Ma niezwykły niebieski kolor. Jest jedną z najzdrowszych herbat na świecie

Ma niezwykły, szafirowy kolor, który może zmieniać się pod wpływem różnych dodatków, na przykład soku z cytryny. Nadaje się nie tylko do picia, ale również barwienia kremów, lodów czy ryżu. Oto niebieska herbata, czyli napar z klitorii ternateńskiej. Co warto o niej wiedzieć?

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Mimo swojej obiegowej nazwy nie ma nic wspólnego z herbatą, ponieważ klitoria ternateńska należy do rodziny bobowatych i znacznie jej bliżej do grochu, fasoli czy ciecierzycy. Łacińskie określenie tej tropikalnej rośliny (clitoria) nawiązuje do słowa „clitoris”, oznaczającego… kobiecą łechtaczkę, gdyż kobiecy narząd płciowy bardzo przypominają jej kwiaty, porównywane również do motyli (dlatego susz bywa często sprzedawany jako butterfly pea tea).

Pochodzi z Afryki, ale uprawiana jest przede wszystkim w południowo-wschodniej Azji, gdzie klitorię ceni się od wieków, przede wszystkim za walory prozdrowotne – twórcy ajurwedy, czyli jednego z najstarszych systemów leczniczych, który narodził się ponad 5 tysięcy lat temu na wybrzeżu Półwyspu Indyjskiego, uznawali roślinę za remedium na stres czy problemy z pamięcią.

Mieszkańcy Indii, Tajlandii czy Malezji od dawna piją również napar z suszonych kwiatów klitorii, charakteryzujący się ciekawym, ziołowo-ziemistym smakiem. Często stosują go także do barwienia ryżu czy rozmaitych deserów, którym nadaje pięknego, niebieskiego koloru.

Niebieska herbata – wartości odżywcze

Szafirowa barwa naparu z kwiatów klitorii ternateńskiej to efekt bardzo wysokiego stężenia antocyjanów, czyli barwników roślinnych, które są jednocześnie silnymi przeciwutleniaczami stymulującymi system odpornościowy, działającymi przeciwzapalnie, a także wpływającymi ochronnie na układ krwionośny. Badania naukowe wykazały, że te cenne związki skutecznie przeciwdziałają rozwojowi nowotworów (m.in. płuc, jelita grubego, żołądka) oraz pomagają w ich leczeniu, chociażby łagodząc dolegliwości związane z chemioterapią. Zmniejszają ryzyko schorzeń serca i pozytywnie działają na wzrok.

Nie tylko antocyjany wpływają na wysokie wartości odżywcze niebieskiej herbaty, która kryje również dużą dawkę fitosteroli – związków hamujących wchłanianie „złego” cholesterolu LDL i zwiększających jego wydalanie, dzięki czemu pomagających zapobiegać poważnym chorobom układu krążenia oraz nowotworom (np. rakowi prostaty).

W kwiatach klitorii kryją się też laktony seskwiterpenowe – badania naukowe wykazały, że te związki przyczyniają się do znacznego zahamowania procesów zapalnych oraz działają przeciwobrzękowo i  przeciwzakrzepowo. Wykazują również właściwości immunostymulujące, czyli poprawiające odporność organizmu.

Niebieska herbata jest bogatym źródłem witamin, zwłaszcza witaminy C, która również aktywizuje system immunologiczny, odgrywa ważną rolę w wytwarzaniu licznych enzymów, wpływa na produkcję kolagenu i zmniejsza skłonność do krwotoków. Kwas askorbinowy to także silny przeciwutleniacz, neutralizujący szkodliwe działanie wolnych rodników, odpowiedzialnych m.in. za przyspieszanie procesów starzenia organizmu.

Dzięki bogactwu cennych składników napar z klitorii ternateńskiej pozytywnie wpływa na układ nerwowy, redukując stres, poprawiając nastrój, wspierając pamięć oraz zdolności intelektualne.

Obrazek
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Niebieska herbata – jak ją pić

W wyspecjalizowanych sklepach możemy kupić suszone kwiaty klitorii ternateńskiej, w całości lub zmielone. W obu formach świetnie nadają się do przygotowania ciekawej w smaku i wartościowej odżywczo herbaty. Kilka kwiatów lub łyżeczkę suszu wystarczy zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą (szklanka), po czym przykryć i zostawić do zaparzenia, na około 10 minut.

Napar będzie miał piękny, szafirowy kolor. Gdy jednak dodamy do niego coś kwaśnego, np. odrobinę soku z cytryny lub limonki, zmieni barwę na różowo-purpurową. Niebieska herbata wyśmienicie smakuje z dodatkiem miodu, trawy cytrynowej albo świeżej mięty.

Klitoria świetnie sprawdza się w rozmaitych mieszankach, np. z hibiskusem (napar będzie wówczas jaskrawoczerwony). Możemy zaparzać ją z dodatkiem innych herbat, choćby zielonej.

Napar doskonale nadaje się do przygotowywania efektownych drinków czy koktajli. Warto wykorzystać go do barwienia ryżu, lodów, kremów i rozmaitych ciast. Gdy płyn zamrozimy w foremkach do kostek lodu, otrzymamy chłodzący i barwny dodatek do napojów.

Autor: Rafał Natorski

Sprawdź na naszym kanale YouTube, jak zrobić roladki z tortilli w prażonej cebulce z kurczakiem:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej