Julia Kamińska pokazała, jak robi pizzę. Przepis "Brzyduli" jest dość nietypowy

Pizza to jedno z dań, które znają niemal wszyscy. Zachwycać się można cienką neapolitańską, skusić na rzymską na kawałki lub zaszaleć z grubą, pełną sera pizzą amerykańską. Julia Kamińska stawia jednak na jeszcze inną odsłonę tego dania.

Julia Kamińska pokazała, jak robi pizzę. Przepis "Brzyduli" jest dość nietypowyPizza Julii Kamińskiej
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Aktorka znana z serialu "BrzydULA" odwiedziła TVNowską śniadaniówkę. Tym razem nie przyszła tam na wywiad, a pojawiła się w roli prowadzącej, rozgaszczając się również w kuchni. To właśnie tam zabrała się za przygotowanie pizzy. W przeciwieństwie do włoskiego klasyka postawiła jednak na wersję bezglutenową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię ten obiad, cała rodzina jest zadowolona

Pizza bezglutenowa Julii Kamińskiej

Dieta bezglutenowa nie oznacza, że rezygnować trzeba ze wszystkich przyjemności. Nawet jeśli jesteś miłośnikiem kuchni włoskiej, która obfituje w pełną glutenu pizzę czy pastę. Kilka drobnych

Pizza z kaparami - Pyszności
Pizza z kaparami - Pyszności © Canva | ClaraNila

Aktorka zamiast pszennej mąki do przygotowania spodu wykorzystała mąkę kukurydzianą, ryżową oraz skrobię ziemniaczaną. Te trzy produkty pozbawione są glutenu, który Julia Kamińska musi na co dzień unikać. Na dodatek w cieście pojawiła się również zdrowa babka jajowata.

- Kocham gluten, ale nie za bardzo mogę go jeść. Szkodzi mi. Nie jest to taka silna alergia jak w przypadku orzechów brazylijskich, ale generalnie nie powinnam. Lekarz nie zaleca, w związku z czym musiałam się nauczyć robić pizzę bez glutenu - zdradza Julia Kamińska.

Składniki

Ciasto:

  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
  • 1/3 szklanki mąki ryżowej białej,
  • 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej,
  • 1 łyżka babki jajowatej,
  • szklanka ciepłej wody,
  • 15 g drożdży świeżych,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek.

Dodatki:

  • passata pomidorowa,
  • mozarella,
  • rukola i bazylia,
  • kapary,
  • pieczarki,
  • świeży pomidor,
  • oregano.

Sposób przygotowania:

  1. W misce rozetrzyj drożdże z cukrem i niewielką ilością ciepłej wody oraz mąką kukurydzianą. Odstaw w ciepłe miejsce, by zaczyn zaczął pracować.
  2. Do większej miski przesiej wszystkie rodzaje mąki, dodaj sól i rozbełtane jajko.
  3. Wlej oliwę i dodaj przygotowany wcześniej rozczyn drożdżowy.
  4. Stopniowo dolewaj pozostałą ciepłą wodę, cały czas mieszając.
  5. Gdy składniki się połączą, przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po kilku godzinach ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  6. Wyrośnięte ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Delikatnie rozciągnij je za pomocą wałka lub dłoni posmarowanych oliwą, nadając pożądany kształt.
  8. Przygotuj sos pomidorowy, mieszając passatę z oliwą, solą i oregano.
  9. Posmaruj nim ciasto i dodaj ulubione składniki.
  10. Piecz w piekarniku nagrzanym do 240 st. Celsjusza przez około 10-12 minut, aż brzegi będą chrupiące.

Dodatki do pizzy bezglutenowej możesz dobrać wedle potrzeb. Najważniejsze jest to, by dać ciasto czas na wyrastanie. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia