Ketchup ze sklepu może się schować. Na zimę szykuję słoiki z domowym specjałem
Nie ma zimy bez choćby jednego rzędu słoiczków z domowej roboty ketchupem z cukinii. Tak przynajmniej jest w moim domu. Uwielbiam ten sos, bo pasuje niemalże do wszystkiego.
11.07.2024 15:16
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Domowy ketchup z cukinii jest niesłychanie popularny. To zdaje się ostatnio jeden z ulubionych przetworów szykowanych na bazie cukinii. Taki domowy ketchup to świetna alternatywa dla kupnego, w składzie którego znajdziemy mnóstwo cukru i innych dodatków. Koniecznie wypróbuj.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić domowy ketchup z cukinii?
Przygotowanie domowej roboty ketchupu z cukinii nie przysporzy nikomu większych problemów. I zdecydowanie warty jest przyrządzenia, ponieważ zimą odnajduje się nie tylko w roli przewidzianej dla ketchupu. Świetnie sprawdzi się jako baza wielu sosów, a także dodatek do mięs, zapiekanek, kanapek itd.
Pamiętaj, że wlewając jeszcze gorący ketchup do słoiczków, musisz zadbać o to, by woda, w której będzie pasteryzować słoiki, również była gorąca. Nie pasteryzuj więc gorących przetworów od zimnej wody i odwrotnie - zimnych przetworów nie pasteryzuj od gorącej wody.
Ketchup z cukinii domowy. Przepis
Składniki:
- 3 kg cukinii,
- 1 kg cebuli
- 6 czerwonych papryk,
- 4 łyżki soli,
- 600 g koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej,
- 2 łyżeczki curry,
- 300 g cukru,
- 1 szklanka octu.
Przygotowanie:
- Warzywa umyj, cebulę obierz. Następnie pokrój je drobno.
- Warzywa przerzuć do garnka i posyp 4 łyżkami soli. Zamieszaj i odstaw na ok. 60 minut.
- Po tym czasie zacznij podgrzewać całość (nie odlewaj wody). Mieszaninę gotuj ok. 30 minut.
- Po tym czasie warzywa odstaw do ostudzenia.
- Kiedy będą już zimne, zblenduj całość i dodaj koncentrat pomidorowy, pieprz, curry, paprykę mieloną, cukier i ocet. Wymieszaj całość i zagotuj raz jeszcze.
- Do wyparzonych słoików przelej gorący ketchup. Dokładnie zakręcone włóż do garnka z gorącą wodą i pasteryzuj ok. 15 minut.