Bez znajomości tych zasad, jabłka błyskawicznie zgniją. Lepiej o nich nie zapominać

Świeże owoce, chociaż pyszne, orzeźwiające i pełne witamin, mają również swoje wady. Szybko się psują. Na przykład jabłka - by pozostały długo w dobrym stanie, wymagają odpowiednich warunków. Jak przechowywać jabłka? Wyjaśniamy.

ObrazekJak przechowywać jabłka - Pyszności; foto: Canva

Żeby urzeczywistnić problem skutecznego przechowywania jabłek, warto podać jedną, istotną statystykę. Zbiory tych owoców w Polsce to kolosalna liczba 4 - 5 milionów ton rocznie. To jasne, że nie wszystkie zostaną zjedzone od razu.

Oczywiście większość zebranych przez sadowników jabłek jest przechowywana w profesjonalnych warunkach, ustanowionych przez wieloletnie doświadczenie fachowców w tej branży. Służą im do tego specjalne komory chłodnicze, z których największe potrafią pomieścić nawet kilkanaście tysięcy ton jabłek.

Obrazek
Jak przechowywać jabłka - Pyszności; foto: Canva

Co jednak zrobić z naszymi skromnymi zbiorami z jednej czy dwóch jabłoni z ogródka, czy po prostu jabłkami kupionymi z zapasem z warzywniaka? Przeczytajcie.

Jak przechowywać jabłka?

Żeby jabłka dłużej zachowały świeżość i dobry smak, należy spełnić kilka warunków. Części z nich powinniśmy dopilnować jeszcze zanim przystąpimy do ich składowania.

W pierwszej kolejności jabłka należy przebrać. Wszystkie sztuki, które wykazują oznaki jakiejś choroby, są przejrzałe, zgniłe, lub uszkodzone mechanicznie, należy oddzielić od jabłek, które chcemy przechować. Jeśli pominiemy ten etap, zepsute jabłka zarażą te zdrowe, a nasze zbiory do niczego już się nie nadadzą.

Obrazek
Jak przechowywać jabłka - Pyszności; foto: Canva

Kolejna sprawa to już samo przechowywanie. Jeśli rozchodzi się tu tylko o kilka jabłek - wystarczy nam do tego lodówka. Dla większych ilości trzeba szukać specjalnych rozwiązań. Dobrze sprawdzą się drewniane skrzynki o pojemności do 15 kilogramów, wyłożone dwiema warstwami gazet.

Zachowaj optymalne warunki na trzech płaszczyznach

Odpowiednia wilgotność. Nawet 90%. Jeśli przechowujesz jabłka w suchej piwnicy, polewaj co jakiś czas podłogę wodą. Jabłka możesz też trzymać w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu, a obok skrzynek ustawić wiaderka z wodą.

Temperatura. Jabłka lubią się z zakresem temperatur 1-4 stopnie. Przy wyższej temperaturze jabłka szybko przejrzeją, a przy niższej - przemarzną.

Cyrkulacja powietrza. Wiąże się to po pierwsze z wilgotnością pomieszczenia, a po drugie z tym, że z jabłek uwalnia się etylen. Odpowiednia wentylacja spokojnie sobie z nim poradzi. W przeciwnym przypadku etylen sprawi, że jabłka szybciej zgniją.

Skoro o jabłkach mowa, sprawdź ten filmik z naszego kanału na YouTube. Czeka tam na ciebie przepis na szarlotkę z prodiżu. 

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem