PoradyJak długo przechowywać sałatkę jarzynową po Świętach? Wystarczy, że będziesz pamiętać o jednej zasadzie

Jak długo przechowywać sałatkę jarzynową po Świętach? Wystarczy, że będziesz pamiętać o jednej zasadzie

Jak długo przechowywać sałatkę jarzynową - Pyszności; foto: Canva
Jak długo przechowywać sałatkę jarzynową - Pyszności; foto: Canva
23.12.2022 16:51

Ponieważ sałatka jarzynowa zawsze jest przygotowywana z odpowiednio dużym zapasem, może zrodzić się pytanie: jak długo przechowywać sałatkę jarzynową po Świętach? Wyjaśniamy.

Sałatka jarzynowa to nieodłączny element każdej Wigilii. Chyba nikt nie wyobraża sobie spędzenia tego czasu bez jej obecności na stole. Ponieważ kochają ją zarówno dorośli, jak i dzieci, jedno jest pewne: nie może jej zabraknąć.

Niejednokrotnie, jak to często ze świątecznymi potrawami bywa, dodatkowy zapas sałatki po prostu nam po Świętach zostaje. Co wtedy z nią zrobić? Że zjeść - tu sprawa jest jasna. Ale jak długo można ją przechowywać, by konsumpcja dalej była satysfakcjonująca i przede wszystkim bezpieczna dla żołądka?

Jak długo przechowywać sałatkę jarzynową - Pyszności; foto: Canva
Jak długo przechowywać sałatkę jarzynową - Pyszności; foto: Canva

Jak długo przechowywać sałatkę jarzynową?

Fermentacja składników sałatki warzywnej następuje, niestety, dość szybko, bo już po 2 - 3 dniach. Jeśli więc sałatka zaczyna brzydko pachnieć, to oczywisty sygnał, że spóźniliśmy się z jej zjedzeniem. A marnotrawstwa jedzenia nie lubi przecież nikt. Na szczęście istnieją sposoby na wydłużenie życia tej potrawy.

Jeśli zrezygnujesz z dodawania do sałatki jarzynowej jajek i cebuli, jej przydatność do spożycia zostanie przeciągnięta w czasie. Są to produkty, które wyjątkowo źle znoszą długie przetrzymywanie. Cebula staje się gorzka i zaczyna bardzo brzydko pachnieć, a jajka psują się. Bez nich sałatka jarzynowa może stać przynajmniej jeden dzień dłużej.

Jak długo przechowywać sałatkę jarzynową - Pyszności; foto: Canva
Jak długo przechowywać sałatkę jarzynową - Pyszności; foto: Canva

Kiedyś Magda Gessler powiedziała, że z majonezem w sałatce jarzynowej nie należy przesadzać, bo ten składnik każdy może sobie nałożyć bezpośrednio na talerz. Obecność majonezu ma też wpływ na przydatność do spożycia sałatki. Jeśli zrezygnujesz z dodawania go do niej, sałatka może postać nawet tydzień. Oczywiście w lodówce, w temperaturze poniżej 5 stopni Celsjusza.

Sałatkę jarzynową możesz też zamrozić. W tym przypadku musisz jednak stosować się do poniższych zasad. Nie mroź nigdy sałatki z dodatkiem majonezu. Konsystencja po rozmrożeniu ulegnie rozwarstwieniu, podobnie jak w przypadku jogurtów, mleka czy świeżych serów. Nie mroź też sałatki, która stała już jakiś czas w temperaturze pokojowej.

A poniżej doskonały przepis na makowiec według Ani Lewandowskiej. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także