Jesienią robię takie naleśniki. Sezonowy dodatek podbija smak

Jesień to czas, gdy dynia króluje w kuchni. Można z niej przygotować nie tylko zupy i ciasta, ale także puszyste naleśniki. Ich delikatny smak świetnie komponuje się z wieloma dodatkami od słodkich po wytrawne.

Naleśniki dyniowe są zdrowsze niz  zwykłeNaleśniki dyniowe są zdrowsze niz zwykłe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Naleśniki z dynią to idealny sposób na wprowadzenie jesiennego klimatu na talerz. Dynia, bogata w beta-karoten, błonnik i witaminy z grupy B, nadaje ciastu piękny kolor i subtelną słodycz. W dodatku naleśniki te są niezwykle uniwersalne – można je podać z konfiturą pomarańczowo-dyniową, z orzechami i syropem klonowym, ale też w wytrawnej wersji, np. z farszem z soczewicy czy twarożkiem z ziołami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśniki jak lody rożki – deserowy hit dla dzieci i dorosłych!

Dlaczego warto jeść dynię?

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw jesieni. Jest niskokaloryczna:100 g to zaledwie ok. 30 kcal, dlatego świetnie sprawdza się w diecie osób dbających o linię. Zawiera dużo beta-karotenu, czyli prowitaminy A, która odpowiada za zdrowie oczu, skóry i odporność. Obfituje także w witaminy z grupy B, które wspierają układ nerwowy i pomagają w przemianie materii. Znajdziemy w niej również witaminę C wzmacniającą odporność oraz minerały takie jak potas, magnez i wapń. Co ciekawe, pestki dyni są naturalnym źródłem cynku, czyli minerału wspierającego odporność i prawidłowe funkcjonowanie gospodarki hormonalnej. Regularne spożywanie dyni może więc nie tylko poprawić zdrowie, ale też dodać energii w jesienne, chłodniejsze dni.

Jak zrobić naleśniki z dynią?

Składniki:

  • 1,5 szklanki puree z dyni,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • szklanka mąki pszennej + 2-4 łyżki (w razie potrzeby),
  • 4 łyżki stopionego masła,
  • 1/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  1. Puree z dyni zmiksuj z jajkami i solą, a następnie wlej mleko i ponownie zmiksuj.
  2. Dodaj mąkę i wymieszaj całość, aż ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby wsyp dodatkowe 2–4 łyżki mąki.
  3. Na koniec dodaj stopione masło i dokładnie wymieszaj.
  4. Patelnię dobrze rozgrzej, naleśniki można smażyć na suchej patelni lub z odrobiną tłuszczu.
  5. Smaż cienkie placki z obu stron na złoty kolor.

Jak podawać naleśniki z dynią?

To właśnie dodatki sprawiają, że te naleśniki stają się wyjątkowe. W wersji słodkiej świetnie sprawdzą się owoce, miód, syrop klonowy, konfitura lub jogurt naturalny. W wersji wytrawnej warto podać je np. z farszem z warzyw i soczewicy albo z kremowym serkiem i świeżymi ziołami. To uniwersalne danie, które można serwować zarówno na śniadanie, jak i na obiad czy kolację.

Wybrane dla Ciebie

Słodka, a pełna zdrowia przekąska. Orzechy otaczam gęstą masą i trudno się im oprzeć
Słodka, a pełna zdrowia przekąska. Orzechy otaczam gęstą masą i trudno się im oprzeć
Zbieram w lesie i robię zupę. Wyglądają jak pieczarki, ale o niebo lepsze
Zbieram w lesie i robię zupę. Wyglądają jak pieczarki, ale o niebo lepsze
Babcia dodawała do mleka. Połowa kuzynostwa na samą myśl traciła apetyt
Babcia dodawała do mleka. Połowa kuzynostwa na samą myśl traciła apetyt
Polewam nim ciasta z owocami sezonowymi. Sto razy lepszy od lodów waniliowych
Polewam nim ciasta z owocami sezonowymi. Sto razy lepszy od lodów waniliowych
W moim domu nie chcę ostatnio słyszeć o innym cieście. Ten deser bije inne na głowę
W moim domu nie chcę ostatnio słyszeć o innym cieście. Ten deser bije inne na głowę
Na Węgrzech jadłam najlepsze naleśniki. Podpatrzyłam przepis i smażę co tydzień
Na Węgrzech jadłam najlepsze naleśniki. Podpatrzyłam przepis i smażę co tydzień
Domowych winogron nie przerabiam na wino. To ciasto jest hitem jesieni
Domowych winogron nie przerabiam na wino. To ciasto jest hitem jesieni
Dziś Polacy o nim zapomnieli, a lepsze niż kurczak. Nietłuste i pełne żelaza
Dziś Polacy o nim zapomnieli, a lepsze niż kurczak. Nietłuste i pełne żelaza
Różne ceny na jednym stoisku. Tyle zapłacisz za borowiki w Warszawie
Różne ceny na jednym stoisku. Tyle zapłacisz za borowiki w Warszawie
Do mleka dodaję nietypowy owoc. Na drugie śniadanie jak znalazł
Do mleka dodaję nietypowy owoc. Na drugie śniadanie jak znalazł
Japonka spróbowała polskiego bigosu. Jej reakcja mówi wszystko
Japonka spróbowała polskiego bigosu. Jej reakcja mówi wszystko
Słodkie przetwory, które będą hitem na zimę. Przerabiam kilka kilogramów
Słodkie przetwory, które będą hitem na zimę. Przerabiam kilka kilogramów