Inne herbaty wypadają na jej tle blado. Wyróżniają ją niezwykłe właściwości i kolor
Ma wyjątkowy kolor, który przyciąga wzrok. Ten szafir mieni się w oczach i dosłownie zachwyca. Co ciekawe, może zmienić swój odcień pod wpływem różnych dodatków. To jednak nie jest jedyna zaleta. Niebieska herbata pozytywnie wpłynie na twoje zdrowie.
Niebieska herbata, choć w rzeczywistości nie jest herbatą w klasycznym tego słowa znaczeniu, to zyskuje coraz większą popularność. I wcale mnie to nie dziwi. Powstaje z kwiatów klitorii ternateńskiej, czyli tropikalnej rośliny z rodziny bobowatych, wykorzystywanej od tysięcy lat w medycynie ajurwedyjskiej. Ponoć wspiera jasność umysłu, pamięć oraz inteligencję. Jej szafirowy napar wyróżnia się silnym działaniem przeciwutleniającym, wspiera odporność, układ krążenia, a nawet pamięć i koncentrację.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Truskawki polewam octem. Od pierwszego spróbowania pokochasz ten smak
Niebieska herbata to kolorowy przeciwutleniacz
Tym, co od razu rzuca się w oczy, jest niezwykła barwa. Niebieska herbata zawdzięcza swój kolor wysokiej zawartości antocyjanów, czyli naturalnych barwników roślinnych o silnym działaniu antyoksydacyjnym. To one wspierają układ odpornościowy, chronią naczynia krwionośne i mogą zmniejszać ryzyko rozwoju niektórych nowotworów.
W naparze znajdują się również fitosterole. Są to naturalne związki, które pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL, wspierając zdrowie serca. Nie brakuje też laktonów seskwiterpenowych, które działają przeciwzapalnie, łagodzą obrzęki i mają właściwości immunostymulujące.
Dodatkowo niebieska herbata jest źródłem witaminy C, bardzo silnego przeciwutleniacza, który wspiera produkcję kolagenu, wzmacnia naczynia krwionośne i pomaga neutralizować działanie wolnych rodników. To właśnie ta kombinacja składników sprawia, że napar z klitorii może poprawiać pamięć, nastrój i zdolność koncentracji, a przy tym działa relaksująco, redukuje stres. Według ezoteryki wzmacnia świadomość i duchową intuicję, a także miłość własną.
Jak parzyć i stosować niebieską herbatę?
Do przygotowania naparu wystarczy kilka suszonych kwiatów klitorii lub łyżeczka zmielonego suszu. Zalej je gorącą (ale nie wrzącą) wodą i parz pod przykryciem przez około 10 minut. Gotowy napar ma szafirową barwę, która może zmieniać się pod wpływem kwaśnych dodatków. Cytryna sprawia na przykład, że kolor zmienia się na różowy lub purpurowy.
Niebieska herbata dobrze smakuje z miętą, miodem, limonką czy trawą cytrynową. Można ją też łączyć z innymi herbatami, na przykład zieloną lub hibiskusem. Dzięki temu uzyskasz ciekawszy efektu smakowy i kolorystyczny. To również świetny naturalny barwnik spożywczy, bo można nią zabarwić ryż, desery, kremy, galaretki, a nawet drinki. Wystarczy zamrozić napar w kostkach lodu i wrzucić do koktajlu, genialny efekt wizualny gwarantowany. Dosłownie będziesz mieć niebieski deser.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.