Jedz zamiast łososia i dorsza. Ma smaczne jędrne mięso i mało ości
Święta Bożego Narodzenia są okazją nie tylko do serwowania tradycyjnych dań, ale także do kulinarnych eksperymentów. Chcesz zaskoczyć gości nietypową rybą na Wigilię? Postaw na gatunek, w którym rozsmakowują się Francuzi i Hiszpanie. Ryba o nieoczywistym wyglądzie będzie tematem numer 1 rozmów przy świątecznym stole.
Ryba znana jako żabnica często określana jest mianem diabła morskiego ze względu na swój niebagatelny wygląd. Jej głowa zajmuje prawie połowę całego ciała, a znajdujące się na niej wyrostki mają za zadanie kusić ofiary tego drapieżnika. Jest prawie nieznana na polskich stołach, za to bardzo popularna w Hiszpanii i Francji. Jej mięso jest zwarte i jędrne. W smaku bardziej przypomina kurczaka lub królika niż rybę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wyjątkowy smak i nietypowy wygląd
Niekonwencjonalny wygląd żabnicy przyciąga uwagę. Ryba ta charakteryzuje się dużą głową pełną ostrych zębów i wydłużonym ciałem. Jest zdolna połknąć ofiary nawet o takich samych rozmiarach, jak ona sama. Wygląda przerażająco, ale to nie zmienia faktu, że jej mięso jest smaczne i pożywne. Zanim diabeł morski stał się egzotyczną ciekawostką kulinarną, był ceniony ze względu na trzustkę stanowiącą źródło insuliny.
Walory kulinarne żabnicy
Mięso żabnicy stanowią jędrne kąski, które nie rozpadają się podczas gotowania – co jest zarówno zaletą, jak i wyzwaniem. Łatwo je przeciągnąć podczas smażenia lub pieczenia, przez co stają się twarde. Dlatego, zanim zdecydujesz się na zakup tej ryby, warto poznać kilka kulinarnych wskazówek. We Francji i Hiszpanii często serwowana jest w tempurze, grillowana lub w postaci gulaszu.
Jeśli lubisz egzotyczne smaki, diabeł morski może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnego karpia na Wigilię. Smażony w tempurze, czyli w delikatnej otoczce z lekkiego ciasta na głębokim tłuszczu, na pewno przypadnie do gustu całej rodzinie. Żabnica oferuje nie tylko bogaty smak, ale również korzyści zdrowotne. Choć nie jest tania, zdecydowanie warto jej skosztować, szczególnie jeśli chcesz zaskoczyć gości podczas świątecznej kolacji.
Jak zdobyć żabnicę?
Choć łatwiej spotkać ją na rynku zachodnim, w Polsce zakup żabnicy wciąż może być problematyczny. Na szczęście duże miasta oferują rybne delikatesy, a także zakupy online, co umożliwia jej sprowadzenie. Bardziej dostępne są filety z żabnicy, które są przygotowywane z części ogonowej. Rzadziej można kupić rybę w całości. Cena za kilogram to ok. 170 zł.