Każdy Litwin zajada się nimi aż po korek. Przywiozłem przepis z Wilna i smażę co tydzień

Kiedy pierwszy raz spróbowałem tych puszystych placuszków, od razu wiedziałem, że właśnie odkryłem coś naprawdę wyjątkowego. Nie byłbym sobą, gdybym nie wybłagał przepisu. A ponieważ mi się to udało, dzisiaj prezentuję go tobie. Oto jedyne w swoim rodzaju bliny żmudzkie!

Żmudzkie bliny - najlepszy przepis na wileński klasykŻmudzkie bliny - najlepszy przepis na wileński klasyk
Źródło zdjęć: © Canva | from_my_point_of_view

Litwę dzieli się na pięć regionów etnograficznych. Wśród nich jest Żmudż, obejmująca południową część kraju naszego sąsiada. To właśnie stamtąd pochodzą Žemaičių blynai, bliny żmudzkie — tradycyjna litewska potrawa z ziemniaków i mięsa. Do tej pory próbowałem tych smacznych placków w kilku odsłonach (z farszem drobiowym, wołowym, a nawet takim bezmięsnym) i w każdej opcji było zawarte tyle smaku, że wybrać tylko jedną graniczy z cudem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mieszam kilka składników i wstawiam do lodówki. Po godzinie mam pyszny deser dla całej rodziny

Przygotowanie puszystych placków z Litwy nie jest trudne, chociaż uczciwie przyznam, że zajmuje trochę czasu. Warto jednak znaleźć na to wolne popołudnie, zakasać rękawy i liznąć nieco litewskiej kuchni. Tak czy inaczej, zajmie to mniej czasu, niż podróż do Wilna, a więc... opłaca się! Być może już dzisiaj poznasz swoją nową, ulubioną potrawę zagraniczną. Powodzenia.

Žemaičių blynai, żmudzkie bliny z farszem drobiowym

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 9 łyżek mąki,
  • 1 jajko
  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz,
  • tłuszcz roślinny do smażenia.
Żmudzkie bliny są nieco podobne do naszych kartaczy
Żmudzkie bliny są nieco podobne do naszych kartaczy © Canva | Michele Ursi

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka (to na to mięso w końcu się zdecydowałem) dzielę na kilka części i wrzucam do osolonego wrzątku. Gotuję około 25 minut. Już na tym etapie możesz dodać kilka przypraw, na przykład ziele angielskie lub listki laurowe. Ja jednak tego nie robię, wydaje mi się to zbędne.
  2. Następnie wyciągam kurczaka i mielę na drobno w maszynce. Łączę z drobno posiekaną i podsmażoną cebulką. Solę i pieprzę (w tym przypadku można robić to naprawdę do smaku, a nie tylko na oko) i dokładnie mieszam.
  3. Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Następnie rozgniatam je tłuczkiem, doprawiam solą i pieprzem, dorzucam mąkę i jajko. Wyrabiam ciasto. Jest gotowe, gdy nie lepi się już do dłoni.
  4. Z tej porcji wychodzi mi 8-9 równych porcji. Spłaszczam je w dłoni i nakładam na środek farsz. Formuję kulę, którą następnie lekko dociskam, nadając jej kształtu typowego dla żmudzkich blin.
  5. Smażę na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. Całość może zająć nawet do 15 minut, ale uwierz mi, że warto. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇