PrzepisPrzekąskiKetchup ze sklepu może się schować. Na zimę szykuję słoiki z domowym specjałem

Ketchup ze sklepu może się schować. Na zimę szykuję słoiki z domowym specjałem

Nie ma zimy bez choćby jednego rzędu słoiczków z domowej roboty ketchupem z cukinii. Tak przynajmniej jest w moim domu. Uwielbiam ten sos, bo pasuje niemalże do wszystkiego.

Ketchup z cukinii domowej roboty
Ketchup z cukinii domowej roboty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

11.07.2024 15:16

Domowy ketchup z cukinii jest niesłychanie popularny. To zdaje się ostatnio jeden z ulubionych przetworów szykowanych na bazie cukinii. Taki domowy ketchup to świetna alternatywa dla kupnego, w składzie którego znajdziemy mnóstwo cukru i innych dodatków. Koniecznie wypróbuj.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić domowy ketchup z cukinii?

Przygotowanie domowej roboty ketchupu z cukinii nie przysporzy nikomu większych problemów. I zdecydowanie warty jest przyrządzenia, ponieważ zimą odnajduje się nie tylko w roli przewidzianej dla ketchupu. Świetnie sprawdzi się jako baza wielu sosów, a także dodatek do mięs, zapiekanek, kanapek itd.

Pamiętaj, że wlewając jeszcze gorący ketchup do słoiczków, musisz zadbać o to, by woda, w której będzie pasteryzować słoiki, również była gorąca. Nie pasteryzuj więc gorących przetworów od zimnej wody i odwrotnie - zimnych przetworów nie pasteryzuj od gorącej wody.

Cukinia to świetna baza ketchupu domowej roboty
Cukinia to świetna baza ketchupu domowej roboty© Pixabay

Ketchup z cukinii domowy. Przepis

Składniki:

  • 3 kg cukinii,
  • 1 kg cebuli
  • 6 czerwonych papryk,
  • 4 łyżki soli,
  • 600 g koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej,
  • 2 łyżeczki curry,
  • 300 g cukru,
  • 1 szklanka octu.

Przygotowanie:

  1. Warzywa umyj, cebulę obierz. Następnie pokrój je drobno.
  2. Warzywa przerzuć do garnka i posyp 4 łyżkami soli. Zamieszaj i odstaw na ok. 60 minut.
  3. Po tym czasie zacznij podgrzewać całość (nie odlewaj wody). Mieszaninę gotuj ok. 30 minut.
  4. Po tym czasie warzywa odstaw do ostudzenia.
  5. Kiedy będą już zimne, zblenduj całość i dodaj koncentrat pomidorowy, pieprz, curry, paprykę mieloną, cukier i ocet. Wymieszaj całość i zagotuj raz jeszcze.
  6. Do wyparzonych słoików przelej gorący ketchup. Dokładnie zakręcone włóż do garnka z gorącą wodą i pasteryzuj ok. 15 minut.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
domowy ketchupprzepiscukinia
Wybrane dla Ciebie