Każdy Litwin zajada się nimi aż po korek. Przywiozłem przepis z Wilna i smażę co tydzień

Kiedy pierwszy raz spróbowałem tych puszystych placuszków, od razu wiedziałem, że właśnie odkryłem coś naprawdę wyjątkowego. Nie byłbym sobą, gdybym nie wybłagał przepisu. A ponieważ mi się to udało, dzisiaj prezentuję go tobie. Oto jedyne w swoim rodzaju bliny żmudzkie!

Żmudzkie bliny - najlepszy przepis na wileński klasykŻmudzkie bliny - najlepszy przepis na wileński klasyk
Źródło zdjęć: © Canva | from_my_point_of_view

Litwę dzieli się na pięć regionów etnograficznych. Wśród nich jest Żmudż, obejmująca południową część kraju naszego sąsiada. To właśnie stamtąd pochodzą Žemaičių blynai, bliny żmudzkie — tradycyjna litewska potrawa z ziemniaków i mięsa. Do tej pory próbowałem tych smacznych placków w kilku odsłonach (z farszem drobiowym, wołowym, a nawet takim bezmięsnym) i w każdej opcji było zawarte tyle smaku, że wybrać tylko jedną graniczy z cudem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mieszam kilka składników i wstawiam do lodówki. Po godzinie mam pyszny deser dla całej rodziny

Przygotowanie puszystych placków z Litwy nie jest trudne, chociaż uczciwie przyznam, że zajmuje trochę czasu. Warto jednak znaleźć na to wolne popołudnie, zakasać rękawy i liznąć nieco litewskiej kuchni. Tak czy inaczej, zajmie to mniej czasu, niż podróż do Wilna, a więc... opłaca się! Być może już dzisiaj poznasz swoją nową, ulubioną potrawę zagraniczną. Powodzenia.

Žemaičių blynai, żmudzkie bliny z farszem drobiowym

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 9 łyżek mąki,
  • 1 jajko
  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz,
  • tłuszcz roślinny do smażenia.
Żmudzkie bliny są nieco podobne do naszych kartaczy
Żmudzkie bliny są nieco podobne do naszych kartaczy © Canva | Michele Ursi

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka (to na to mięso w końcu się zdecydowałem) dzielę na kilka części i wrzucam do osolonego wrzątku. Gotuję około 25 minut. Już na tym etapie możesz dodać kilka przypraw, na przykład ziele angielskie lub listki laurowe. Ja jednak tego nie robię, wydaje mi się to zbędne.
  2. Następnie wyciągam kurczaka i mielę na drobno w maszynce. Łączę z drobno posiekaną i podsmażoną cebulką. Solę i pieprzę (w tym przypadku można robić to naprawdę do smaku, a nie tylko na oko) i dokładnie mieszam.
  3. Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Następnie rozgniatam je tłuczkiem, doprawiam solą i pieprzem, dorzucam mąkę i jajko. Wyrabiam ciasto. Jest gotowe, gdy nie lepi się już do dłoni.
  4. Z tej porcji wychodzi mi 8-9 równych porcji. Spłaszczam je w dłoni i nakładam na środek farsz. Formuję kulę, którą następnie lekko dociskam, nadając jej kształtu typowego dla żmudzkich blin.
  5. Smażę na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. Całość może zająć nawet do 15 minut, ale uwierz mi, że warto. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej