Kiedy ciasto Jakuba wjedzie na stół, goście zaniemówią z wrażenia. Wygląda i smakuje bajecznie

Ile razy można stawiać na stole sernik lub napoleonkę? Tym razem zaserwuj ciasto Jakuba. Zobaczysz, że twoim gościom szczęka opadnie, a oczy wyjdą z orbit. Ten wypiek ma w sobie krem, kruche ciasto, a przede wszystkim owocową niespodziankę.

Ciasto Jakuba zrobi furoręCiasto Jakuba zrobi furorę
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Ciasto Jakuba robi wrażenie. Nic dziwnego, bo ma bardzo dużo warstw, a to znaczy, że trochę musisz się napracować. Sprawę ułatwi kilka blaszek o tych samych wymiarach, ale jeśli masz jedną, to trochę w tej kuchni pobędziesz. Sześć blatów przekłada się kremem budyniowym i bezą. Ale to nie byle jaka beza, tylko taka z dodatkiem wiśni. Jeśli lubisz wyzwania kulinarne, to ciasto Jakuba jest dla ciebie.

Ciasto kukurydziane ze śliwkami. Sprawdzony przepis na niedzielny deser do kawy

Jak zrobić ciasto Jakuba?

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki tortowej lub pszennej (typ 450 lub 500),
  • kostka margaryny,
  • 200 ml śmietany 18 proc.,
  • pół szklanki cukru,
  • 6 żółtek,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na bezę:

  • 6 białek,
  • 6 łyżek cukru,
  • 3 kisiele wiśniowe,
  • trochę soli.

Składniki na krem budyniowy:

  • 3 szklanki mleka,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego,
  • 200 g masła.

Dodatkowo:

  • 500 g odsączonych wiśni z kompotu,
  • cukier puder lub wiórki kokosowe do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto wymieszaj i zagnieć. Uformuj z masy kulkę. Jeśli chcesz sobie ułatwić pracę, masło pokrój na mniejsze kawałki. Ciasto wstaw do lodówki na godzinę, a następnie podziel na 6 równych kawałków.
  2. Kulkę rozwałkuj i położna blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli masz więcej blach, możesz rozwałkować więcej kulek. Wstaw wszystko do lodówki.
  3. W tym czasie zrób warstwę budyniową. Ugotuj i wystudź budyń, a następnie połącz go z miękkim masłem. Jak to zrobić? Wrzuć kostkę do miski i zacznij ją ubijać, po chwili powoli dokładaj zimny budyń. Miksuj tak długo, aż krem zrobi się gładki.
  4. Tera pora na bezę. Białka z dodatkiem soli ubij na sztywną pianę, stopniowo dodawaj do niej cukier. Na sam koniec dorzuć kisiele.
  5. Wyjmij ciasto z lodówki i na nie połóż 1/3 bezy, do niej możesz wrzucić część owoców. Przykryj to drugim blatem. Wstaw wypiek do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut i rozwałkuj w tym czasie kolejne blaty. I zrób z nimi to samo, co z poprzednimi. Jak pierwsze blaty wystygną, posmaruj je kremem budyniowym. Dalej robisz to samo. Ciasto ma wyglądać w ten sposób: blaty, krem, blaty, krem, blaty, cukier puder (wiórki kokosowe).

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów