Ani jabłko, ani ananas. Do surówki z marchewki najlepiej pasuje inny owoc

Warzywa powinny zajmować co najmniej 1/3 talerza. Surówka jest więc nieodłącznym elementem każdego obiadu. Starkowana marchewka jest jedną z najpopularniejszych pozycji obiadowych. Jeśli znudził ci się jej smak, dodaj do niej pewnego owocu, który całkowicie odmieni jej charakter.

Dodaj zamiast jabłka. Całkowicie zmienisz smak surówki.Dodaj zamiast jabłka. Całkowicie zmienisz smak surówki.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FOTOWAWA

Kapusta kiszona, buraczki i marchewka z jabłkiem to najpopularniejsze surówki obiadowe. Są tanie, smaczne i pożywne. Pasują do niemalże każdego dania. Przygotowanie takiej surówki zajmie ci mniej niż pięć minut. Starkowana marchewka cieszy się szczególną popularnością. Uwielbiają ją zarówno dzieci, jak i dorośli. Jeśli znudził ci się jej smak, wypróbuj poniższy przepis. Dodatek pewnego owocu całkowicie odmieni jej charakter.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bananowe ciasto bez pieczenia w wersji fit. Zrobisz je w mgnieniu oka

Z jabłkiem czy bez?

Marchewka to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. Wykorzystuje się ją do wielu różnych potraw — zarówno tych wytrawnych, jak i słodkich. Można podać ją na surowo, jednak równie dobrze smakuje gotowana, pieczona czy podsmażona. Jedną z najpopularniejszych polskich surówek jest surówka z marchewki. Warzywo wystarczy umyć, obrać i zetrzeć na tarce, a na końcu skropić sokiem z cytryny.

Można też ją nieco urozmaicić, dodając do niej jabłka czy ananasa. To surówki, które są uwielbiane przez dzieci ze względu na słodki smak. W wersji wytrawnej marchewkę łączy się z porem, orzechami czy żurawiną, a surówkę "scalą" się odrobiną majonezu.

Jeśli jesteś fanem klasycznej wersji, a masz ochotę nieco poeksperymentować w kuchni, wypróbuj poniższy przepis. Dodatek jednego owocu sprawia, że surówka całkowicie zmienia swój smak. I nie, tym owocem nie są jabłka czy ananasy. To pomarańcza. Ten owoc nada surówce egzotycznego, nieco kwaśnego posmaku.

Surówka z marchewki z pomarańczą — przepis

Składniki:

  • 3 marchewki,
  • duża, słodka pomarańcza,
  • 2 łyżki oliwy,
  • łyżka miodu,
  • pół cytryny.

Przygotowanie:

  1. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż warzywo do niewielkiej miski.
  2. Cytrynę przekrój na pół i wyciśnij z niej sok. Polej nim startą wcześniej marchewkę. Dzięki temu nie straci swojego pomarańczowego koloru.
  3. Pomarańczę umyj, obierz i pokrój w niewielką kostkę. Dodaj ją do marchewki.
  4. Przygotuj dressing: wymieszaj oliwę z miodem, a następnie polej nim surówkę.
  5. Całość dokładnie wymieszaj. Surówkę włóż do lodówki i poczekaj 30 minut, aby wszystkie składniki się przegryzły.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości