Kelnerka rzuciła pracę, gdy odkryła, co robi jej szef. Nikt się jej nie dziwi

Kelnerka, pracująca w pierogarni, przyłapała szefa na zuchwałej kradzieży napiwków. O sytuacji dowiedziała się przypadkiem, nie wiadomo więc jak długo była okradana z należnych jej tipów. Filmik, w którym opowiada o sytuacji, stał się viralem, a knajpa finalnie musiała mierzyć się z oburzeniem klientów i kontrolami służb, którym zgłoszono nadużycia. 

ObrazekKelnerka odkryła, jak była oszukiwana przez szefa - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Maia Dobbs pracowała jako kelnerka w pierogarni w amerykańskim Connecticut. Pracę rzuciła tuż po tym, jak dowiedziała się o nieuczciwych praktykach pracodawcy. O tym, że napiwki jej i innych pracowników nie trafiały do kieszeni obsługi, dowiedziała się przypadkiem. Trudno stwierdzić, od kiedy szefostwo przywłaszczało należne kelnerom napiwki, oraz jak dużo pieniędzy zostało skradzionych. Maia swoją historią postanowiła podzielić się z internautami.

Kelnerka odkryła, co szef robi z jej napiwkami. Natychmiast rzuciła pracę

9 maja 2023 r. Maia podzieliła się na TikToku swoją frustracją, spowodowaną oszustwem, jakiego padała ofiarą. Dziewczyna relacjonuje, jak przez przypadek dowiedziała się o tym, że szefostwo postanowiło wypłacać pracownikom płacę minimalną zamiast umówionej stawki plus napiwki. Dziewczynie zaproponowano więc 15 USD na godzinę, a jej koledze, z takim samym doświadczeniem - 18,5 USD. Po rozmowach, szefostwo podwyższyło stawkę dziewczynie do 17,5 USD. Maia zgodziła się na taki układ, ponieważ, jak stwierdziła, wiedziała, że mniej więcej tyle zarabiała wcześniej, z uwzględnieniem napiwków.

Jednak kiedy Dobbs spojrzała wstecz na wszystkie odcinki wypłat, zauważyła coś dziwnego - zarabiała co miesiąc dokładnie 17 USD. Otrzymywała więc stawkę godzinową, mimo że była umówiona na pensję kelnera z napiwkami z gotówki i kart kredytowych. Omawiając swój problem z jednym z kucharzy restauracji, Dobbs dowiedziała się, że ten w tym samym czasie otrzymywał napiwki.

Nieuczciwe praktyki pracodawcy

Dziewczyna podkreśla, że w stanie Connecticut nielegalnym jest, by obsługa restauracji dzieliła się napiwkami z kucharzami. To ze względu na fakt, że kelnerzy zarabiają 6,38 USD plus napiwki, a kucharze otrzymują stałą pensję, nieuzależnioną od wysokości "tipów". Tym samym dziewczyna podsumowała, że zamiast dostawać pensję rozliczaną z dodatkowym napiwkiem, otrzymywała wyłącznie stawkę godzinową. 

Jak relacjonuje kelnerka, właściciel nie był przejęty faktem, że kelnerzy dowiedzieli się o jego praktykach i nadal pobierał napiwki od klientów. Maia, tuż przed zwolnieniem, obeszła wszystkie stoliki w lokalu i opowiedziała gościom o tym, jak szefostwo rozlicza pracowników. Finalnie, firma została pozwana przez byłych pracowników o kradzież napiwków, stała się obiektem kontroli amerykańskiego urzędu podatkowego oraz pośmiewiskiem wśród lokalnej społeczności.

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥