Jak zrobić zakwas z buraków na wigilijny barszcz? Ten jeden błąd może wszystko popsuć
W tym roku to właśnie ty masz przygotować czerwony barszcz na rodzinną wigilię? Jeśli tak, koniecznie sprawdź, jak zrobić domowej roboty zakwas z buraków. To właśnie dzięki niemu świąteczna zupa będzie smakować jak u babci. Cała rodzina będzie zachwycona.
Na wigilijnym stole zgodnie z tradycją powinno znaleźć się 12 potraw. I choć nie zawsze trzymamy się tego schematu, jedno pozostaje bez zmian. Podczas wigilijnej wieczerzy nie może zabraknąć czerwonego barszczu z dodatkiem uszek. To swego rodzaju klasyk, bez którego wręcz nie sposób wyobrazić sobie świąt.
Jak zrobić zakwas na barszcz? Sprawdź triki, jak uniknąć pleśni
Oczywiście, każdemu z nas zależy, aby wigilijny barszcz smakował jak najlepiej. Tylko jak osiągnąć takie efekty? Okazuje się, że kluczem do sukcesu w tym przypadku jest zakwas z buraków. To właśnie on jest zarówno bazą, jak i gwarantem uzyskania idealnego efektu. Jak się za niego zabrać? O czym należy pamiętać i w końcu jak długo go przechowywać? Wszystkie potrzebne informacje znajdziesz poniżej.
Idealny zakwas z buraków - od czego należy zacząć?
Zanim przejdziesz do instrukcji przygotowania zakwasu, przez chwilę musisz skupić się na samym słoiku, w którym będziesz przechowywać gotową mieszankę. On również ma kluczowe znaczenie w całym procesie. Na początek sprawdź, czy jest na pewno szczelny. Następnie musisz dobrze go wyparzyć i dokładnie osuszyć. Dlaczego to takie ważne? Odpowiednio przygotowany i zabezpieczony słoik to skuteczna ochrona przed ewentualną pleśnią.
Kolejną bardzo ważną kwestią jest dobór odpowiednich składników. Bazą w tym przypadku są oczywiście czerwone buraki, dlatego muszą być najlepszej jakości. Do zrobienia zakwasu będziesz potrzebować dodatkowo: ząbków czosnku, pieprzu czarnego w ziarenkach, ziela angielskiego oraz liści laurowych. Nie możesz zapomnieć również o domowej solance. Aby ją zrobić, wystarczy, że połączysz w garnku na palniku wodę oraz sól, po czym zagotujesz powstałą mieszankę. W tym przypadku najlepiej stosować sprawdzoną proporcję — na każdy litr wody użyj jednej łyżki soli.
Zakwas z buraków krok po kroku
Zacznij od pracy z burakami. Warzywa dokładnie umyj, po czym obierz je i podziel na mniejsze kawałki. Mają być takiej wielkości, aby bez problemu zmieściły się w słoiku, tworząc kilka warstw. Na tym etapie polecam użyć gumowych rękawiczek, aby uchronić ręce przed zafarbowaniem. Usunięcie takich zabrudzeń nie jest wcale takie proste.
Następnie obierz kilka ząbków czosnku. Zachowaj je w całości. Na tym etapie warto też przygotować i odmierzyć przyprawy, które wykorzystasz do przepisu, tak aby cała procedura przebiegła szybko i sprawnie. Będziesz potrzebować po kilka sztuk każdego z produktów.
Wszystkie elementy są już gotowe. Nie pozostaje więc nic innego, jak połączyć je, tworząc domowej roboty zakwas. Zacznij od stworzenia pierwszej warstwy z kawałków buraków na dnie słoika. Następnie dodaj część przypraw i ząbków czosnku, po czym przykryj mieszankę kolejną warstwą z buraków. Całą procedurę powtarzaj do chwili wyczerpania składników.
Na koniec do słoika dodaj domową solankę. Pamiętaj, wszystkie składniki w słoiku muszą znajdować się pod powierzchnią mieszanki. Jeśli zaniedbasz ten etap, w słoiku może pojawić się pleśń. Po wypełnieniu zamknij słoik i odstaw go w suche i ciemne miejsce minimum na tydzień.