WAŻNE
TERAZ

Domen Prevc zwyciężył w Wiśle. Polak dopiero piąty

Jedz zamiast łososia i dorsza. Ma smaczne jędrne mięso i mało ości

Święta Bożego Narodzenia są okazją nie tylko do serwowania tradycyjnych dań, ale także do kulinarnych eksperymentów. Chcesz zaskoczyć gości nietypową rybą na Wigilię? Postaw na gatunek, w którym rozsmakowują się Francuzi i Hiszpanie. Ryba o nieoczywistym wyglądzie będzie tematem numer 1 rozmów przy świątecznym stole.

Mięso tej ryby jest popularne w Hiszpanii i FrancjiMięso tej ryby jest popularne w Hiszpanii i Francji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ryba znana jako żabnica często określana jest mianem diabła morskiego ze względu na swój niebagatelny wygląd. Jej głowa zajmuje prawie połowę całego ciała, a znajdujące się na niej wyrostki mają za zadanie kusić ofiary tego drapieżnika. Jest prawie nieznana na polskich stołach, za to bardzo popularna w Hiszpanii i Francji. Jej mięso jest zwarte i jędrne. W smaku bardziej przypomina kurczaka lub królika niż rybę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na Wigilię podaj rybę po japońsku. Nie zostanie nawet mały kawałeczek

Wyjątkowy smak i nietypowy wygląd

Niekonwencjonalny wygląd żabnicy przyciąga uwagę. Ryba ta charakteryzuje się dużą głową pełną ostrych zębów i wydłużonym ciałem. Jest zdolna połknąć ofiary nawet o takich samych rozmiarach, jak ona sama. Wygląda przerażająco, ale to nie zmienia faktu, że jej mięso jest smaczne i pożywne. Zanim diabeł morski stał się egzotyczną ciekawostką kulinarną, był ceniony ze względu na trzustkę stanowiącą źródło insuliny.

Walory kulinarne żabnicy

Mięso żabnicy stanowią jędrne kąski, które nie rozpadają się podczas gotowania – co jest zarówno zaletą, jak i wyzwaniem. Łatwo je przeciągnąć podczas smażenia lub pieczenia, przez co stają się twarde. Dlatego, zanim zdecydujesz się na zakup tej ryby, warto poznać kilka kulinarnych wskazówek. We Francji i Hiszpanii często serwowana jest w tempurze, grillowana lub w postaci gulaszu.

Jeśli lubisz egzotyczne smaki, diabeł morski może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnego karpia na Wigilię. Smażony w tempurze, czyli w delikatnej otoczce z lekkiego ciasta na głębokim tłuszczu, na pewno przypadnie do gustu całej rodzinie. Żabnica oferuje nie tylko bogaty smak, ale również korzyści zdrowotne. Choć nie jest tania, zdecydowanie warto jej skosztować, szczególnie jeśli chcesz zaskoczyć gości podczas świątecznej kolacji.

Jak zdobyć żabnicę?

Choć łatwiej spotkać ją na rynku zachodnim, w Polsce zakup żabnicy wciąż może być problematyczny. Na szczęście duże miasta oferują rybne delikatesy, a także zakupy online, co umożliwia jej sprowadzenie. Bardziej dostępne są filety z żabnicy, które są przygotowywane z części ogonowej. Rzadziej można kupić rybę w całości. Cena za kilogram to ok. 170 zł.

Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀