Julia Kamińska pokazała, jak robi pizzę. Przepis "Brzyduli" jest dość nietypowy
Pizza to jedno z dań, które znają niemal wszyscy. Zachwycać się można cienką neapolitańską, skusić na rzymską na kawałki lub zaszaleć z grubą, pełną sera pizzą amerykańską. Julia Kamińska stawia jednak na jeszcze inną odsłonę tego dania.
24.10.2024 08:15
Aktorka znana z serialu "BrzydULA" odwiedziła TVNowską śniadaniówkę. Tym razem nie przyszła tam na wywiad, a pojawiła się w roli prowadzącej, rozgaszczając się również w kuchni. To właśnie tam zabrała się za przygotowanie pizzy. W przeciwieństwie do włoskiego klasyka postawiła jednak na wersję bezglutenową.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pizza bezglutenowa Julii Kamińskiej
Dieta bezglutenowa nie oznacza, że rezygnować trzeba ze wszystkich przyjemności. Nawet jeśli jesteś miłośnikiem kuchni włoskiej, która obfituje w pełną glutenu pizzę czy pastę. Kilka drobnych
Aktorka zamiast pszennej mąki do przygotowania spodu wykorzystała mąkę kukurydzianą, ryżową oraz skrobię ziemniaczaną. Te trzy produkty pozbawione są glutenu, który Julia Kamińska musi na co dzień unikać. Na dodatek w cieście pojawiła się również zdrowa babka jajowata.
- Kocham gluten, ale nie za bardzo mogę go jeść. Szkodzi mi. Nie jest to taka silna alergia jak w przypadku orzechów brazylijskich, ale generalnie nie powinnam. Lekarz nie zaleca, w związku z czym musiałam się nauczyć robić pizzę bez glutenu - zdradza Julia Kamińska.
Składniki
Ciasto:
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
- 1/3 szklanki mąki ryżowej białej,
- 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej,
- 1 łyżka babki jajowatej,
- szklanka ciepłej wody,
- 15 g drożdży świeżych,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek.
Dodatki:
- passata pomidorowa,
- mozarella,
- rukola i bazylia,
- kapary,
- pieczarki,
- świeży pomidor,
- oregano.
Sposób przygotowania:
- W misce rozetrzyj drożdże z cukrem i niewielką ilością ciepłej wody oraz mąką kukurydzianą. Odstaw w ciepłe miejsce, by zaczyn zaczął pracować.
- Do większej miski przesiej wszystkie rodzaje mąki, dodaj sól i rozbełtane jajko.
- Wlej oliwę i dodaj przygotowany wcześniej rozczyn drożdżowy.
- Stopniowo dolewaj pozostałą ciepłą wodę, cały czas mieszając.
- Gdy składniki się połączą, przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po kilku godzinach ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Delikatnie rozciągnij je za pomocą wałka lub dłoni posmarowanych oliwą, nadając pożądany kształt.
- Przygotuj sos pomidorowy, mieszając passatę z oliwą, solą i oregano.
- Posmaruj nim ciasto i dodaj ulubione składniki.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 240 st. Celsjusza przez około 10-12 minut, aż brzegi będą chrupiące.
Dodatki do pizzy bezglutenowej możesz dobrać wedle potrzeb. Najważniejsze jest to, by dać ciasto czas na wyrastanie. Smacznego!