Ketchup ze sklepu może się schować. Na zimę szykuję słoiki z domowym specjałem

Nie ma zimy bez choćby jednego rzędu słoiczków z domowej roboty ketchupem z cukinii. Tak przynajmniej jest w moim domu. Uwielbiam ten sos, bo pasuje niemalże do wszystkiego.

Ketchup z cukinii domowej roboty Ketchup z cukinii domowej roboty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Domowy ketchup z cukinii jest niesłychanie popularny. To zdaje się ostatnio jeden z ulubionych przetworów szykowanych na bazie cukinii. Taki domowy ketchup to świetna alternatywa dla kupnego, w składzie którego znajdziemy mnóstwo cukru i innych dodatków. Koniecznie wypróbuj.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten omlet zabierze cię w podróż do Japonii. Nie zabrakło w nim polskiego akcentu

Jak zrobić domowy ketchup z cukinii?

Przygotowanie domowej roboty ketchupu z cukinii nie przysporzy nikomu większych problemów. I zdecydowanie warty jest przyrządzenia, ponieważ zimą odnajduje się nie tylko w roli przewidzianej dla ketchupu. Świetnie sprawdzi się jako baza wielu sosów, a także dodatek do mięs, zapiekanek, kanapek itd.

Pamiętaj, że wlewając jeszcze gorący ketchup do słoiczków, musisz zadbać o to, by woda, w której będzie pasteryzować słoiki, również była gorąca. Nie pasteryzuj więc gorących przetworów od zimnej wody i odwrotnie - zimnych przetworów nie pasteryzuj od gorącej wody.

Cukinia to świetna baza ketchupu domowej roboty
Cukinia to świetna baza ketchupu domowej roboty © Pixabay

Ketchup z cukinii domowy. Przepis

Składniki:

  • 3 kg cukinii,
  • 1 kg cebuli
  • 6 czerwonych papryk,
  • 4 łyżki soli,
  • 600 g koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej,
  • 2 łyżeczki curry,
  • 300 g cukru,
  • 1 szklanka octu.

Przygotowanie:

  1. Warzywa umyj, cebulę obierz. Następnie pokrój je drobno.
  2. Warzywa przerzuć do garnka i posyp 4 łyżkami soli. Zamieszaj i odstaw na ok. 60 minut.
  3. Po tym czasie zacznij podgrzewać całość (nie odlewaj wody). Mieszaninę gotuj ok. 30 minut.
  4. Po tym czasie warzywa odstaw do ostudzenia.
  5. Kiedy będą już zimne, zblenduj całość i dodaj koncentrat pomidorowy, pieprz, curry, paprykę mieloną, cukier i ocet. Wymieszaj całość i zagotuj raz jeszcze.
  6. Do wyparzonych słoików przelej gorący ketchup. Dokładnie zakręcone włóż do garnka z gorącą wodą i pasteryzuj ok. 15 minut.

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło