Już nie dodaję cukru do zupy pomidorowej. Jej kwaśny smak niweluję innym dodatkiem

Zupa pomidorowa to jeden z obiadowych klasyków, który gości w wielu domach od pokoleń. Zajadać się nią można przez cały rok, rotując między świeżymi pomidorami, a tymi z puszki. Jeden dodatek pozwoli wydobyć pełnię smaku.

Ten dodatek poprawi smak pomidorowejTen dodatek poprawi smak pomidorowej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

W poniedziałkowe popołudnia rosół przechodzi metamorfozę, zamieniając się w kultową pomidorową. Nie trzeba jednak czekać na niedzielny bulion, by cieszyć się smakiem tej zupy. Czasami jednak, zwłaszcza gdy sięgamy po świeże pomidory lub koncentrat, zupa może nabrać nieprzyjemnego, zbyt kwaśnego posmaku, który potrafi zepsuć całe danie. Najczęstszym rozwiązaniem tego problemu jest dodatek cukru. Warto jednak zastąpić go sodą oczyszoczoną, która sprawnie zniweluje kwaśność, a jednocześnie nie przyćmi warzywnego aromatu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Miękkie knedle z serem i czereśniami – przepis krok po kroku

Sposób na kwaśną pomidorową

Kiedy chcemy ratować smak pomidorowej, pierwszą myślą jest cukier. To jednak tylko maskowanie, a nie całkowite rozwiązanie problemu. Może poprawić smak poprzez dodanie słodyczy, która zrównoważy kwaśny posmak, ale nie eliminuje on samego problemu nadmiernej kwasowości. O wiele lepiej sprawdzi się w tym przypadku soda oczyszczona.

Soda oczyszczona - Pyszności
Soda oczyszczona - Pyszności © Canva | new look casting

Tutaj cofnąć się musimy do chemii. Soda jest substancją zasadową, więc wchodzi w reakcję z kwasami obecnymi w pomidorach, neutralizując je. W ten sposób podnosi się pH zupy pomidorowej i staje się bardziej zrównoważone. Ta sama zasada zadziała w przypadku zbyt kwaśnego sosu do spaghetti. Smak pomidorów staje się łagodniejszy i przyjemniejszy, ale nie jest przyćmiony słodyczą inną, niż ta naturalnie znajdująca się w pomidorach.

Dodaj do zupy pomidorowej

Sody w zupie nie trzeba się obawiać, nie zmieni smaku na mydlany czy sodowy. Wystarczy zadbać o odpowiednią ilość, bo co za dużo, to niezdrowo. Wystarczy zazwyczaj płaska łyżeczka na duży garnek zupy. Sodę możesz dodawać stopniowo i sprawdzać, czy smak jest już odpowiedni. Pamiętaj jednak o dokładnym mieszaniu, aby równomiernie rozpuściła się w zupie.

Ten dodatek podkręci smak zupy pomidorowej
Ten dodatek podkręci smak zupy pomidorowej © Adobe Stock

Jeśli chcę, aby zupa była bardziej kremowa, sięgam też po serek mascarpone oraz śmietankę. One również złagodzą kwaśny smak, ale lepiej sprawdzą się w przypadku pomidorowej na passacie. Gdy gotuję ją ze świeżych pomidorów, sięgam jedynie po sodę. Dzięki temu cała rodzina może zajadać się idealnie zbalansowaną zupą, która pachnie i smakuje wygrzanymi w słońcu pomidorami.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem