Ani jabłko, ani ananas. Do surówki z marchewki najlepiej pasuje inny owoc

Warzywa powinny zajmować co najmniej 1/3 talerza. Surówka jest więc nieodłącznym elementem każdego obiadu. Starkowana marchewka jest jedną z najpopularniejszych pozycji obiadowych. Jeśli znudził ci się jej smak, dodaj do niej pewnego owocu, który całkowicie odmieni jej charakter.

Dodaj zamiast jabłka. Całkowicie zmienisz smak surówki.Dodaj zamiast jabłka. Całkowicie zmienisz smak surówki.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FOTOWAWA

Kapusta kiszona, buraczki i marchewka z jabłkiem to najpopularniejsze surówki obiadowe. Są tanie, smaczne i pożywne. Pasują do niemalże każdego dania. Przygotowanie takiej surówki zajmie ci mniej niż pięć minut. Starkowana marchewka cieszy się szczególną popularnością. Uwielbiają ją zarówno dzieci, jak i dorośli. Jeśli znudził ci się jej smak, wypróbuj poniższy przepis. Dodatek pewnego owocu całkowicie odmieni jej charakter.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bananowe ciasto bez pieczenia w wersji fit. Zrobisz je w mgnieniu oka

Z jabłkiem czy bez?

Marchewka to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. Wykorzystuje się ją do wielu różnych potraw — zarówno tych wytrawnych, jak i słodkich. Można podać ją na surowo, jednak równie dobrze smakuje gotowana, pieczona czy podsmażona. Jedną z najpopularniejszych polskich surówek jest surówka z marchewki. Warzywo wystarczy umyć, obrać i zetrzeć na tarce, a na końcu skropić sokiem z cytryny.

Można też ją nieco urozmaicić, dodając do niej jabłka czy ananasa. To surówki, które są uwielbiane przez dzieci ze względu na słodki smak. W wersji wytrawnej marchewkę łączy się z porem, orzechami czy żurawiną, a surówkę "scalą" się odrobiną majonezu.

Jeśli jesteś fanem klasycznej wersji, a masz ochotę nieco poeksperymentować w kuchni, wypróbuj poniższy przepis. Dodatek jednego owocu sprawia, że surówka całkowicie zmienia swój smak. I nie, tym owocem nie są jabłka czy ananasy. To pomarańcza. Ten owoc nada surówce egzotycznego, nieco kwaśnego posmaku.

Surówka z marchewki z pomarańczą — przepis

Składniki:

  • 3 marchewki,
  • duża, słodka pomarańcza,
  • 2 łyżki oliwy,
  • łyżka miodu,
  • pół cytryny.

Przygotowanie:

  1. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż warzywo do niewielkiej miski.
  2. Cytrynę przekrój na pół i wyciśnij z niej sok. Polej nim startą wcześniej marchewkę. Dzięki temu nie straci swojego pomarańczowego koloru.
  3. Pomarańczę umyj, obierz i pokrój w niewielką kostkę. Dodaj ją do marchewki.
  4. Przygotuj dressing: wymieszaj oliwę z miodem, a następnie polej nim surówkę.
  5. Całość dokładnie wymieszaj. Surówkę włóż do lodówki i poczekaj 30 minut, aby wszystkie składniki się przegryzły.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥