Gwiazda "Rodziny zastępczej" szaleje w kuchni. Wykorzystała sezonowy produkt

Monika Mrozowska postanowiła podzielić się na swoim profilu na Instagramie swoim zamiłowaniem do korzystania z tego, co dała nam natura. Aktorka pokazała, jak można wykorzystać kwitnące kwiaty czarnego bzu; przypomniała również, dlaczego dobrze wpłynie to na nasze zdrowie. Jej przepis jest banalnie prosty, a płynących z niego korzyści jest co niemiara.

ObrazekMonika Mrozowska szaleje w kuchni - Pyszności; foto: Facebook, Instagram

Gwiazda "Rodziny zastępczej" udowodniła wszystkim, że aktorstwo nie jest jej jedyną pasją. Monika Mrozowska, być może bardziej kojarzona przez ciebie jako Maja Kwiatkowska, przesłała swoim fanom na Instagramie jasny przekaz — warto interesować się niesamowitymi właściwościami niepozornych roślin, które nas otaczają.

Jedną z takich roślin jest czarny bez. Okres kwitnięcia jego kwiatów jest dosyć krótki, dlatego aktorka apeluje, by skorzystać z jego mocy, póki jest to jeszcze możliwe. Mrozowska postanowiła zaprezentować, jak przygotować z niego syrop — naturalne lekarstwo o niezliczonych funkcjach prozdrowotnych. Za najważniejsze z nich gwiazda telewizji uznaje działanie napotne, antywirusowe, wykrztuśne, zwalczające stany zapalne i poprawiające ogólną odporność organizmy.

Obrazek
Monika Mrozowska pokazała, jak wykorzystać czarny bez - Pyszności; foto: Canva

My również przyklaskujemy korzystaniu z darów natury. Jeśli chciałbyś dowiedzieć się nieco więcej o kwiatach czarnego bzu, to odsyłamy do lektury innego naszego artykułu. A tymczasem zapraszamy do zgłębienia przepisu na syrop, którym pochwaliła się na Instagramie Monika Mrozowska.

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Składniki:

  • Około 40 baldachów kwiatów czarnego bzu,
  • 2 litry wrzątku,
  • 500 g cukru,
  • 4-5 cytryn.

Sposób przygotowania:

  1. Z baldachów odetnij grubsze końcówki łodyg. Polecane jest również zostawienie kwiatów na około godzinę, żeby ewentualne owady zdążyły je opuścić. Kwiaty przełóż do dużego garnka.
  2. Zagotuj 2 litry wody i zalej nimi kwiaty. Odstaw przynajmniej na 12 godzin, a jeśli możesz sobie na to pozwolić — całą noc.
  3. Po tym czasie dokładnie przecedź płyn. Dodaj do niego sok wyciśnięty z 4-5 cytryn i pół kilograma cukru. Całość raz jeszcze zagotuj.
  4. Ciągle gorący płyn przelej do wyparzonych słoików lub butelek. Mocno zakręć i odstaw do góry nogami. Dzięki temu zabiegowi twoje zapasy syropu z czarnego bzu będą ci służyły również podczas zimy. Monika Mrozowska poleca je też latem — jako dodatek do lemoniady czy do prosecco.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej