WAŻNE
TERAZ

Tusk reaguje na wyrok ws. TK. Zapowiada duże zmiany

Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia

Grzyby są cenionym składnikiem kuchni polskiej, zwłaszcza w okresie zimowym. Nic dziwnego – dodają potrawom głębokiego aromatu i wyjątkowego smaku. Jednak świeże grzyby szybko tracą swoje walory, dlatego wiele osób sięga po suszone. Jak długo można je trzymać, by nie straciły jakości i były bezpieczne do spożycia?

Jak długo można korzystać z suszonych grzybów? Jak długo można korzystać z suszonych grzybów?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Angelika Grabowska

Proces suszenia sprawia, że grzyby stają się odporne na szybkie psucie. By jednak zachowały swoje walory smakowe i aromatyczne, należy przechowywać je w szczelnie zamkniętym opakowaniu (np. słoiku lub metalowej puszce) w suchym, chłodnym miejscu. W takich warunkach suszone grzyby nadają się do użycia przez około rok.

Świeże grzyby, przechowywane w szczelnie zamkniętym opakowaniu (np. torbie termicznej czy pojemniku), mogą leżeć w lodówce od 7 do 10 dni. Jeśli chcemy wydłużyć ich trwałość, warto je zamrozić – w takim przypadku zachowają świeżość od 9 miesięcy do nawet roku.

Jadalne grzyby w zimie. Pokazał, co udało mu się znaleźć w lesie

Choć suszone grzyby mają stosunkowo długą trwałość, zawsze należy zwracać uwagę na oznaki ich zepsucia. Jeśli zauważymy śliską powierzchnię, pleśń lub nieprzyjemny zapach, nie wolno ich spożywać. Zepsute grzyby mogą prowadzić do poważnych zatruć pokarmowych, a w skrajnych przypadkach nawet do śmierci.

Świeże grzyby to produkt niskokaloryczny, a jednocześnie bogaty w cenne składniki odżywcze. Zawierają łatwo przyswajalne białko, sporo błonnika regulującego trawienie oraz liczne minerały, takie jak potas, fosfor, cynk, miedź czy selen. Dzięki temu wspierają prawidłową pracę układu nerwowego, krążenia i odporności.

Są też źródłem witamin z grupy B oraz witaminy D, ważnej dla zdrowia kości. Dodatkowo dostarczają naturalnych antyoksydantów, które pomagają chronić komórki przed stresem oksydacyjnym. Suszone grzyby, dzięki koncentracji składników i intensywnemu smakowi umami, nie tylko wzbogacają potrawy, ale i mogą wspierać zdrową, zbilansowaną dietę.

Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
Zamiast pierniczków piekę szwedzkie ciasteczka. Zapach przyciąga nawet sąsiadów
Zamiast pierniczków piekę szwedzkie ciasteczka. Zapach przyciąga nawet sąsiadów
Obok karpia stawiam postne kotlety. Przed wojną były obowiązkowe, dziś każdy się dziwi na ich widok
Obok karpia stawiam postne kotlety. Przed wojną były obowiązkowe, dziś każdy się dziwi na ich widok
Litwini przerabiają na kiełbasę i jedzą aż miło. Polakom cierpnie skóra
Litwini przerabiają na kiełbasę i jedzą aż miło. Polakom cierpnie skóra
W grudniu zajadamy się nimi na kilogramy. Tak śledzie wpływają na organizm
W grudniu zajadamy się nimi na kilogramy. Tak śledzie wpływają na organizm
Na jarmarku wszyscy oglądali. Śmiałków do spróbowania nie było za dużo
Na jarmarku wszyscy oglądali. Śmiałków do spróbowania nie było za dużo
Schab pieczony z rozmarynem i jałowcem. Idealny na święta i na kanapki
Schab pieczony z rozmarynem i jałowcem. Idealny na święta i na kanapki
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇