Julia Kamińska pokazała, jak robi pizzę. Przepis "Brzyduli" jest dość nietypowy

Pizza to jedno z dań, które znają niemal wszyscy. Zachwycać się można cienką neapolitańską, skusić na rzymską na kawałki lub zaszaleć z grubą, pełną sera pizzą amerykańską. Julia Kamińska stawia jednak na jeszcze inną odsłonę tego dania.

Pizza Julii KamińskiejPizza Julii Kamińskiej
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram
Ewa Malinowska

Aktorka znana z serialu "BrzydULA" odwiedziła TVNowską śniadaniówkę. Tym razem nie przyszła tam na wywiad, a pojawiła się w roli prowadzącej, rozgaszczając się również w kuchni. To właśnie tam zabrała się za przygotowanie pizzy. W przeciwieństwie do włoskiego klasyka postawiła jednak na wersję bezglutenową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brownie mumia. Przerażająco pyszne ciasto na Halloween

Pizza bezglutenowa Julii Kamińskiej

Dieta bezglutenowa nie oznacza, że rezygnować trzeba ze wszystkich przyjemności. Nawet jeśli jesteś miłośnikiem kuchni włoskiej, która obfituje w pełną glutenu pizzę czy pastę. Kilka drobnych

Pizza z kaparami - Pyszności
Pizza z kaparami - Pyszności © Canva | ClaraNila

Aktorka zamiast pszennej mąki do przygotowania spodu wykorzystała mąkę kukurydzianą, ryżową oraz skrobię ziemniaczaną. Te trzy produkty pozbawione są glutenu, który Julia Kamińska musi na co dzień unikać. Na dodatek w cieście pojawiła się również zdrowa babka jajowata.

- Kocham gluten, ale nie za bardzo mogę go jeść. Szkodzi mi. Nie jest to taka silna alergia jak w przypadku orzechów brazylijskich, ale generalnie nie powinnam. Lekarz nie zaleca, w związku z czym musiałam się nauczyć robić pizzę bez glutenu - zdradza Julia Kamińska.

Składniki

Ciasto:

  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
  • 1/3 szklanki mąki ryżowej białej,
  • 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej,
  • 1 łyżka babki jajowatej,
  • szklanka ciepłej wody,
  • 15 g drożdży świeżych,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek.

Dodatki:

  • passata pomidorowa,
  • mozarella,
  • rukola i bazylia,
  • kapary,
  • pieczarki,
  • świeży pomidor,
  • oregano.

Sposób przygotowania:

  1. W misce rozetrzyj drożdże z cukrem i niewielką ilością ciepłej wody oraz mąką kukurydzianą. Odstaw w ciepłe miejsce, by zaczyn zaczął pracować.
  2. Do większej miski przesiej wszystkie rodzaje mąki, dodaj sól i rozbełtane jajko.
  3. Wlej oliwę i dodaj przygotowany wcześniej rozczyn drożdżowy.
  4. Stopniowo dolewaj pozostałą ciepłą wodę, cały czas mieszając.
  5. Gdy składniki się połączą, przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po kilku godzinach ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  6. Wyrośnięte ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Delikatnie rozciągnij je za pomocą wałka lub dłoni posmarowanych oliwą, nadając pożądany kształt.
  8. Przygotuj sos pomidorowy, mieszając passatę z oliwą, solą i oregano.
  9. Posmaruj nim ciasto i dodaj ulubione składniki.
  10. Piecz w piekarniku nagrzanym do 240 st. Celsjusza przez około 10-12 minut, aż brzegi będą chrupiące.

Dodatki do pizzy bezglutenowej możesz dobrać wedle potrzeb. Najważniejsze jest to, by dać ciasto czas na wyrastanie. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟