Jest jednym z najzdrowszych owoców. Jedz, a mózg będzie pracował jak komputer
05.02.2024 15:45, aktual.: 05.02.2024 16:18
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kiedy myślisz o domowych sokach, które owoce przychodzą Ci do głowy jako pierwsze? Z pewnością są to jabłka, maliny, wiśnie, truskawki, aronia, a może nawet marchew. Mamy jednak nadzieję, że po przeczytaniu tego artykułu, na twojej liście znajdzie się również miejsce dla borówki amerykańskiej. Pierwsze efekty odczujesz już po tygodniu kuracji.
Borówka to pyszny owoc sezonowy. Najlepiej smakuje w okresie kwitnienia przypadającym na przełom lipca i sierpnia. Można spożywać go na wiele sposobów — na surowo, jako dodatek do deserów, a także w formie soku. Regularne spożywanie soku z borówki niesie za sobą wiele korzyści dla zdrowia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Borówka — niedoceniany owoc o licznych właściwościach prozdrowotnych
Latem możemy cieszyć się obfitością różnorodnych owoców i warzyw. Nie ma nic lepszego niż owoce zerwane prosto z drzewa czy krzaka w naszym własnym ogrodzie. Borówka amerykańska, mimo że dostępna jest w sklepach przez cały rok, najlepiej smakuje w okresie kwitnienia, który przypada na przełomie lipca i sierpnia.
Naturalnie słodka, lekko kwaśna i niezwykle aromatyczna. Czekamy na nią cały rok. Mało kto zdaje sobie sprawę z licznych właściwości prozdrowotnych borówki. Borówka to źródło cennych mikro- i makroelementów, które są niezbędne dla zachowania zdrowia. Znajdziesz je nie tylko w owocach, ale i w soku z borówki. Wyjaśniamy, jak go przygotować.
Sok z borówki — skarbnica cennych substancji odżywczych
Sok z borówki jest niezwykle odżywczy, a przy tym pyszny. Pokochają go zarówno dorośli, jak i dzieci. Wyjątkowy smak to tylko jedna z jego zalet. W szklance fioletowego soku znajduje się mnóstwo wartościowych witamin i pierwiastków.
Badania sugerują, że regularne spożywanie soku z borówki amerykańskiej może poprawić pamięć, koncentrację i zdolność uczenia się. Sok ten chroni również układ sercowo-naczyniowy oraz wspomaga układ trawienny i odpornościowy. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów sok wspomoże twój organizm z walce z wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym.
Sok z borówki — przepis
Składniki:
- dowolna ilość borówek amerykańskich,
- opcjonalnie: jabłko lub inny owoc.
Przygotowanie:
- Umyj, osusz i przebierz borówki.
- Zmiksuj owoce w blenderze na miazgę lub użyj sokowirówki i wyciśnij sok. Możesz dodać wody, by rozcieńczyć sok, ale najzdrowszy jest ten zagęszczony.
- Sok z borówki amerykańskiej jest gotowy. Możesz go przelać do słoików lub szklanych butelek i pasteryzować, lub spożyć od razu.