PrzepisGwiazda "Rodziny zastępczej" szaleje w kuchni. Wykorzystała sezonowy produkt

Gwiazda "Rodziny zastępczej" szaleje w kuchni. Wykorzystała sezonowy produkt

Monika Mrozowska szaleje w kuchni - Pyszności; foto: Facebook, Instagram
Monika Mrozowska szaleje w kuchni - Pyszności; foto: Facebook, Instagram
20.06.2023 16:00

Monika Mrozowska postanowiła podzielić się na swoim profilu na Instagramie swoim zamiłowaniem do korzystania z tego, co dała nam natura. Aktorka pokazała, jak można wykorzystać kwitnące kwiaty czarnego bzu; przypomniała również, dlaczego dobrze wpłynie to na nasze zdrowie. Jej przepis jest banalnie prosty, a płynących z niego korzyści jest co niemiara.

Gwiazda "Rodziny zastępczej" udowodniła wszystkim, że aktorstwo nie jest jej jedyną pasją. Monika Mrozowska, być może bardziej kojarzona przez ciebie jako Maja Kwiatkowska, przesłała swoim fanom na Instagramie jasny przekaz — warto interesować się niesamowitymi właściwościami niepozornych roślin, które nas otaczają.

Jedną z takich roślin jest czarny bez. Okres kwitnięcia jego kwiatów jest dosyć krótki, dlatego aktorka apeluje, by skorzystać z jego mocy, póki jest to jeszcze możliwe. Mrozowska postanowiła zaprezentować, jak przygotować z niego syrop — naturalne lekarstwo o niezliczonych funkcjach prozdrowotnych. Za najważniejsze z nich gwiazda telewizji uznaje działanie napotne, antywirusowe, wykrztuśne, zwalczające stany zapalne i poprawiające ogólną odporność organizmy.

Monika Mrozowska pokazała, jak wykorzystać czarny bez - Pyszności; foto: Canva
Monika Mrozowska pokazała, jak wykorzystać czarny bez - Pyszności; foto: Canva

My również przyklaskujemy korzystaniu z darów natury. Jeśli chciałbyś dowiedzieć się nieco więcej o kwiatach czarnego bzu, to odsyłamy do lektury innego naszego artykułu. A tymczasem zapraszamy do zgłębienia przepisu na syrop, którym pochwaliła się na Instagramie Monika Mrozowska.

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Składniki:

  • Około 40 baldachów kwiatów czarnego bzu,
  • 2 litry wrzątku,
  • 500 g cukru,
  • 4-5 cytryn.

Sposób przygotowania:

  1. Z baldachów odetnij grubsze końcówki łodyg. Polecane jest również zostawienie kwiatów na około godzinę, żeby ewentualne owady zdążyły je opuścić. Kwiaty przełóż do dużego garnka.
  2. Zagotuj 2 litry wody i zalej nimi kwiaty. Odstaw przynajmniej na 12 godzin, a jeśli możesz sobie na to pozwolić — całą noc.
  3. Po tym czasie dokładnie przecedź płyn. Dodaj do niego sok wyciśnięty z 4-5 cytryn i pół kilograma cukru. Całość raz jeszcze zagotuj.
  4. Ciągle gorący płyn przelej do wyparzonych słoików lub butelek. Mocno zakręć i odstaw do góry nogami. Dzięki temu zabiegowi twoje zapasy syropu z czarnego bzu będą ci służyły również podczas zimy. Monika Mrozowska poleca je też latem — jako dodatek do lemoniady czy do prosecco.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także