cebulę przez około 30 minut, regularnie mieszając. W tym czasie powinna zmięknąć i lekko się przyrumienić.
  3. Po upływie czasu dodaj mąkę i kontynuuj mieszanie przez kilka minut, aż mąka lekko się zrumieni.
  4. Nalej białe wino i gotuj przez kilka minut, by alkohol mógł odparować. To dodatkowe składniki nadadzą zupie unikalnego smaku.
  5. Stopniowo wlewaj bulion, nie przestając mieszać. Gotuj zupę na małym ogniu przez kolejne 30 minut, by składniki dobrze się połączyły. Dodaj cukier, sól i pieprz.
  6. Przejdźmy teraz do przygotowania grzanek. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  7. Pokrój chleb na kromki i delikatnie podgrzej je w piekarniku przez kilka minut, aż staną się chrupiące.
  8. Obierz i przeciśnij czosnek, a następnie wymieszaj go z masłem. Delikatnie posmaruj nim kromki i wrzuć ponownie do piekarnika.
  9. Gotową zupę posyp natką pietruszki i podawaj z ciepłymi grzanami.

Teraz możesz rozkoszować się smakiem prawdziwej francuskiej zupy cebulowej, która idealnie pasuje do chłodniejszych wieczorów. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇