Ani jabłko, ani ananas. Do surówki z marchewki najlepiej pasuje inny owoc
Warzywa powinny zajmować co najmniej 1/3 talerza. Surówka jest więc nieodłącznym elementem każdego obiadu. Starkowana marchewka jest jedną z najpopularniejszych pozycji obiadowych. Jeśli znudził ci się jej smak, dodaj do niej pewnego owocu, który całkowicie odmieni jej charakter.
30.01.2024 14:20
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kapusta kiszona, buraczki i marchewka z jabłkiem to najpopularniejsze surówki obiadowe. Są tanie, smaczne i pożywne. Pasują do niemalże każdego dania. Przygotowanie takiej surówki zajmie ci mniej niż pięć minut. Starkowana marchewka cieszy się szczególną popularnością. Uwielbiają ją zarówno dzieci, jak i dorośli. Jeśli znudził ci się jej smak, wypróbuj poniższy przepis. Dodatek pewnego owocu całkowicie odmieni jej charakter.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z jabłkiem czy bez?
Marchewka to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. Wykorzystuje się ją do wielu różnych potraw — zarówno tych wytrawnych, jak i słodkich. Można podać ją na surowo, jednak równie dobrze smakuje gotowana, pieczona czy podsmażona. Jedną z najpopularniejszych polskich surówek jest surówka z marchewki. Warzywo wystarczy umyć, obrać i zetrzeć na tarce, a na końcu skropić sokiem z cytryny.
Można też ją nieco urozmaicić, dodając do niej jabłka czy ananasa. To surówki, które są uwielbiane przez dzieci ze względu na słodki smak. W wersji wytrawnej marchewkę łączy się z porem, orzechami czy żurawiną, a surówkę "scalą" się odrobiną majonezu.
Jeśli jesteś fanem klasycznej wersji, a masz ochotę nieco poeksperymentować w kuchni, wypróbuj poniższy przepis. Dodatek jednego owocu sprawia, że surówka całkowicie zmienia swój smak. I nie, tym owocem nie są jabłka czy ananasy. To pomarańcza. Ten owoc nada surówce egzotycznego, nieco kwaśnego posmaku.
Surówka z marchewki z pomarańczą — przepis
Składniki:
- 3 marchewki,
- duża, słodka pomarańcza,
- 2 łyżki oliwy,
- łyżka miodu,
- pół cytryny.
Przygotowanie:
- Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż warzywo do niewielkiej miski.
- Cytrynę przekrój na pół i wyciśnij z niej sok. Polej nim startą wcześniej marchewkę. Dzięki temu nie straci swojego pomarańczowego koloru.
- Pomarańczę umyj, obierz i pokrój w niewielką kostkę. Dodaj ją do marchewki.
- Przygotuj dressing: wymieszaj oliwę z miodem, a następnie polej nim surówkę.
- Całość dokładnie wymieszaj. Surówkę włóż do lodówki i poczekaj 30 minut, aby wszystkie składniki się przegryzły.