PrzepisSzwedzi dodają do kawy całe jajko wraz ze skorupką. Efekt jest wprost niewiarygodny

Szwedzi dodają do kawy całe jajko wraz ze skorupką. Efekt jest wprost niewiarygodny

Kawa - Pyszności; foto: Canva
Kawa - Pyszności; foto: Canva

21.12.2022 09:16

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Skandynawskie zwyczaje jedzeniowe potrafią zdziwić. Surströmming, czyli puszka fermentowanych śledzi jest już słynna na cały świat. To może teraz pora na coś innego z tamtych rejonów? Kawa po szwedzku z dodatkiem jajka to ich hit, który - w przeciwieństwie do surströmminga - na pewno ci posmakuje.

Normalną sprawą jest to, że podejście do kawy jest bardzo różne. Niektórzy piją tylko czarną, gorzką kawę ze zmielonych ziaren i w życiu nie tknęliby palcem kawy z domieszką mleka. Innym zupełnie nie przeszkadza kawa rozpuszczalna, a ,,na mieście" piją tylko latte z syropem karmelowym.

O gustach się nie dyskutuje, ale nic nie stoi na przeszkodzie by próbować nowości. W końcu tylko krowa nie zmienia zdania i kto wie? Być może po przeczytaniu tego artykułu stwierdzisz, że całe życie piłaś złą kawę i od tej pory kawa po szwedzku stanie się twoim nowym porannym rytuałem?

Przekonaj się sama i przygotuj następną filiżankę kawy według tego przepisu. Szwedzi ją uwielbiają - być może również Polakom się spodoba.

Kawa po szwedzku - Pyszności; foto: Canva
Kawa po szwedzku - Pyszności; foto: Canva

Kawa po szwedzku

  • 9 i 1/4 szklanki wody
  • 3/4 filiżanki świeżo zmielonej kawy
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka zimnej wody

Sposób przygotowania:

1/4 szklanki wody wymieszaj w misce ze zmieloną kawą. Teraz czas na najważniejsze: do tej mieszanki dodaj całe jajko. Dobrze czytasz - razem ze skorupką. Spokojnie - odpowiednio długie gotowanie zabije wszystkie bakterie. Rozbij to jajko w misce i jeszcze raz wymieszaj całą zawartość.

9 szklanek wody wlej do garnuszka i zagotuj. Kiedy tak się stanie, dodaj do wody wymieszane jajko z kawą. Gotuj około 3 minut na małym ogniu, uważając, aby kawa nie wykipiała.

Kawa po szwedzku - Pyszności; foto: Canva
Kawa po szwedzku - Pyszności; foto: Canva

Kiedy fusy będą się już unosiły na górze, zdejmij garnek z ognia. Teraz wlej do niego 1 szklankę zimnej wody i odstaw na 10 minut. Ten zabieg sprawi, że fusy opadną na dno.

Po tym czasie przelej kawę przez sito i gotowe. Białko z jajka idealnie pozbyło się goryczy kawy, a skorupka zmniejszyła jej kwasowość. Smacznego!

A jeśli szukasz inspiracji na ciekawą przystawkę, obejrzyj ten film z przepisem na pasztet z mięsa z rosołu. Prosto z naszego kanału na YouTube.