Jest jednym z najzdrowszych owoców. Jedz, a mózg będzie pracował jak komputer

Kiedy myślisz o domowych sokach, które owoce przychodzą Ci do głowy jako pierwsze? Z pewnością są to jabłka, maliny, wiśnie, truskawki, aronia, a może nawet marchew. Mamy jednak nadzieję, że po przeczytaniu tego artykułu, na twojej liście znajdzie się również miejsce dla borówki amerykańskiej. Pierwsze efekty odczujesz już po tygodniu kuracji.

Borówka amerykańska w zbliżeniuBorówka amerykańska w zbliżeniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Dreamnordno

Borówka to pyszny owoc sezonowy. Najlepiej smakuje w okresie kwitnienia przypadającym na przełom lipca i sierpnia. Można spożywać go na wiele sposobów — na surowo, jako dodatek do deserów, a także w formie soku. Regularne spożywanie soku z borówki niesie za sobą wiele korzyści dla zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fit tarta czekoladowa z malinami. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia

Borówka — niedoceniany owoc o licznych właściwościach prozdrowotnych

Latem możemy cieszyć się obfitością różnorodnych owoców i warzyw. Nie ma nic lepszego niż owoce zerwane prosto z drzewa czy krzaka w naszym własnym ogrodzie. Borówka amerykańska, mimo że dostępna jest w sklepach przez cały rok, najlepiej smakuje w okresie kwitnienia, który przypada na przełomie lipca i sierpnia.

Naturalnie słodka, lekko kwaśna i niezwykle aromatyczna. Czekamy na nią cały rok. Mało kto zdaje sobie sprawę z licznych właściwości prozdrowotnych borówki. Borówka to źródło cennych mikro- i makroelementów, które są niezbędne dla zachowania zdrowia. Znajdziesz je nie tylko w owocach, ale i w soku z borówki. Wyjaśniamy, jak go przygotować.

Sok z borówki — skarbnica cennych substancji odżywczych

Sok z borówki jest niezwykle odżywczy, a przy tym pyszny. Pokochają go zarówno dorośli, jak i dzieci. Wyjątkowy smak to tylko jedna z jego zalet. W szklance fioletowego soku znajduje się mnóstwo wartościowych witamin i pierwiastków.

Badania sugerują, że regularne spożywanie soku z borówki amerykańskiej może poprawić pamięć, koncentrację i zdolność uczenia się. Sok ten chroni również układ sercowo-naczyniowy oraz wspomaga układ trawienny i odpornościowy. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów sok wspomoże twój organizm z walce z wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym.

Sok z borówki — przepis

Składniki:

  • dowolna ilość borówek amerykańskich,
  • opcjonalnie: jabłko lub inny owoc.

Przygotowanie:

  1. Umyj, osusz i przebierz borówki.
  2. Zmiksuj owoce w blenderze na miazgę lub użyj sokowirówki i wyciśnij sok. Możesz dodać wody, by rozcieńczyć sok, ale najzdrowszy jest ten zagęszczony.
  3. Sok z borówki amerykańskiej jest gotowy. Możesz go przelać do słoików lub szklanych butelek i pasteryzować, lub spożyć od razu.

Wybrane dla Ciebie

Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
Babcia zawsze zbierała jesienią. Ten zapomniany owoc stał się hitem w mojej kuchni
Babcia zawsze zbierała jesienią. Ten zapomniany owoc stał się hitem w mojej kuchni