Kiedy ciasto Jakuba wjedzie na stół, goście zaniemówią z wrażenia. Wygląda i smakuje bajecznie
Ile razy można stawiać na stole sernik lub napoleonkę? Tym razem zaserwuj ciasto Jakuba. Zobaczysz, że twoim gościom szczęka opadnie, a oczy wyjdą z orbit. Ten wypiek ma w sobie krem, kruche ciasto, a przede wszystkim owocową niespodziankę.
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock
Ciasto Jakuba robi wrażenie. Nic dziwnego, bo ma bardzo dużo warstw, a to znaczy, że trochę musisz się napracować. Sprawę ułatwi kilka blaszek o tych samych wymiarach, ale jeśli masz jedną, to trochę w tej kuchni pobędziesz. Sześć blatów przekłada się kremem budyniowym i bezą. Ale to nie byle jaka beza, tylko taka z dodatkiem wiśni. Jeśli lubisz wyzwania kulinarne, to ciasto Jakuba jest dla ciebie.
Ciasto kukurydziane ze śliwkami. Sprawdzony przepis na niedzielny deser do kawy
Jak zrobić ciasto Jakuba?
Składniki na ciasto:
- 4 szklanki mąki tortowej lub pszennej (typ 450 lub 500),
- kostka margaryny,
- 200 ml śmietany 18 proc.,
- pół szklanki cukru,
- 6 żółtek,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na bezę:
- 6 białek,
- 6 łyżek cukru,
- 3 kisiele wiśniowe,
- trochę soli.
Składniki na krem budyniowy:
- 3 szklanki mleka,
- 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego,
- 200 g masła.
Dodatkowo:
- 500 g odsączonych wiśni z kompotu,
- cukier puder lub wiórki kokosowe do posypania.
Sposób przygotowania:
- Składniki na ciasto wymieszaj i zagnieć. Uformuj z masy kulkę. Jeśli chcesz sobie ułatwić pracę, masło pokrój na mniejsze kawałki. Ciasto wstaw do lodówki na godzinę, a następnie podziel na 6 równych kawałków.
- Kulkę rozwałkuj i położna blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli masz więcej blach, możesz rozwałkować więcej kulek. Wstaw wszystko do lodówki.
- W tym czasie zrób warstwę budyniową. Ugotuj i wystudź budyń, a następnie połącz go z miękkim masłem. Jak to zrobić? Wrzuć kostkę do miski i zacznij ją ubijać, po chwili powoli dokładaj zimny budyń. Miksuj tak długo, aż krem zrobi się gładki.
- Tera pora na bezę. Białka z dodatkiem soli ubij na sztywną pianę, stopniowo dodawaj do niej cukier. Na sam koniec dorzuć kisiele.
- Wyjmij ciasto z lodówki i na nie połóż 1/3 bezy, do niej możesz wrzucić część owoców. Przykryj to drugim blatem. Wstaw wypiek do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut i rozwałkuj w tym czasie kolejne blaty. I zrób z nimi to samo, co z poprzednimi. Jak pierwsze blaty wystygną, posmaruj je kremem budyniowym. Dalej robisz to samo. Ciasto ma wyglądać w ten sposób: blaty, krem, blaty, krem, blaty, cukier puder (wiórki kokosowe).
Źródło artykułu: Pysznosci.pl