Herbata z lodówki, zielony proszek do wody. Zaskakujące, ale skuteczne napoje na upały

W gorącą końcówkę wakacji wraca temat napojów na orzeźwienie. O tym, dlaczego warto pić ciepłą herbatę w upały, w formie cold brew czy matchę na zimno, opowiada Rafał Przybylok, autor książek o herbacie i ekspert w tej dziedzinie.

Rafał Przybylok radzi, jak podać herbatę w upalne dniRafał Przybylok radzi, jak podać herbatę w upalne dni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, czajnikowy.pl
Magdalena Pomorska

Latem, gdy żar leje się z nieba, większość z nas instynktownie sięga po zimne napoje z lodem, wierząc, że to najlepszy sposób na ochłodę. Lodowata lemoniada, woda prosto z lodówki, mrożona kawa – wszystko to ma dać natychmiastowe orzeźwienie. Ale czy to naprawdę działa na nasz organizm tak, jak myślimy? A może są inne sposoby, by w upalne dni poczuć się lepiej, nawodnić ciało i jednocześnie napić się czegoś smacznego? Wyjaśnia mi to wszystko Rafał Przybylok z czajnikowy.com.pl.

Mit o odwodnieniu herbatą

Wciąż pokutuje przekonanie, że herbata jest napojem moczopędnym, a więc odwadnia. Że w upały lepiej sięgać po wodę, izotoniki, ale już nie po herbatę. Tymczasem to jest mit.

- Nie ma żadnego dowodu na to, że herbata odwadnia. Jedyny dowód, jaki istnieje, to sytuacja, gdy ktoś przyjmuje ekstremalnie duże ilości kofeiny – i wtedy faktycznie może pojawić się odwodnienie. Ale mówimy tu o dawkach, których nie da się osiągnąć, pijąc herbatę. W praktyce – herbata nawadnia tak samo jak woda - wyjaśnia ekspert.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Proste ciasto kostka lodowa bez pieczenia. Deser stworzony do dzielenia

Ekspert podkreśla, że napar w 99 proc. składa się z wody.

- Reszta to są substancje rozpuszczalne, które pochodzą z liści herbacianych. I one dostarczają nam różnych potrzebnych dla nas substancji, minerałów, ale przede wszystkim też kofeiny, my się lubimy pobudzać - dodaje.

Dlaczego w upały warto pić ciepłą herbatę

Choć intuicja podpowiada, by w upał sięgnąć po zimny napój, tradycje z gorących regionów świata pokazują coś innego. To nie gazowany napój z lodówki czy mrożona kawa z podwójną porcją lodów chłodzi w gorące miesiące.

- W Maroku, gdzie klimat jest gorący, piją ciepłą herbatę z miętą i tak jest właściwie u samej bramy Sahary. To jest ciekawe, bo zielona herbata ma raczej taki potencjał wychładzający, również mięta, która tam jest dodana, jest orzeźwiająca. Herbata nie jest tam ani podawana jako wrzątek, ani mrożona, ją się pije po prostu ciepłą i lepiej to nawadnia, Łatwiej przyswajamy herbatę, która jest w podobnej temperaturze do naszego ciała, ponieważ jednak zagrzanie jakiegoś zimnego napoju wymaga od nas wydatku energetycznego, więc to nie jest za bardzo fajny pomysł na wymagające, upalne dni - wyjaśnia Rafał Przybylok.

Nie oznacza to, że mamy w lipcu chodzić z termosem wrzątku. Wystarczy temperatura pokojowa – napój nadal będzie orzeźwiać, a jednocześnie nawadniać efektywniej niż lodowata lemoniada. Mój rozmówca zdradza mi ciekawostkę, że latem jest też coś takiego jak herbata gotowana na słońcu, ponieważ przy takich upałach jesteśmy w stanie doprowadzić wodę wystawioną na słońce do temperatury, która nadaje się do zaparzenia herbaty. Dla eksperymentu kulinarnego warto taki pomysł zapisać.

Cold brew – herbata parzona na zimno

Latem coraz większą popularność zyskuje herbaciane cold brew, czyli macerowanie liści herbaty w zimnej lub chłodnej wodzie.

  • Wystarczy wsypać liście (lub wrzucić torebkę) do dzbanka z wodą.
  • Zostawić na 2–3 godziny w lodówce lub w temperaturze pokojowej.
  • Odlewać porcję, uzupełniać wodą i pić cały dzień.
- Taka herbata jest słodsza, mniej gorzka, ma mniej kofeiny, a przy tym odkrywa nowy profil smakowy. Ulubiona herbata może nas zaskoczyć. Jest to też wygodne, bo nie musimy zagotować wody, nie musimy właściwie pilnować czasu - zachęca ekspert z czajnikowy.com.pl.

Cold brew można przygotować wieczorem i mieć od rana gotowe swego rodzaju domowe ice tea – bez gotowania wody i odmierzania czasu parzenia.

Matcha na upały – szybka, pobudzająca i wygodna

Matcha tonic to kawiarniany hit – połączenie toniku i matchy, które pobudza wszystkie kubki smakowe: gorycz, umami i słodycz. Wersję domową przygotujemy bez specjalnego sprzętu – wystarczy tonik, matcha i woda.

Matchę można zrobić na zimno – wystarczy wymieszać proszek z chłodną wodą:

  • W domu – spieniacz do mleka, shaker, blender, a nawet widelec.
  • W trasie – butelka z wodą i saszetka matchy. Wsypujemy, zakręcamy, potrząsamy i pijemy.
  • Trzeba pamiętać, że matcha jest zawiesiną, więc opada na dno – przed każdym łykiem warto wstrząsnąć.
- Nie trzeba czekać, parzyć, ani podgrzewać wody. Matcha na zimno to szybki sposób na pobudzający, zdrowy napój. Japończycy mają nawet butelki, w których matcha jest schowana w nakrętce i wpada do wody dopiero tuż przed wypiciem - opowiada mój rozmówca.

Trzeba pamiętać, że matcha jest zawiesiną, więc opada na dno – przed każdym łykiem warto wstrząsnąć.

Jak pić, by było zdrowo i smacznie

Latem warto eksperymentować – te same liście zaparzone inaczej potrafią odkryć zupełnie nowy smak. A zamiast ulegać mitom o odwodnieniu, możemy cieszyć się herbatą i matchą bez obaw, nawet w największy skwar. Podsumowując:

  • Nie bój się herbaty w upały – nawadnia tak samo jak woda.
  • Ciepła lub w temperaturze pokojowej może być lepsza niż lodowata.
  • Cold brew to prosty sposób na chłodny napar o łagodnym smaku.
  • Matcha na zimno to szybkie orzeźwienie w domu i w podróży.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇